ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 λόγοι που η σοκολάτα σας προκαλεί στομαχικές διαταραχές

Μιχάλης Θερμόπουλος

Για τους περισσότερους η σοκολάτα είναι μια γαστριμαργική απόλαυση, αλλά για μερικούς, οδηγεί σχεδόν πάντα σε πεπτική δυσφορία.

6 λόγοι που η σοκολάτα σας προκαλεί στομαχικές διαταραχές
Bigstock

Από φούσκωμα και παλινδρόμηση οξέος μέχρι διάρροια και κράμπες, η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από γαστρεντερικά συμπτώματα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Αυτό το άρθρο παραθέτει τους λόγους για τους οποίους η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, τα κοινά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν όσοι βιώνουν τέτοιο πρόβλημα και πώς να τα διαχειριστείτε, ενώ εξακολουθείτε να απολαμβάνετε τη σοκολάτα με μέτρο.

Γιατί η σοκολάτα προκαλεί πεπτικά προβλήματα

Η σοκολάτα περιέχει αρκετές ενώσεις που μπορεί να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα σε ορισμένα άτομα. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι:

  1. Υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά – Τα λιπαρά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας, επιβραδύνουν την πέψη και μπορούν να συμβάλουν στην παλινδρόμηση οξέος και το φούσκωμα.
  2. Καφεΐνη και θεοβρωμίνη – Η σοκολάτα περιέχει διεγερτικά, που μπορούν να χαλαρώσουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα (LES), επιτρέποντας στο στομαχικό οξύ να ρέει πίσω προς τον οισοφάγο, προκαλώντας παλινδρόμηση οξέος και καούρα.
  3. Λακτόζη (στη σοκολάτα γάλακτος) – Πολλοί έχουν δυσανεξία στην λακτόζη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αέρια, φούσκωμα και διάρροια μετά την κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος.
  4. Αλκοόλες ζάχαρης (σε σοκολάτα χωρίς ζάχαρη) – Ορισμένες σοκολάτες περιέχουν σορβιτόλη, μαλτιτόλη ή ξυλιτόλη, ουσίες που μπορεί να προκαλούν αέρια, φούσκωμα και διάρροια σε ευαίσθητα άτομα.
  5. FODMAPs (ζυμώσιμοι υδατάνθρακες) – Ορισμένα συστατικά της σοκολάτας μπορεί να προκαλέσουν πεπτική δυσφορία σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
  6. Γλουτένη (σε ορισμένα προϊόντα σοκολάτας) – Ορισμένες ποικιλίες σοκολάτας περιέχουν γλουτένη, η οποία μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα σε άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη.
Chocolates

Συνήθη πεπτικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση σοκολάτας

Τα άτομα που είναι ευαίσθητα στη σοκολάτα μπορεί να εμφανίσουν διάφορα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως:

  • Παλινδρόμηση οξέος και καούρα – Προκαλούνται από καφεΐνη, θεοβρωμίνη και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
  • Φούσκωμα και αέρια – Συχνά λόγω δυσανεξίας στην λακτόζη, αλκοολών ζάχαρης ή FODMAP.
  • Διάρροια – Μπορεί να προκληθεί από αλκοόλες ζάχαρης, καφεΐνη ή γάλα.
  • Πόνος και κράμπες στο στομάχι – Μπορεί να προκύψουν από την επίδραση της σοκολάτας στην κινητικότητα του εντέρου και στην πέψη.
  • Δυσκοιλιότητα – Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να επιβραδύνει την πέψη, οδηγώντας σε δυσκοιλιότητα.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από τα ατομικά επίπεδα ανοχής και τον τύπο της σοκολάτας που καταναλώνεται.

