ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βούτυρο: Ποιος (τελικά) ο ρόλος του σε καρδιοπάθεια και πρόωρο θάνατο

Η επιστημονική διαμάχη για τα κορεσμένα λιπαρά ξεκίνησε πριν από αρκετές δεκαετίες και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Βούτυρο: Ποιος (τελικά) ο ρόλος του σε καρδιοπάθεια και πρόωρο θάνατο

Μια νέα επιστημονική επισκόπηση, μία από τις μεγαλύτερες αναφορικά με το ρόλο που παίζει το βούτυρο στην υγεία της καρδιάς, φαίνεται να δικαιώνει όσους το υπερασπίζονται.

bigstock 123970292

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση PLoS One, η κατανάλωση βουτύρου σχετίζεται ελάχιστα με την πρόωρη θνησιμότητα και καθόλου με την καρδιοπάθεια ή το εγκεφαλικό, ενώ μάλιστα φαίνεται να προστατεύει σε ένα βαθμό από το διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντάριους Μοζαφαριάν της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης, πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση με βάση 15 προηγούμενες έρευνες από διάφορες χώρες, σε συνολικό δείγμα 636.100 ατόμων. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν επί 10 έως 23 χρόνια, και κατά το διάστημα αυτό καταγράφηκαν 28.271 θάνατοι και 9.783 περιστατικά καρδιοπάθειας.

Η μέση ημερήσια κατανάλωση βουτύρου ανά άτομο κυμαινόταν από το ένα τρίτο μιας μερίδας έως τις 3,2 μερίδες. Ως μερίδα βουτύρου θεωρήθηκαν τα 14 γραμμάρια τη μέρα (περίπου μία κουταλιά της σούπας).

Το βούτυρο έχει σημαντική ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, τα οποία θεωρούνται «κακά» σε σύγκριση με τα μονοακόρεστα λιπαρά του ελαιόλαδου ή τα Ω-3 λιπαρά του ψαριού. Η νέα επιδημιολογική μελέτη δείχνει όμως ότι η συσχέτιση της ποσότητας βουτύρου που καταναλώνει κανείς μέσα στη μέρα με τον κίνδυνο να πεθάνει πρόωρα ή να εκδηλώσει καρδιοπάθεια είναι πολύ μικρή έως ασήμαντη.

Η κατανάλωση μίας μερίδας βουτύρου τη μέρα σχετίζεται με μια οριακή αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 1%, αλλά με μείωση κατά 4% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

bigstock 123972581

«Συνοπτικά, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το βούτυρο δεν θα έπρεπε ούτε να δαιμονοποιείται ούτε και να θεωρείται σημαντικό για να έχει κανείς καλή υγεία», δήλωσε ο Μοζαφαριάν και τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση η πιθανή θετική επίδραση του βουτύρου στον διαβήτη.

«Μολονότι όσοι τρώνε περισσότερο βούτυρο γενικώς κάνουν χειρότερη διατροφή και ακολουθούν πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής, η επίδραση του βουτύρου φαίνεται να είναι λίγο-πολύ ουδέτερη. Αυτό δείχνει ότι το βούτυρο είναι μια ‘ενδιάμεση τροφή’: πιο υγιεινό από τη ζάχαρη ή το άμυλο, όπως το άσπρο ψωμί ή οι πατάτες, αλλά πιο ανθυγιεινό από πολλές μαργαρίνες και μαγειρικά έλαια που έχουν υγιεινά λίπη, όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το σογιέλαιο» δήλωσε η ερευνήτρια Λόρα Πίμπιν.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το πρόβλημα τελικά δεν είναι τόσο το ίδιο το βούτυρο, όσο το πού το απλώνει κανείς, π.χ. πάνω σε λευκό ψωμί, ή με τι το συνδυάζει, π.χ. με πατάτες.

Οι καρδιολόγοι και άλλοι ειδικοί συνεχίζουν πάντως να προειδοποιούν ότι η μεγάλη κατανάλωση βουτύρου μπορεί να βλάψει την καρδιά και σε καμία περίπτωση δεν δίνουν το «πράσινο φως» να τρώει κανείς όσο θέλει.

Διαβάστε επίσης:

Φυτικά έλαια vs. κορεσμένα λιπαρά: Πώς επηρεάζουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο θανάτου

Τα λιπαρά δεν παχαίνουν – Η έρευνα που το αποδεικνύει

Trans-λιπαρά οξέα: Πού βρίσκονται, ποιους κινδύνους εγκυμονούν