ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να κάνετε τον καφέ πιο υγιεινό: Τα 6 κορυφαία πρόσθετα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο καφές είναι βασικό στοιχείο... επιβίωσης για πολλούς, προσφέροντας γρήγορη ώθηση ενέργειας και αίσθηση άνεσης.

Πώς να κάνετε τον καφέ πιο υγιεινό: Τα 6 κορυφαία πρόσθετα
Bigstock

Ωστόσο, το τι προσθέτετε στον καφέ σας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα οφέλη του για την υγεία σας. Ορισμένα πρόσθετα μπορούν να βελτιώσουν τη θρεπτική αξία του καφέ σας, όμως κάποια άλλα μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Αυτό το άρθρο παραθέτει τα καλύτερα και τα χειρότερα πρόσθετα καφέ, καθώς και μέχρι πόση καφεΐνη επιτρέπεται να καταναλώνετε κάθε μέρα στο πλαίσιο ισορροπημένης διατροφής.

Μέχρι πόση καφεΐνη πρέπει να καταναλώνετε κάθε μέρα

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης για τους περισσότερους ενήλικες είναι περίπου 400 mg, που ισοδυναμεί με περίπου 4 φλιτζάνια (950 ml) καφέ.

Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως αϋπνία, ανησυχία και αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Για εγκύους, η σύσταση είναι χαμηλότερη: περίπου 200 mg την ημέρα. Να προσέχετε τη συνολική ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης, ειδικά εάν καταναλώνετε και άλλα ποτά με καφεΐνη, όπως τσάι, ενεργειακά ποτά ή αναψυκτικά.

coffee-cappuccino-cinnamon

Τα καλύτερα πρόσθετα για πιο υγιεινό καφέ

Η προσθήκη των κατάλληλων συστατικών στον καφέ σας μπορεί να τονώσει το διατροφικό του προφίλ και να τον κάνει ακόμα πιο υγιεινό. Εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα:

1. Κανέλα

  • Γιατί είναι υγιεινή: Η κανέλα προσθέτει μια γλυκιά, ζεστή γεύση χωρίς να χρειάζεστε τη ζάχαρη. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.
  • Τρόπος χρήσης: Ρίξτε μια μικρή ποσότητα στους αλεσμένους κόκκους καφέ, πριν ξεκινήσετε να τον φτιάχνετε ή ανακατέψτε τη απευθείας στο φλιτζάνι σας.

2. Σκόνη κακάο

  • Γιατί είναι υγιεινή: Η σκόνη κακάο είναι πλούσια στα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς, αυξάνοντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας τη φλεγμονή. Η προσθήκη μιας... πινελιάς κακάο στον καφέ σας προσφέρει μια νόστιμη γεύση, που μοιάζει με μόκα.
  • Τρόπος χρήσης: Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη στον καφέ σας, για πιο υγιεινό αποτέλεσμα και πλούσια γεύση.

3. Κολλαγόνο σε σκόνη

  • Γιατί είναι υγιές: Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που υποστηρίζει την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των αρθρώσεων. Η προσθήκη του στον καφέ σας είναι ένας απλός τρόπος, για να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης χωρίς να αλλοιώσετε σημαντικά τη γεύση.
  • Τρόπος χρήσης: Ανακατέψτε ένα κουταλάκι σκόνης κολλαγόνου στον ζεστό καφέ σας. Διαλύεται εύκολα και δεν επηρεάζει τη γεύση.

4. Λάδι καρύδας

  • Γιατί είναι υγιεινό: Ανήκει στα έλαια με τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs), τα οποία μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε ενέργεια από το σώμα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα έλαια MCT συμβάλλουν και στην υποστήριξη της απώλειας βάρους, αυξάνοντας το αίσθημα πληρότητας και ενισχύοντας τον μεταβολισμό.
  • Τρόπος χρήσης: Ξεκινήστε με μικρή ποσότητα (μισό κουταλάκι του γλυκού) και αυξήστε σταδιακά, ανάλογα με τη γεύση σας.

5. Φυτικό γάλα (π.χ. από αμύγδαλο, βρώμη, σόγια)

  • Γιατί είναι υγιεινό: Πολλοί χρησιμοποιούν γάλατα φυτικής προέλευσης για να προσθέσουν κρεμώδη υφή στον καφέ τους χωρίς τα κορεσμένα λίπη, που βρίσκονται στα ζωικής προέλευσης γαλακτοκομικά προϊόντα. Ορισμένες ποικιλίες, όπως το γάλα αμυγδάλου ή σόγιας, παρέχουν επίσης επιπλέον θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Ε και ασβέστιο.
  • Τρόπος χρήσης: Χρησιμοποιήστε το αγαπημένο σας φυτικό γάλα αντί για το κλασικό φρέσκο ή εβαπορέ γάλα που χρησιμοποιείτε. Επιλέξτε ποικιλίες χωρίς ζάχαρη, για να διατηρήσετε υπό έλεγχο την πρόσληψη ζάχαρης.

