Το φρούτο που βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της λειτουργικότητας καθώς γερνάμε
Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Νέας Αγγλίας (WNE) αποκάλυψε ότι η μακροχρόνια κατανάλωση ενός φρούτου επηρεάζει σημαντικά την υγεία των μυών και έχει αξιοσημείωτα οφέλη τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει σταφύλια, μπορεί να τροποποιήσει την έκφραση γονιδίων στους μύες, προσφέροντας μια νέα διατροφική στρατηγική για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της λειτουργίας του σώματος.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καταναλώνονται περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι σταφυλιών, τα οφέλη των οποίων εκτείνονται πέρα από τη διατροφή.
Έχει αποδειχθεί ότι τα σταφύλια επηρεάζουν, μεταξύ άλλων, την υγεία της καρδιάς, των νεφρών, του δέρματος, των ματιών και του γαστρεντερικού συστήματος.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση σταφυλιών μεταβάλλει σημαντικά την έκφραση των μυϊκών γονιδίων, με πιο έντονη επίδραση στις γυναίκες, φέρνοντας τελικά τα αρσενικά και θηλυκά μυϊκά χαρακτηριστικά πιο κοντά σε μεταβολικό επίπεδο.
Επιπλέον, τα γονίδια που σχετίζονται με την άλιπη μυϊκή μάζα ήταν αυξημένα, ενώ εκείνα που συνδέονται με τον εκφυλισμό των μυών ήταν μειωμένα, υποδεικνύοντας βελτιωμένη μυϊκή λειτουργία.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πιθανές εφαρμογές για την απώλεια μυών που σχετίζεται με την ηλικία, καθώς το 10-16% των ηλικιωμένων ατόμων εμφανίζουν σαρκοπενία ή απώλεια μυών που σχετίζεται με την ηλικία. Η έρευνα υπογραμμίζει πώς μια διατροφογενετική προσέγγιση, όπως η τακτική κατανάλωση σταφυλιών, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις παραδοσιακές στρατηγικές διατήρησης της μυϊκής μάζας, όπως είναι η άσκηση και η δίαιτα με πολλές πρωτεΐνες.

Η Διατροφογενομική διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει τη γονιδιακή έκφραση και τον τρόπο με τον οποίο η γενετική ποικιλομορφία επηρεάζει τις διατροφικές αντιδράσεις.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτοχημικά, τα σταφύλια μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη ασθενειών μέσω μηχανισμών της διατροφογενομικής και όχι μέσω άμεσων χημικών αλληλεπιδράσεων.
Οι ερευνητές μελέτησαν τον αντίκτυπο δύο μερίδων σταφυλιών την ημέρα στη γενετική έκφραση στους μύες. Όπως αναμενόταν, οι αρσενικοί και οι θηλυκοί μύες παρουσίασαν σημαντικές διαφορές σε μελέτες, αλλά, παραδόξως, οι αρσενικοί και οι θηλυκοί μύες συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό σε έναν ενιαίο φαινότυπο όταν τρέφονται με σταφύλια.
Το DNA ενός και μόνο είδους, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, δεν διαφέρει σημαντικά, από άτομο σε άτομο. Αντίθετα, ένας σημαντικός παράγοντας που διαφοροποιεί τους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα το χρώμα των ματιών, καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την έκφραση του DNA, δηλαδή τον φαινότυπο.
Στην παρούσα μελέτη, κατέστη σαφές ότι η κατανάλωση σταφυλιών άλλαξε τη φαινοτυπική γονιδιακή έκφραση των αρσενικών και θηλυκών μυών, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό στις γυναίκες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν όλες οι μετρούμενες μεταβολικές παράμετροι να είναι ίδιες. Με βάση τις πληροφορίες που αποκρυπτογραφήθηκαν από την έκφραση 20.000 και πλέον γονιδίων, οι αρσενικοί και οι θηλυκοί μύες συγκλίνουν σε έναν κοινό μεταβολικό φαινότυπο.
Είναι ενδιαφέρον ότι η έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων που σχετίζονται με την καλή υγεία των μυών, π.χ. η άλιπη μυϊκή μάζα, ήταν αυξημένη και η έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με την κακή υγεία των μυών, π.χ. ο εκφυλισμός των μυών, ήταν μειωμένη.
Οι ερευνητές σκοπεύουν να διερευνήσουν περαιτέρω τους μηχανισμούς πίσω από αυτές τις αλλαγές και το χρονοδιάγραμμα των επιπτώσεών τους. Καθώς η διατροφογενομική συνεχίζει να εξελίσσεται, η μελέτη αυτή ανοίγει το δρόμο για μια νέα προσέγγιση της μυϊκής υγείας που μπορεί να ωφελήσει τα άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods.