ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η κατανάλωση κρέατος μας οδηγεί στην άνοια

Όταν ψήνουμε ή τηγανίζουμε το κρέας, απελευθερώνονται επικίνδυνες χημικές ουσίες που αυξάνουν εκθετικά τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές.

Η κατανάλωση κρέατος μας οδηγεί στην άνοια

Όταν ψήνουμε ή τηγανίζουμε το κρέας, απελευθερώνονται επικίνδυνες χημικές ουσίες που αυξάνουν εκθετικά τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές.

Μελέτες δείχνουν ότι τα Τελικά Προϊόντα Προχωρημένης Γλυκοζυλίωσης (AGES) συνδέονται άμεσα με παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 και τώρα αποδεικνύεται πως συμβάλλουν και στην εκδήλωση της άνοιας.

Η μεγάλη ποσότητα AGES οδηγεί σε συσσώρευση επικίνδυνων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τη νοητική κατάπτωση. Τα προϊόντα αυτά παράγονται όταν οι πρωτεΐνες ή τα λίπη αντιδρούν με τα σάκχαρα. Πρόκειται για μια διαδικασία που συμβαίνει κατά το μαγείρεμα.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του κορυφαίου Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Mount Sinai εξέτασαν την επίδραση των AGES σε ποντίκια αλλά και ανθρώπους.

Οι δοκιμές που πραγματοποίησαν στα ποντίκια έδειξαν ότι η υψηλή περιεκτικότητα AGES επηρεάζει σημαντικά τη χημική σύσταση του εγκεφάλου. Το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση βήτα αμυλοειδών πρωτεϊνών, βασική ένδειξη του Αλτσχάιμερ. Τα ποντίκια με χαμηλά επίπεδα AGES δεν παρουσίαζαν συσσώρευση των επικίνδυνων πρωτεϊνών.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην Επισκόπηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών PNAS. Οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες ώστε να διαπιστωθεί ο αντίκτυπος των AGES στον άνθρωπο.