ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Πώς θα επιβραδύνετε την εξέλιξη της άνοιας - Τα οφέλη του διαλογισμού

Οι γιατροί συνιστούν στους ηλικιωμένους να απασχολούν το μυαλό τους για να το προστατεύσουν από την άνοια.

Πώς θα επιβραδύνετε την εξέλιξη της άνοιας - Τα οφέλη του διαλογισμού

Νέα μελέτη προτείνει τον διαλογισμό ως έναν αποτελεσματικό τρόπο για να διατηρήσει κανείς την πνευματική του διαύγεια.

Οι άνθρωποι που ακολούθησαν αυτή την τεχνική χαλάρωσης επί 18 μήνες, σημείωσαν καλύτερη βαθμολογία σε γνωστικά τεστ από τα άτομα που έκαναν μαθήματα αγγλικών για το ίδιο χρονικό διάστημα προκειμένου να κρατούν το μυαλό τους σε εγρήγορση.

Μία από τις κύριες συγγραφείς της μελέτης, η Δρ. Gael Chetelat, από το Πανεπιστήμιο του Caen-Normandy στη Γαλλία, είπε: «Ο διαλογισμός ήταν πιο αποτελεσματικός από την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας».

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη έρευνα που υπογραμμίζει τα οφέλη των ασκήσεων ενσυνειδητότητας για την υγεία, οι οποίες έχουν συνδεθεί επίσης με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς και με την ανακούφιση από τον πόνο.

Ο διαλογισμός στοχεύει τον «καθαρισμό» του μυαλού ή την εστίαση σε μια συγκεκριμένη σκέψη για να εκπαιδεύσει την προσοχή και την επίγνωση και να επιτύχει μια διανοητικά καθαρή και συναισθηματικά σταθερή κατάσταση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 137 άνδρες και γυναίκες, περίπου 69 ετών, χωρίς άνοια, που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: διαλογισμού, μαθημάτων αγγλικών, τίποτα από τα δύο, για μια περίοδο 18 μηνών.

anoia

Οι συμμετέχοντες στις πρώτες δύο ομάδες, έκαναν μαθήματα διαλογισμού και αγγλικών για δύο ώρες κάθε εβδομάδα.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τεστ που βαθμολογούσαν το εύρος της προσοχής και τη συναισθηματική τους κατάσταση πριν και μετά τη μελέτη.

Όσοι συμμετείχαν στην ομάδα διαλογισμού σημείωσαν σημαντική βελτίωση συγκριτικά με όσους παρακολούθησαν μαθήματα ξένης γλώσσας.

Η Δρ. Chetelat είπε: «Ο διαλογισμός ήταν ανώτερος από την εκμάθηση ξένης γλώσσας σε μια σύνθετη βαθμολογική κλίμακα που περιλαμβάνει τη ρύθμιση της προσοχής, τις κοινωνικο-συναισθηματικές ικανότητες και τις ικανότητες αυτογνωσίας. Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν την αξία του διαλογισμού και της εκμάθησης ξένης γλώσσας από τα ηλικιωμένα άτομα».

Η μελέτη παρακολούθησε επίσης το μέγεθος του πρόσθιου φλοιού προσαγωγίου (ACC) και της Νήσου του εγκεφάλου (το σημείο που το σώμα συναντά τον νου), καθώς και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός αυξάνει τον όγκο και βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, κάτι που δεν επιβεβαιώνει η παρούσα μελέτη.

Ο διαλογισμός έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία.

Έρευνες τον συνδέουν με την επιβράδυνση της εξέλιξης της άνοιας, καθώς βοηθά τους ανθρώπους να παραμείνουν συγκεντρωμένοι.

Η Δρ. Chetelat είπε: «Απαιτούνται επειγόντως στρατηγικές για την πρόληψη της άνοιας. Η εκπαίδευση του εγκεφάλου που στοχεύει στη ρύθμιση του άγχους και της προσοχής έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τόσο τις γνωστικές όσο και τις συναισθηματικές πτυχές της γήρανσης. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, ειδικά στους ηλικιωμένους, σε τομείς, όπως η προσοχή, οι εκτελεστικές λειτουργίες και η αυτογνωσία ή η μεταγνωσία. Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας μπορούν επίσης να μειώσουν -μεταξύ άλλων- το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη στους ηλικιωμάνους».

Ο αριθμός των περιπτώσεων άνοιας αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050, ξεπερνώντας τα 150 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία και οι ειδικοί εστιάζουν στην πρόληψη μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Neurology.