Αλλάξτε life style και νικήστε τον καρκίνο
«Περισσότερο από το 50 % των καρκίνων θα μπορούσαν να προληφθούν, εάν οι άνθρωποι απέφευγαν όλα αυτά που προκαλούν την εμφάνιση καρκίνου», σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης για Διεθνή Έλεγχο Καρκίνου στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρκίνου το 2012.
Οι αλλαγές στο Lifestyle, μέσο πρόληψης εμφάνισης καρκίνου σε ποσοστό έως και 50 % !
Ο Graham Colditz, PD, DrPH, της Πανεπιστημιακής Σχολή Ιατρικής της Washington (St. Louis, Missouri) ανέφερε ότι πληθώρα παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής των χωρών υψηλού εισοδήματος θα μπορούσαν να προλάβουν την εμφάνιση ενός μεγάλου ποσοστού καρκίνου.
Μία από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής αποτελεί και η διακοπή του καπνίσματος.
«Το 1/3 των καρκίνων στις υψηλού εισοδήματος χώρες προκαλείται από το κάπνισμα» αναφέρει ο Dr Colditz. Εάν το ποσοστό καπνίσματος μπορούσε να μειωθεί φθάνοντας αυτό της Utah (περίπου στο 11 %), οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έβλεπαν 75 % μείωση στην εμφάνιση όλων των σχετιζόμενων με το κάπνισμα καρκίνων σε 10 έως 20 χρόνια. - κάτι που ο Dr Colditz θεωρεί εφικτό, ειδικά στις χώρες όπου έχει ήδη παρατηρηθεί μείωση στα επίπεδα καπνίσματος.
Παρομοίως, τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι το υπερβάλλον βάρος προκαλεί την εμφάνιση του 20% των καρκίνων. Εάν τα άτομα μπορούσαν να διατηρήσουν έναν υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ), η συχνότητα καρκίνου θα παρουσίαζε μείωση ποσοστού έως και 50% σε 2 – 20 χρόνια. (Σημειωτέον ότι υγιής Δείκτης Μάζας Σώματος για πρόληψη καρκίνου ορίζεται αυτός ο οποίος κυμαίνεται από 21 – 23 kg/m².)
Επίσης, ο Dr. Colditz υποστηρίζει ότι οι κακές διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας σχετίζονται στο 5% με όλους τους τύπους των καρκίνων. Μείωση έως και 50% στη συχνότητα του καρκίνου θα μπορούσε να παρουσιάσει η βελτίωση της διατροφής, ενώ αύξηση στη φυσική δραστηριότητα θα μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου έως και 85% σε 5-20 χρόνια.
Η διαιτητική πρόσληψη, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και η παχυσαρκία, ενοχοποιούνται για περισσότερο από τους μισούς εμφανιζόμενους καρκίνους.
Συνοψίζοντας, όλη η επιστημονική κοινότητα πρέπει να δημιουργήσει μια αποτελεσματική φόρμουλα πρόληψης καρκίνου, ώστε να μπορέσει να εφαρμοσθεί και ευρέως από όλες τις ομάδες πληθυσμών.
Με την συνεργασία της Ελένης Σολωμού, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Κεφαλλονιά, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr.