ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς οι μακαρονάδες σχετίζονται με την... κατάθλιψη

Αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κατάθλιψη έχουν όσοικαταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, σύμφωνα με μία νέα επιστημονικήέρευνα, που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και δημοσιεύεται στηνεπιθεώρηση «Brain, Behavior and Immunity».

Πώς οι μακαρονάδες σχετίζονται με την... κατάθλιψη

Αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κατάθλιψη έχουν όσοικαταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, σύμφωνα με μία νέα επιστημονικήέρευνα, που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και δημοσιεύεται στηνεπιθεώρηση «Brain, Behavior and Immunity».

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν τηδιατροφή 43.000 γυναικών χωρίς ιστορικό κατάθλιψης και κατέληξαν στο συμπέρασμαότι όσες κατανάλωναν άφθονα ζυμαρικά, ψωμί, τηγανητές πατάτες και πατατάκια,είχαν 29% έως 41% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη κάποιαστιγμή μέσα στην επόμενη 12ετία.

Το ίδιο ίσχυε και για όσες έτρωγαν πολύ κρέας.

Στον αντίποδα, όσες ακολουθούσαν «μεσογειακή διατροφή» καιέπιναν καφέ, είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν.

Σύμφωνα με τη μελέτη, επίσης, οι γυναίκες με κατάθλιψη είχαναυξημένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα, ενώ ο δρ Μισέλ Λούκας, από το ΤμήμαΔιατροφής του Χάρβαρντ σημείωσε ότι ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχείαυποδηλώνουν ότι η διατροφή επηρεάζει τόσο την φλεγμονή όσο και τον κίνδυνοκατάθλιψης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας προκαλούν κατάπληξη καθώς, μέχρισήμερα, γνωρίζαμε ότι οι υδατάνθρακες αποτελούν σύνηθες συστατικό των τροφίμωνστα οποία καταφεύγουμε όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα, όπως είναι οι μακαρονάδες,τα γλυκά και γενικώς κάθε είδους παχυντικό έδεσμα.