Πώς οι ετικέτες των τροφίμων επηρεάζουν το μεταβολισμό μας!
Μπορεί να σας φανεί απίστευτο, ωστόσο ο μεταβολισμός μας «δουλεύει» πιο γρήγορα, όταν σκεφτόμαστε ότι καταναλώνουμε παχυντικές τροφές.
Μπορεί να σας φανεί απίστευτο, ωστόσο ο μεταβολισμός μας «δουλεύει» πιο γρήγορα, όταν σκεφτόμαστε ότι καταναλώνουμε παχυντικές τροφές.
Αυτό, τουλάχιστον, είναι το συμπέρασμα της μελέτης «Milkshake Study», που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Columbia Business School, στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν, όταν τρώμε τροφές πλούσιες σε θερμίδες, τα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης που ευθύνεται για την αύξηση της πείνας, πέφτουν πιο γρήγορα, συγκριτικά με όταν σκεφτόμαστε ότι τρώμε κάτι υγιεινό και με χαμηλή θερμιδική αξία.
Τι σχέση μπορεί να έχει όμως αυτό με τον μεταβολικό μας ρυθμό;
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα μειωμένα επίπεδα γκρελίνης, αυξάνουν το ρυθμό του μεταβολισμού.
Στο πλαίσιο της μελέτης, η ψυχολόγος Alia Crum και η ομάδα της έδωσαν σε εθελοντές να πιουν από ένα milkshake.
Το καθένα είχε 380 θερμίδες, ωστόσο για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες στα μισά από αυτά είχαν κολλήσει ετικέτα που ανέγραφε 620 θερμίδες και στα άλλα μισά 140 θερμίδες.
Με έκπληξη διαπίστωσαν ότι στους συμμετέχοντες που θεωρούσαν ότι είχαν καταναλώσει το πιο πλούσιο σε θερμίδες milkshake τα επίπεδα της γκρελίνης έπεσαν τρεις φορές πιο γρήγορα σε σχέση με όσους νόμιζαν ότι είχαν πιει το πιο «ελαφρύ» milkshake!
Όπως σημειώνουν με νόημα οι ερευνητές, τελικά το περιεχόμενο των ετικετών στα τρόφιμα είναι εξίσου σημαντικό με το περιεχόμενο του ίδιου του προϊόντος.