Ποιοι είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν πεπτικά προβλήματα από τη σοκολάτα

Ορισμένα άτομα είναι πιο επιρρεπή στο να αντιμετωπίσουν πεπτικά προβλήματα μετά την κατανάλωση σοκολάτας:

  • Άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση – Η σοκολάτα χαλαρώνει τον LES, οδηγώντας σε παλινδρόμηση οξέος.
  • Άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη – Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει λακτόζη, η οποία μπορεί να προκαλέσει αέρια, φούσκωμα και διάρροια.
  • Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου – Η σοκολάτα μπορεί να περιέχει FODMAPs, τα οποία προκαλούν πεπτική δυσφορία.
  • Άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη – Ορισμένες σοκολάτες περιέχουν κρυφή γλουτένη, που οδηγεί σε φλεγμονή και γαστρεντερική δυσφορία.
  • Άτομα ευαίσθητα στις αλκοόλες ζάχαρης – Η σοκολάτα χωρίς ζάχαρη με σορβιτόλη ή μαλτιτόλη μπορεί να έχει καθαρτική δράση.
brownie-chocolate-cream-cake

Πώς να απολαύσετε τη σοκολάτα χωρίς πεπτικά προβλήματα

Εάν η σοκολάτα προκαλεί πεπτικά προβλήματα, αναλογιστείτε τις εξής λύσεις:

  1. Επιλέξτε μαύρη σοκολάτα αντί για σοκολάτα γάλακτος – Η μαύρη σοκολάτα περιέχει λιγότερη λακτόζη και ζάχαρη.
  2. Επιλέξτε σοκολάτα χωρίς γαλακτοκομικά ή Vegan - Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις εξαλείφουν προβλήματα που σχετίζονται με την λακτόζη.
  3. Αποφύγετε σοκολάτες “χωρίς ζάχαρη”, με τεχνητά γλυκαντικά – Μείνετε σε φυσικά γλυκαντικά για να αποφύγετε τα αέρια και το φούσκωμα.
  4. Τρώτε μικρές μερίδες – Ο περιορισμός της κατανάλωσης μειώνει την πιθανότητα πρόκλησης συμπτωμάτων.
  5. Ημερολόγιο συμπτωμάτων – Καταγράψτε ποιοι τύποι σοκολάτας προκαλούν προβλήματα.
  6. Μείνετε ενυδατωμένοι – Πίνετε άφθονο νερό, διότι βοηθάει στην πέψη και μειώνει το φούσκωμα.
  7. Συνδυάστε τη σοκολάτα με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες – Ο συνδυασμός σοκολάτας με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην πέψη.

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορεί η σοκολάτα να προκαλέσει διάρροια;

Ναι. Η λακτόζη (στη σοκολάτα γάλακτος), οι αλκοόλες ζάχαρης (στη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη) και η καφεΐνη μπορούν να επιταχύνουν την πέψη, οδηγώντας σε διάρροια σε ευαίσθητα άτομα.

Είναι η μαύρη σοκολάτα καλύτερη για την πέψη;

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει λιγότερη ζάχαρη και λακτόζη από τη σοκολάτα γάλακτος, καθιστώντας την καλύτερη επιλογή για όσους έχουν σχετική δυσανεξία. Ωστόσο, εξακολουθεί να περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη, που μπορεί να προκαλέσουν παλινδρόμηση οξέος σε μερικούς ανθρώπους.

Σύνοψη

Η σοκολάτα είναι μια νόστιμη απόλαυση, αλλά για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει πεπτική δυσφορία λόγω της περιεκτικότητάς της σε λίπος, καφεΐνη, λακτόζη, αλκοόλες ζάχαρης ή γλουτένη. Η παλινδρόμηση οξέος, το φούσκωμα, η διάρροια και ο πόνος στο στομάχι είναι κοινά συμπτώματα, ιδιαίτερα σε άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και δυσανεξία στην λακτόζη.

Επιλέγοντας σοκολάτες χωρίς λακτόζη, μαύρες ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μετριάζοντας τις μερίδες, οι περισσότεροι μπορούν να απολαμβάνουν τη σοκολάτα χωρίς πεπτική δυσφορία. Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν, είναι σώφρον να πάτε σε διατροφολόγο για υπεύθυνη διάγνωση και συμβουλές.

Πηγές:
healthline.com
livestrong.com
health.com
medicalnewstoday.com
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov