Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Με ποια διατροφή θα το αντιμετωπίσετε
Το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα μικρόβιο που προσβάλλει το στομάχι.
![Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Με ποια διατροφή θα το αντιμετωπίσετε](https://cdn.onmmd.gr/img/1200/675/85/2025/02/05/973a3d86-elkos-stomaxou.jpg?t=Y5sBPoEdgvkNClNphrz1hw)
Το μικρόβιο μπορεί να επιβιώσει στο όξινο περιβάλλον του στομάχου και να δημιουργήσει αποικίες που προκαλούν αλλοιώσεις.
Σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ιδιαίτερα ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών, η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού δεν προκαλεί προβλήματα.
Τα συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν άλγος στο επιγάστριο, φούσκωμα, ναυτία ή εμετό.
Κάποια άτομα που έχουν μολυνθεί, είναι πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:
• Πεπτικά έλκη (εξελκώσεις στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου)
• Λέμφωμα στομάχου
Xωρίς θεραπεία, το μικρόβιο παραμένει στο στομάχι.
Η επιλογή συγκεκριμένων τροφίμων και ποτών, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αποικισμού των βακτηρίων στο στομάχι σας και να μειώσει ή να βοηθήσει στην πρόληψη των ενοχλητικών συμπτωμάτων.
Ακολουθούν ορισμένες διατροφικές επιλογές που μπορούν να σάς βοηθήσουν να αποκαταστήσετε την υγιή λειτουργία του στομάχου και να βελτιστοποιήσετε το μικροβιακό περιβάλλον στο πεπτικό σας σύστημα.
Μούρα
Τα εκχυλίσματα βατόμουρου, σμέουρου, φράουλας, και μύρτιλλου έχουν δείξει βακτηριοστατική δράση έναντι του H. pylori. Εάν δεν σάς ενοχλούν στην πέψη, μπορείτε να τα εντάξετε στη διατροφή σας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του H. pylori.
![rasberries-berries-moura](https://cdn.onmmd.gr/img/900/max/90/2024/09/11/bigstock-Image-of-a-beautiful-emotional-292161421.jpg?t=E-9cEQYx0ywOUSuTIIqx4g)
Λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυσικά αντιφλεγμονώδη. Τα περισσότερα είναι εύπεπτα και έχουν ισχυρές ανασταλτικές δράσεις κατά του H. pylori.
Αυτά περιλαμβάνουν το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, το bok choy και τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα κοινώς γνωστά ως σταυρανθή λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε σουλφοραφάνη, ένα φυτοθρεπτικό συστατικό που μπορεί να υποστηρίξει την άμυνα του οργανισμού κατά του H. pylori. Ειδικά τα φύτρα μπρόκολου έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν τις λοιμώξεις από το H. pylori.
Προβιοτικά
Οποιαδήποτε τροφή συμβάλλει στην ισορροπία των καλών βακτηρίων στο πεπτικό, μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή των ανεπιθύμητων μικροβίων. Τα αντιβιοτικά καταστρέφουν τα καλά βακτήρια του εντέρου, προκαλώντας φούσκωμα, αέρια, διάρροια και άλλες παρενέργειες. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το miso, το kimchi, το kombucha, τα λαχανικά τουρσί, το γιαούρτι, το κεφίρ, το βουτυρόγαλα και ορισμένα τυριά, είναι φυσικά πλούσια σε προβιοτικά και μπορούν να υποστηρίξουν την υγιή πέψη και να μειώσουν τις παρενέργειες της θεραπείας του H. pylori.
![](https://cdn.onmmd.gr/img/900/max/90/2023/03/20/4a7edbe0-proviotika-ofeli-gia-tin-igeia.jpg?t=VnK0iKNorAQg4BGEewb1qQ)
Προσοχή στα ποτά
Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε τον καφέ εάν έχετε προβλήματα στο στομάχι, επειδή προκαλεί ερεθισμό, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από H. pylori.
Τα ανθρακούχα ποτά μπορεί επίσης να προκαλέσουν δυσφορία στο στομάχι.
Λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη, πολλοί αποφεύγουν την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος. Παρόλο που το γάλα παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για τη διαχείριση του έλκους, πλέον δεν συνιστάται.
Το πράσινο τσάι από την άλλη, έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη του H. pylori και μειώνει τη φλεγμονή του στομάχου σε μελέτες σε ποντίκια. Γενικά, τα αφεψήματα βοτάνων μπορεί να έχουν ηρεμιστική και ανακουφιστική επίδραση στο στομάχι, ειδικά η μέντα και το τζίντζερ.
Μέλι
Πιθανώς έχετε ακούσει ότι το μέλι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Έχει βρεθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση πληγών, ενώ έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να αναστείλει το H. pylori και να μειώσει και τον κίνδυνο μόλυνσης από το ελικοβακτηρίδιο. Προσθέστε λίγο ακατέργαστο μέλι στο απλό γιαούρτι ή στο πράσινο τσάι για να έχετε διπλό όφελος.
![honey-meli](https://cdn.onmmd.gr/img/900/max/90/2024/12/12/bigstock-Young-latin-woman-holding-hone-418795426.jpg?t=Q9cjH-EbccZT_XKSgahWcA)
Πρωτεΐνες
Η κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές σε κάποια άτομα με λοίμωξη από H. pylori. Ακόμη και ένα ρόφημα πρωτεΐνης μπορεί να μην είναι καλή ιδέα, παρά το γεγονός ότι η πρωτεΐνη είναι συνήθως εύπεπτη. Προτιμήστε τον κιμά (από μοσχάρι ή γαλοπούλα) και τα ψάρια που είναι πιο ήπια για το στομάχι, μέχρι να υποχωρήσει η λοίμωξη.
Έλαια & βότανα
Ορισμένα έλαια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, ωμέγα-6 ή μονοακόρεστα λιπαρά, έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη του H. pylori.
Σε αυτά περιλαμβάνονται το ελαιόλαδο και τα ιχθυέλαια.
Όταν μαγειρεύετε με αυτά τα έλαια, διατηρήστε τη θερμοκρασία χαμηλή.
Πειράματα έδειξαν ότι ο κουρκουμάς, το κύμινο, το τζίντζερ και το τσίλι συμβάλλουν στην εξόντωση του H. pylori, ενώ ο κουρκουμάς και ο φρέσκος μαϊντανός εμποδίζουν το ελικοβακτηρίδιο να προσκολληθεί στην επένδυση του στομάχου.
Πηγή: Global Wellness Lab