Οι τροφές που μας φτιάχνουν τη διάθεση
Καθώς ένα κομμάτισοκολάτας λιώνει στο στόμα, νιώθουμε το στρες να απομακρύνεται και μας κατακλύζειένα αίσθημα χαράς. Μήπως όμως πρόκειται για τρικ του μυαλού;
Καθώς ένα κομμάτισοκολάτας λιώνει στο στόμα, νιώθουμε το στρες να απομακρύνεται και μας κατακλύζειένα αίσθημα χαράς. Μήπως όμως πρόκειται για τρικ του μυαλού;
Οι ειδικοίυποστηρίζουν ότι ορισμένες τροφές πράγματι μπορούν να μας φτιάξουν τη διάθεση,καθώς διεγείρουν τις περιοχές του εγκεφάλου που διαχέουν το αίσθημα της ευχαρίστησηςκαι της απόλαυσης.
Σύμφωνα με μελέτηπου δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Psychopharmacology, ταάτομα που καταναλώνουν συστηματικά ρόφημα σοκολάτας πλούσιο σε πολυφαινόλες δηλώνουνπιο χαρούμενα και απολαμβάνουν περισσότερη χαλάρωση στην καθημερινότητά τους.
Το κακάο ενισχύειτην παραγωγή σεροτονίνης. Σχεδόν όλα τα αντικαταθλιπτικά στοχεύουν στην αύξησηή τη διατήρηση της σεροτονίνης, οπότε η δράση της είναι αποδεδειγμένασημαντική. Η σοκολάτα και το κακάο είναι ένας φυσικός και απολαυστικός τρόποςνα επιτύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.
Η σοκολάτα δεν είναι το μόνο διατροφικό μονοπάτι που οδηγείστην απόλαυση και την καλύτερη διάθεση. Το ίδιο ισχύει και για τις τροφές πουείναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, καθώς μας δίνουν ενέργεια για πολλή ώρα. Όσοπερισσότερη ενέργεια έχουμε, τόσο καλύτερη είναι και η διάθεσή μας.
Επίσης, οι μπανάνες μας δίνουν μια γερή δόση ντοπαμίνης, μιαορμόνη που μας ενεργοποιεί και μας κάνει πιο δραστήριους. Τα μούρα έχουνπαρόμοια επίδραση στον οργανισμό, καθώς περιέχουν ανθοκυανίνη. Αυτή η χρωστικήέχει αντιοξειδωτική δράση αλλά παράλληλα μας τονώνει.
Τέλος, τα Ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ψάρι μαςπροστατεύουν από την κατάθλιψη. Αυτά τα λιπαρά έχουν ισχυρή επίδραση τόσο στοσώμα όσο και στο μυαλό, καθώς ρυθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία τουεγκεφάλου.