Δυσκοιλιότητα & καφές: Ποια η σχέση μεταξύ των δύο
Ο καφές είναι χωρίς αμφιβολία το πιο αγαπημένο ρόφημα παγκοσμίως. Έχει αποδειχθεί ότι έχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία μας, κυρίως χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που μας παρέχει.
Τώρα, η Αμερικανική Ένωση Χημείας (ACS) έρχεται να επισημάνει και να διευκρινίσει την επίδραση του καφέ στη λειτουργία του γαστρεντερικού.
Ίσως έχετε παρατηρήσει –εμπειρικά πάντα– ότι ο καφές λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο ως καθαρτικό. Η επίδραση αυτή παρατηρείται σε ποσοστό περίπου 30% του γενικού πληθυσμού.
Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι αυτή η επίδραση του καφέ οφείλεται στην καφεΐνη που περιέχει, όμως αυτό δεν ισχύει, καθώς δεν παρατηρούνται αντίστοιχες επιδράσεις από την κατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα ή ενεργειακών ποτών, που επίσης περιέχουν καφεΐνη. Παράλληλα, και ο καφές χωρίς καφεΐνη, ο γνωστός ντεκαφεϊνέ, φαίνεται πως δρα ενάντια στη δυσκοιλιότητα.
Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει τον καφέ «γιατροσόφι» ενάντια στη δυσκοιλιότητα;
{youtube}JQO6VgqdM9I{/youtube}
Όπως εξηγούν στο βίντεο οι ειδικοί, η οξύτητα του καφέ κάνει το στομάχι να απορρίπτει ταχύτερα το περιεχόμενό του. Παράλληλα, ο καφές αυξάνει τα επίπεδα της χοληκυστοκινίνης και της γαστρίνης, δύο ορμονών που διευκολύνουν τη διαδικασία διάσπασης και απόρριψης των τροφών.
Διαβάστε επίσης:
Οι 10 τροφές που προκαλούν δυσκοιλιότητα
Δυσκοιλιότητα & μπανάνες: Μια διατροφική "παγίδα"
Πόσο καφέ μπορείτε να πίνετε ανάλογα με το είδος του