Η διατροφή που προκαλεί ακράτεια στις γυναίκες
Νέα μελέτη συνδέει τις διατροφικές συνήθειες με τη διαρροή ούρων στις γυναίκες μέσης ηλικίας.

Οι γυναίκες που τρώνε συχνά fast food ή επεξεργασμένα φαγητά, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ακράτεια ούρων.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένου ή γρήγορου φαγητού, συνδέεται με 50% αυξημένο κίνδυνο απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης και διαρροής ούρων.
«Η υψηλότερη κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων έτοιμων φαγητών και γρήγορου φαγητού αύξησε τον κίνδυνο να εμφανίσει κάποιος συμπτώματα ακράτειας ούρων λόγω πίεσης και επείγουσας ανάγκης», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Mari Kuutti, διδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Jyväskylä της Φινλανδίας.
Από την άλλη, «η υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και η συνολικά υψηλότερης ποιότητας διατροφή, μείωσαν τον κίνδυνο για ακράτεια ούρων λόγω στρες», πρόσθεσε η Kuutti.
Έως και το 45% των γυναικών παγκοσμίως, αναπτύσσουν ακράτεια ούρων.
Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ακράτεια, καθώς η γήρανση επηρεάζει την ικανότητα των μυών του πυελικού εδάφους να ελέγχουν την ούρηση.
Εικάζεται όμως ότι η κακή διατροφή μπορεί επίσης να επηρεάζει το πυελικό έδαφος, καθώς βασικά θρεπτικά συστατικά όπως η πρωτεΐνη, η βιταμίνη D και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία των μυών.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία σχεδόν 1.100 γυναικών στη Φινλανδία ηλικίας 47 έως 55 ετών. Πάνω από τις μισές, είχαν ήδη συμπτώματα προβλημάτων του πυελικού εδάφους, όπως ακράτεια ούρων, ακράτεια κοπράνων και δυσκοιλιότητα.
Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικές με τις διατροφικές τους επιλογές και συμπεριφορές, καθώς και τυχόν προβλήματα ακράτειας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το γρήγορο φαγητό και τα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ακράτειας λόγω στρες, κατά την οποία τα ούρα διαρρέουν όταν το άτομο βήχει, γελά ή κάνει κάτι που αυξάνει την πίεση στην ουροδόχο κύστη του.
Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα συσχετίστηκαν επίσης με 40% αυξημένο κίνδυνο επείγουσας ακράτειας, κατά την οποία το άτομο αισθάνεται ξαφνική, έντονη ανάγκη για ούρηση ακόμη και αν η κύστη του δεν είναι γεμάτη, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων μείωσε τον κίνδυνο ακράτειας λόγω πίεσης κατά 20%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ακόμη και αφού οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) των γυναικών, μια εκτίμηση του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος.
Το επεξεργασμένο και το γρήγορο φαγητό μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο οξειδωτικού στρες και φλεγμονής, που σχετίζονται με την ακράτεια ούρων, δήλωσαν οι ερευνητές.
Τα φρούτα περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που εξουδετερώνουν αυτούς τους κινδύνους.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Women's Health.