6. Κουρκουμάς

  • Γιατί είναι υγιεινός: Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη, μια ένωση γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές της επιδράσεις. Η προσθήκη κουρκουμά στον καφέ σας μπορεί να ενισχύσει τα οφέλη του για την υγεία και να δημιουργήσει ένα μοντέρνο ρόφημα γνωστό ως “χρυσός καφές”.
  • Τρόπος χρήσης: Ανακατέψτε με μια πρέζα κουρκουμά και δοκιμάστε να προσθέσετε και πολύ λίγο μαύρο πιπέρι (!) για να αυξήσετε την απορρόφηση της κουρκουμίνης.
Coffee-whipped-cream

Οι χειρότερες προσμίξεις για τον καφέ σας

Πέρα από τα ευεργετικά πρόσθετα καφέ, υπάρχουν κάποια που μειώνουν τη θρεπτικότητά του και τα οποία -δυστυχώς- κατά κανόνα τα χρησιμοποιούν οι περισσότεροι:

1. Ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά

  • Γιατί να τα αποφεύγετε: Η τακτική προσθήκη ζάχαρης ή τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη θερμίδων και να συμβάλει στην αύξηση βάρους, στον διαβήτη και σε άλλα προβλήματα υγείας. Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε λιγούρες για πιο γλυκά τρόφιμα, επηρεάζοντας δυνητικά τη διατροφή σας.
  • Εναλλακτικά: Επιλέξτε φυσικά γλυκαντικά, όπως στέβια, εάν χρειάζεστε μια νότα γλυκύτητας.

2. Κρέμες με γεύση

  • Γιατί να τις αποφύγετε: Πολλές αρωματικές κρέμες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ανθυγιεινά λιπαρά και τεχνητές γεύσεις. Αυτά μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την περιεκτικότητα σε θερμίδες του καφέ σας, χωρίς να παρέχουν διατροφικά οφέλη.
  • Εναλλακτικά: Χρησιμοποιήστε γάλα φυτικής προέλευσης ή προσθέστε μπαχαρικά, όπως κανέλα και κακάο για γεύση.

3. Κρέμα σαντιγί

  • Γιατί να την αποφύγετε: Η σαντιγί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες. Μπορεί να είναι μια νόστιμη προσθήκη σε ειδικούς καφέδες, αλλά η συχνή χρήση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση λίπους και ζάχαρης.
  • Εναλλακτικά: Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε σαντιγί από καρύδα για μια πιο υγιεινή επιλογή.

4. Αρωματισμένα σιρόπια

  • Γιατί να τα αποφεύγετε: Όπως και οι αρωματισμένες κρέμες, τα σιρόπια είναι γεμάτα ζάχαρη και τεχνητά συστατικά. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα μπορεί γρήγορα να μετατρέψει τον καφέ σας σε ένα ρόφημα με πολλές θερμίδες.
  • Εναλλακτικά: Προσθέστε μια πινελιά εκχυλίσματος βανίλιας ή κανέλας για μια νότα γλυκύτητας χωρίς την επιπλέον ζάχαρη.
Pumpkin-Latte-Spices-coffee

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορώ να προσθέσω σκόνη πρωτεΐνης στον καφέ μου;”

Ναι, η προσθήκη πρωτεΐνης σε σκόνη στον καφέ σας μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος, για να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης, ειδικά το πρωί. Επιλέξτε σκόνες χωρίς γεύση ή με φυσικό άρωμα, για να αποφύγετε πρόσθετα σάκχαρα και τεχνητά συστατικά.

“Είναι ασφαλές να βάζω μπαχαρικά στον καφέ κάθε μέρα;”

Ναι, η καθημερινή προσθήκη μικρών ποσοτήτων μπαχαρικών όπως κανέλα, κουρκουμάς ή τζίντζερ στον καφέ σας είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους και μπορεί να προσφέρει επιπλέον οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, το μέτρο είναι πάντα το κλειδί και η υπερβολική κατανάλωση θα πρέπει να αποφεύγεται.

Σύνοψη

Η επιλογή των κατάλληλων προσθέτων για τον καφέ σας μπορεί να τον μετατρέψει από μια απλή πρωινή... τελετουργία σε ένα ρόφημα, που τονώνει την υγεία. Ορισμένα μείγματα προσθέτουν γεύση και βασικά θρεπτικά συστατικά, όμως κάποια άλλα μπορούν να προσθέσουν περιττές θερμίδες και σάκχαρα. Επιλέγοντας υγιεινά πρόσθετα όπως κανέλα, κακάο ή φυτικό γάλα, μπορείτε να απολαύσετε ένα νόστιμο φλιτζάνι καφέ, που υποστηρίζει την ευεξία σας.

Πηγές: health.com, eatingwell.com, everydayhealth.com, healthline.com