ΥΓΕΙΑ

Πώς το στόμα σας ίσως είναι σε θέση να προβλέψει αν θα εκδηλώσετε άνοια

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η σύνδεση μεταξύ της στοματικής υγιεινής και της σωματικής υγείας είναι ευρέως γνωστή, αλλά ένας αυξανόμενος όγκος επιστημονικών ερευνών υποδηλώνει, ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή.

Πώς το στόμα σας ίσως είναι σε θέση να προβλέψει αν θα εκδηλώσετε άνοια
Bigstock

Πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν μια συναρπαστική σύνδεση μεταξύ των στοματικών βακτηρίων και της άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε την υγεία του εγκεφάλου και τον ρόλο που παίζουν τα δόντια και τα ούλα μας στην προστασία του.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τα αναδυόμενα επιστημονικά ευρήματα πίσω από αυτήν την σύνδεση, τα βασικά βακτήρια που εμπλέκονται, πώς μπορούν να συμβάλλουν στον νευροεκφυλισμό και ποια πρακτικά βήματα μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τόσο το στόμα όσο και το μυαλό σας.

Τι δείχνει η έρευνα για τη στοματική υγεία και την άνοια

Πολλαπλές μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η ασθένεια των ούλων και η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης. Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα προέρχεται από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Alzheimer’s & Dementia, η οποία εντόπισε DNA από Porphyromonas gingivalis (βακτήριο-κλειδί στην παθογένεια των ούλων) σε ιστούς του εγκεφάλου.

Περαιτέρω μελέτες που εφάρμοσαν απεικόνιση εγκεφάλου έχουν επίσης δείξει ότι άτομα με χρόνια περιοδοντική νόσο παρουσιάζουν σημάδια εγκεφαλικής ατροφίας και απώλειας μνήμης, υποδηλώνοντας μια πιθανή οδό από τη στοματική φλεγμονή στη γνωστική εξασθένηση.

Πώς τα στοματικά βακτήρια μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου

Οι ύποπτοι βιολογικοί μηχανισμοί που συνδέουν τα στοματικά βακτήρια με την άνοια είναι:

Χρόνια φλεγμονή

Η ουλίτιδα πυροδοτεί μια μακροχρόνια φλεγμονώδη απόκριση. Αυτό μπορεί να στείλει φλεγμονώδη μόρια στην κυκλοφορία του αίματος, τα οποία μπορεί να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να πυροδοτήσουν φλεγμονή στον εγκεφαλικό ιστό, ένα γνωστό χαρακτηριστικό του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας.

Μετανάστευση βακτηρίων στον εγκέφαλο

Βακτήρια όπως το P. gingivalis και τα τοξικά τους ένζυμα (ουλίτιδα) μπορεί να μεταναστεύσουν από το στόμα στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα σε άτομα με βλάβη στα ούλα. Μόλις εισέλθουν στον εγκέφαλο, μπορεί να βλάψουν τους νευρώνες και να προάγουν τον σχηματισμό πλάκας με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που παρατηρείται σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Υπερφόρτωση του ανοσοποιητικού

Η συνεχής έκθεση σε βακτήρια του στόματος μπορεί να οδηγήσει σε υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει τα υγιή εγκεφαλικά κύτταρα με την πάροδο του χρόνου.

Bacteria-viruses-teeth-Dental-hygiene

Βασικά βακτήρια που εμπλέκονται στη γνωστική παρακμή

Τα ακόλουθα στοματικά παθογόνα έχουν μελετηθεί για τις πιθανές νευροεκφυλιστικές τους επιδράσεις:

  • Porphyromonas gingivalis – ισχυρά συνδεδεμένο με τη φλεγμονή και τη νευροτοξικότητα που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ.
  • Treponema denticola – έχει εντοπιστεί στον εγκέφαλο ασθενών με άνοια και σχετίζεται με εξασθένηση της μνήμης.
  • Fusobacterium nucleatum – σχετίζεται με συστηματική φλεγμονή και εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου.

Αν και οι ακριβείς ρόλοι αυτών των μικροβίων είναι ακόμα υπό διερεύνηση, η παρουσία τους στον εγκέφαλο θεωρείται εξαιρετικά ανώμαλη και πιθανό να συνεισφέρει στην παθολογία της άνοιας.

Πώς να προστατέψετε τον εγκέφαλό σας μέσω της στοματικής υγείας

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί η σχετική αιτιότητα, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συμφωνούν ότι η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής είναι ένα βήμα προς την μείωση του κινδύνου άνοιας. Να σε τι πρέπει να δώσετε προτεραιότητα:

  1. Βουρτσίστε δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα.
  2. Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα καθημερινά για να αφαιρέσετε την πλάκα ανάμεσα στα δόντια.
  3. Κάντε τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο, ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία.
  4. Αντιμετωπίστε έγκαιρα την ασθένεια των ούλων (τα σημάδια περιλαμβάνουν αιμορραγία των ούλων, επίμονη κακή αναπνοή και ύφεση των ούλων).
  5. Αποφύγετε το κάπνισμα, το οποίο αυξάνει τόσο την ασθένεια των ούλων όσο και τον κίνδυνο άνοιας.
  6. Ακολουθήστε μια διατροφή χαμηλή σε ζάχαρη και πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις τροφές (φυλλώδη χόρτα, μούρα, λιπαρά ψάρια).

Σύνοψη

Το στόμα είναι κάτι περισσότερο από μια πύλη για να εκφράζουμε τις σκέψεις μας: μπορεί επίσης να είναι μια πύλη για την υγεία του εγκεφάλου. Αναδυόμενες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα επιβλαβή στοματικά βακτήρια, ιδιαίτερα εκείνα που συνδέονται με την ασθένεια των ούλων, μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της άνοιας.

Αν και οι επιστήμονες συνεχίζουν να διερευνούν την ακριβή φύση αυτής της σύνδεσης, το μήνυμα είναι σαφές: Η φροντίδα της στοματικής υγείας μπορεί να είναι ένας από τους πιο παραγνωρισμένους τρόπους για την προστασία του εγκεφάλου.

Πηγές:
dental.columbia.edu
ifm.org
nia.nih.gov
nature.com