Αναζητάτε την ένδειξη «χωρίς γλουτένη» σε όλα τα τρόφιμα που αγοράζετε;
Είτε έχετε διαγνωστεί με κοιλιοκάκηείτε παρουσιάζετε ευαισθησία στη γλουτένη, η τήρηση μιας διατροφής χωρίς γλουτένη είναι ο μοναδικός τρόπος να αποφύγετε δυσάρεστα συμπτώματα όπως το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα.
Τι είναι η γλουτένη
Η γλουτένη είναι συνδυασμός δύο πρωτεϊνών που βρίσκονται κυρίως στο σιτάρι και σε άλλους σπόρους, όπως το κριθάρι και η σίκαλη. Δύο πρωτεΐνες που ονομάζονται γλοιαδίνη και γλουτενίνη συνδυάζονται και παράγουν τη γλουτένη.
Η γλουτένη προσδίδει στις τροφές ελαστικότητα και σκληρότητα.
Η γλουτένη ούτε βλάπτει ούτε ωφελεί ιδιαίτερα την υγεία. Όσοι όμως πάσχουν από κοιλιοκάκη, μια χρόνια πάθηση του γαστρεντερικού, δεν μπορούν να μεταβολίσουν τη γλουτένη. Ορισμένοι μπορεί επίσης να παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στη γλουτένη, δηλαδή εκδηλώνουν ήπιο φούσκωμα, στομαχικές κράμπες ή διάρροια έπειτα από την κατανάλωση γλουτένης.
Η κοιλιοκάκη και η ευαισθησία στη γλουτένη δεν θεραπεύονται, επομένως η μόνη λύση για τη διαχείρισή τους είναι η υιοθέτηση μιας διατροφής που είναι απαλλαγμένη από τη γλουτένη.
Ποια τρόφιμα δεν περιέχουν γλουτένη
Υπάρχουν πλέον στο εμπόριο δεκάδες προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «χωρίς γλουτένη» και αυτό σημαίνει ότι η πρωτεΐνη έχει αφαιρεθεί κατά τη διαδικασία παραγωγής του προϊόντος ώστε αυτό να είναι ασφαλές ακόμη και για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.
Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα είναι από τη φύση του απαλλαγμένα από τη γλουτένη. Εννέα από αυτά μπορείτε να δείτε πατώντας στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery.