Καρκίνος: ο έλεγχος της ινσουλίνης και τα ερωτηματικά για την ζάχαρη
Μία ισορροπημένη διατροφή και όχιξεκομμένη εντελώς από την ζάχαρη, προτείνουν τώρα οι επιστήμονες, προκειμένου ναμειώσουμε όσο μπορούμε τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.
Η εκτίμηση ότι η κατανάλωση ζάχαρης είναισυνδεδεμένη με τον καρκίνο, μία άποψη που κυριαρχεί εδώ και μερικά χρόνια, δενείναι απολύτως σωστή, τονίζουν με έμφαση οι επιστήμονες, προσθέτοντας, ότιακόμη και εάν κόψουμε τελείως τα γλυκαντικά από την διατροφή μας, ο οργανισμός,θα καταφέρει και πάλι, να τα προσλάβει, είτενα τα παράξει, με μία άλλη μορφή, είτε δηλαδή, από πρωτείνες, είτε από λιπαρά.
Συνεπώς, τα καρκινικάκύτταρα χρειάζονται ζάχαρη για να αναπτυχθούν, όπως ακριβώς και τα υγιήκύτταρα, άρα δεν υπάρχει λόγος να θεωρούμε ότι η ζάχαρη τρέφει τον καρκίνο,μιας και η ζάχαρη τρέφει όλα τα κύτταρα στο σώμα μας.
Μία ισορροπημένη διατροφή, κάνειγενικότερα καλό στον οργανισμό μας, αφού η μείωση της ποσότητας της ζάχαρης θα μειώσει και την παραγωγή της ινσουλίνηςστο αίμα.
Η ινσουλίνη είναι μιαφυσική ουσία που παράγεται από το σώμα και υποστηρίζει την ανάπτυξη τωνκυττάρων. Για τα υγιή κύτταρα, αυτό είναι πολύ καλό, γιατί τα κύτταρα τουσώματος μας μεγαλώνουν, διαιρούνται, πεθαίνουν και αντικαθίστανται ως μέρος τηςφυσικής διαδικασίας της ζωής. Ωστόσο, και τα καρκινικά κύτταρα μπορεί ναενθαρρυνθούν να αναπτυχθούν περαιτέρω, όταν το σώμα μας παράγει υπερβολικήινσουλίνη. Επομένως, κάποια ποσότητα ινσουλίνης είναι φυσιολογική για τονοργανισμό, όμως η υπερβολική ινσουλίνη κάνει γόνιμο το έδαφος για την ανάπτυξηκαι των καρκινικών κυττάρων, γεγονός πολύ επιζήμιο.
Το επόμενο βήμα που συστήνουν οι επιστήμονες να ακολουθήσουμε, είναι ναμειώσουμε μεν την ζάχαρη και ταυτόχρονα, να στραφούμε πιο υγιεινούς υδατάνθρακες, δηλαδή στους σύνθετους, που προστατεύουνέτσι και αλλιώς τον οργανισμό μας και διατηρούν την καλή μας φόρμα. Τέτοιοιυδατάνθρακες είναι τα λαχανικά και τα φρούτα, τα όσπρια, και τα σιτηρά ολικήςαλέσεως.
Συμπερασματικά επομένως,αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νού, είναι ο έλεγχος της ινσουλίνης, ο οποίος θαγίνει μέσα από τον έλεγχο της ζάχαρης που λαμβάνουμε καθημερινά.