Οι 6 τροφές που επιλέγουν οι ίδιοι οι διατροφολόγοι
Όσοι από εσάς έχετε επισκεφτεί κάποιον διατροφολόγο το πιο πιθανό είναι ότι σας έδωσε ένα πρόγραμμα διατροφής να ακολουθήστε βάσει των δικών σας προσωπικών αναγκών και του δικού σας τρόπου ζωής, όπως άλλωστε οφείλει να κάνει. Ποιες είναι όμως εκείνες οι τροφές που βάζουν στο τραπέζι τους οι ίδιοι οι ειδικοί;
Δείτε τις 6 οικογένειες τροφών που κάθε διατροφολόγος βάζει στην δική του δίαιτα:
Φασόλια και μπιζέλια
Σε αυτή την κατηγορία, εκτός από τα διάφορα είδη φασολιών, υπάρχουν ακόμα τα ρεβίθια, οι φακές, ο αρακάς κλπ. Όλες αυτές οι τροφές βοηθούν στην απώλεια βάρους, στην μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 130 γραμμαρίων σε φασόλια/μπιζέλια κάθε μέρα για διάρκεια 6 εβδομάδων, εκτός από την χοληστερόλη και την απώλεια βάρους, περιορίζουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Εκτός από κύριο γεύμα, μπορείτε να τα βάλετε στην καθημερινή σας διατροφή σε σαλάτες.
Καρύδια
Είναι το τέλειο πρωινό σνακ, ή “δεκατιανό” όπως λέγεται πολλές φορές. Τα καρύδια είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πολύτιμα για τον οργανισμό. Μία έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση 43 γραμμαρίων καρυδιών την ημέρα για περίοδο 8 εβδομάδων, βοηθάει στην πτώση της κακής χοληστερόλης και της απολιποπρωτεΐνης Β. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι αυτό σημαίνει ότι υπάρχει 6,7% μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου. Μπορείτε να συμπεριλάβετε τα καρύδια στο πρωινό σας, μαζί με δημητριακά ή γιαούρτι, ή να τα βάλετε και στην πράσινη σαλάτα σας.
Λαχανικά με σκούρο πράσινο φύλλωμα
Έχουν πολύ λίγες θερμίδες και είναι γεμάτα με βιταμίνες C, K και φολικό οξύ. Μια έρευνα του 2010 έδειξε ότι δύο μερίδες τέτοιων λαχανικών ημερησίως οδηγεί σε 14% μικρότερες πιθανότητες διαβήτη τύπου 2. Ειδικά το λάχανο και το σπανάκι είναι πλούσια και σε αντιοξειδωτικά.
Μήλο
Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, ειδικά στην φλούδα τους, κάτι που σας βοηθάει τα μέγιστα στην απώλεια βάρους. Τόσο η σάρκα, όσο και ο χυμός των μήλων, βοηθάει τον οργανισμό να ρίξει τα επίπεδα κακής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Γιαούρτι
Μια έρευνα του 2013 έδειξε ότι όσοι τρώνε τακτικά γιαούρτι έχουν μια καλύτερη ποιότητα διατροφής που είναι επαρκής σε βιταμίνες Β2, Β-12, κάλιο, ασβέστιο και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Το γιαούρτι είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών που σχετίζονται με καλύτερη γενική υγεία.
Έκπληξη: Ποπκόρν
Όταν παρασκευάζεται με σωστά υλικά και προσεκτικό τρόπο, το ποπκόρν είναι ένα πολύ θρεπτικό σνακ χωρίς γλουτένη. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι μια μερίδα ποπκόρν είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών με τη μορφή των πολυφαινολών. Και τα δύο είναι ευεργετικά για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου. Ο τρόπος όμως παρασκευής του ποπκόρν είναι αυτός που κάνει την διαφορά. Αν το φάτε το βράδυ και περιέχει πολύ βούτυρο, όπως τα έτοιμα σκευάσματα που μπαίνουν συνήθως στον φούρνο μικροκυμάτων, τότε θα έχετε αντίθετα αποτελέσματα. Ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξετε ποπκόρν είναι στον αέρα του φούρνου ή στην κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο. Δεν χρειάζεται να βάλετε βούτυρο ή πολύ λάδι.
Διαβάστε επίσης:
Γι' αυτό οι διατροφολόγοι λατρεύουν τα αμύγδαλα
Διατροφή: Το πρωινό των διατροφολόγων
Τι δε θα έτρωγε ποτέ ένας διατροφολόγος
Δυσανεξία στη γλουτένη: Οι 21 τροφές – δηλητήριο