Μύρτιλα: γευτείτε ωμή αυτήν την υπερτροφή
Εάν έχετε σκοπό να μαγειρέψετε μύρτιλα προσφέροντας ένα γκουρμέπιάτο στους αγαπημένους σας αυτό το Σαββατοκύριακο, ξεχάστε το, καθώς όλοι οιεπιστήμονες συγκλίνουν στο γεγονός ότι αυτή η αντιοξειδωτική τροφή πρέπει νατρώγεται ωμή, ώστε να μην καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά της.
Εάν έχετε σκοπό να μαγειρέψετε μύρτιλα προσφέροντας ένα γκουρμέπιάτο στους αγαπημένους σας αυτό το Σαββατοκύριακο, ξεχάστε το, καθώς όλοι οιεπιστήμονες συγκλίνουν στο γεγονός ότι αυτή η αντιοξειδωτική τροφή πρέπει νατρώγεται ωμή, ώστε να μην καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά της.
Συγκεκριμένα, τα επίπεδα πολυφαινολών μειώνονται από 22% έως 81%όταν μαγειρευθούν, ενώαντίθετα παραμένουν σταθερά όταν τα χρησιμοποιούμε σε ζύμες ή πίτες.
Μάλιστα, η Ana Rodriguez-Mateos και οι συνεργάτες της παρατήρησαν ότι ηπεριεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες αλλάζει ανάλογα με τη μέθοδο επεξεργασίαςστην οποία υποβάλλονται.Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι, εκτός από τις πολυφαινόλες, το μαγείρεμαεπηρεάζει την περιεκτικότητα και άλλων συστατικών που έχουν αντιοξειδωτικήδράση, όπως οι ανθοκυανίνες, οι προκυανιδίνες και τα φαινολικά οξέα. Κατά τομαγείρεμα τα επίπεδα ανθοκυανινών μειώνονται κατά 10-21%, σε αντίθεση με τααντίστοιχα των φαινολικών οξέων, που αυξάνονται.
Επιστημονικές έρευνες έχουν δώσει ενδείξεις ότι αυτό το είδος μούρων ενισχύειτις εγκεφαλικές λειτουργίες (διευκολύνει τη μετάδοση των πληροφοριών μέσα στονεγκέφαλο), ενώ παράλληλα συμβάλλει ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακώνπαθήσεων και φλεγμονών.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο « Journal of Agricultural andFood Chemistry αναφέρει ακόμη, ότι τα μύρτιλα σπάνια καταναλώνονται ωμά.Συνήθως τα χρησιμοποιούμε στη ζαχαροπλαστική, με πιο γνωστή τη χρήση τους στηνπαρασκευή των muffins.