ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori) είναι ένας τύπος βακτηρίων, που μπορεί να μολύνει το στομάχι και να οδηγήσει σε διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα.

Τι σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
Bigstock

Αυτό το άρθρο εξηγεί τι είναι η λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, τα συμπτώματά της και -το πιο σημαντικό- πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα τόσο με ιατρικές, όσο και με φυσικές μεθόδους.

Τι είναι η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα σπειροειδές βακτήριο, που βρίσκεται στο βλεννογόνο του στομάχου.

Είναι συχνή αιτία γαστρίτιδας (φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου) και πεπτικού έλκους. Τα βακτήρια πιστεύεται ότι εξαπλώνονται μέσω μολυσμένων τροφίμων, νερού ή επαφής με μολυσμένα άτομα. Μόλις εισέλθει στο στομάχι, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να βλάψει την προστατευτική επένδυση, οδηγώντας σε έλκη και δυσφορία.

Πώς συνδέεται το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού με τον καρκίνο του στομάχου

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ταξινομείται ως καρκινογόνο, που σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει καρκίνο.

Διαβάστε επίσης: Συμπτώματα και θεραπεία για το πιο καρκινογόνο παθογόνο παγκοσμίως

Η μακροχρόνια μόλυνση με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή και αλλαγές στον βλεννογόνο του στομάχου, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης γαστρικού καρκίνου. Δεν θα αναπτύξουν καρκίνο όλα τα άτομα με λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, αλλά τα βακτήρια μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο, ειδικά όταν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

stomach-pain

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Πολλά άτομα με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά όταν εμφανιστούν τέτοια, συνήθως είναι:

  • Πόνος και αίσθημα καύσου στην άνω κοιλιακή χώρα
  • Φούσκωμα και πληρότητα
  • Συχνό ρέψιμο
  • Απώλεια όρεξης
  • Ναυτία και έμετος
  • Απώλεια βάρους
  • Σκούρα ή αιματηρά κόπρανα (σημάδι σοβαρής κατάστασης)

Αυτά τα συμπτώματα είναι “καμπανάκι” για επίσκεψη σε γιατρό, ώστε να γίνει σωστή διάγνωση και πλάνο θεραπείας.

Τι σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Ιατρικές θεραπείες

Η κύρια προσέγγιση για τη θεραπεία του H. pylori περιλαμβάνει έναν συνδυασμό φαρμάκων από τα ακόλουθα:

  • Αντιβιοτικά: Δύο ή περισσότερα αντιβιοτικά (όπως αμοξικιλλίνη, κλαριθρομυκίνη, μετρονιδαζόλη ή τετρακυκλίνη) συνταγογραφούνται ταυτόχρονα για την εξάλειψη των βακτηρίων.
  • Αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs): Μειώνουν το οξύ του στομάχου, καθιστώντας το περιβάλλον λιγότερο ευνοϊκό για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και βοηθώντας στην επούλωση του βλεννογόνου του στομάχου. Οι συνήθεις PPIs περιλαμβάνουν την ομεπραζόλη, την λανσοπραζόλη και την εσομεπραζόλη.
  • Υποσαλικυλικό βισμούθιο: Μερικές φορές προστίθεται σε αντιβιοτικά σχήματα το υποσαλικυλικό βισμούθιο, επειδή συμβάλλει στην προστασία του βλεννογόνου του στομάχου και στην περαιτέρω αναστολή της βακτηριακής ανάπτυξης.

Αυτές οι θεραπείες λαμβάνονται συχνά για 7-14 ημέρες και μπορεί να έχουν κάποιες παρενέργειες, όπως ναυτία, διάρροια ή μεταλλική γεύση στο στόμα.

Φυσικές θεραπείες

Πολλές φυσικές θεραπείες μπορεί να συμπληρώνουν τις ιατρικές, αλλά όχι να τις αντικαθιστούν. Συμβουλευτείτε γιατρό προτού δοκιμάσετε τα παρακάτω:

  • Προβιοτικά: Καλά βακτήρια, όπως ο Lactobacillus και το Bifidobacterium, μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος του εντέρου, δυνητικά μειώνοντας τα επίπεδα του H. pylori. Τα προβιοτικά μπορεί να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών θεραπειών και να ελαχιστοποιήσουν τις παρενέργειες.
  • Πράσινο τσάι: Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το πράσινο τσάι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, που μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη του H. pylori και να μειώσουν τη φλεγμονή του στομάχου.
  • Μέλι: Γνωστό για τις φυσικές αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες, το μέλι (ειδικά το μέλι Manuka) μπορεί να αναστέλλει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, όταν λαμβάνεται τακτικά.
  • Σκόρδο: Το ωμό σκόρδο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που μειώνουν το βακτηριακό φορτίο. Η προσθήκη φρέσκου σκόρδου στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη κατά του H. pylori.
  • Μπρόκολο: Είναι πλούσιο σε σουλφοραφάνη, μια ένωση που έχει δείξει ότι μπορεί να σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και να προστατεύει τον βλεννογόνο του στομάχου.
  • Χυμός cranberry: Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι ο χυμός cranberry μπορεί να εμποδίσει το βακτήριο H. pylori από το να προσκολληθεί στον βλεννογόνο του στομάχου, αν και δεν αποτελεί θεραπεία. Η κατανάλωση αγνού, χωρίς ζάχαρη χυμού cranberry μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη.
Hpylori-elikovaktiridio

Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό

Θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια, εάν εμφανίσετε:

  • επίμονο στομαχικό πόνο
  • εμετό
  • ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • αίμα στα κόπρανα

Αυτά μπορεί να υποδηλώνουν επιπλοκές από λοίμωξη H. pylori, όπως έλκος ή ακόμα και πρώιμα σημάδια καρκίνου στομάχου. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να μειώσει σημαντικά τους κινδύνους, που σχετίζονται με την μόλυνση από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορεί το ελικοβακτηρίδιο να φύγει από μόνο του;”

Το H. pylori συνήθως δεν υποχωρεί μόνο του και απαιτεί συνδυασμό αντιβιοτικών και φαρμάκων, που μειώνουν την οξύτητα. Αν μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα, όπως έλκη και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

“Πώς γίνεται η διάγνωση λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού;”

Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεστ αναπνοής, εξέταση αντιγόνου κοπράνων ή ενδοσκόπηση με βιοψία για τη διάγνωση του H. pylori. Οι εξετάσεις αναπνοής και κοπράνων είναι λιγότερο επεμβατικές, ενώ η ενδοσκόπηση πραγματοποιείται εάν άλλες εξετάσεις είναι ασαφείς ή εάν υπάρχουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

“Πώς μπορώ να αποτρέψω την μόλυνση από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού;”

Δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος πρόληψης του H. pylori, αλλά μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο διατηρώντας καλές πρακτικές υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών σας πριν από το φαγητό, το να πίνετε καθαρό νερό και τη διασφάλιση ότι τα τρόφιμα παρασκευάζονται υπό υγιεινές συνθήκες.

“Είναι μεταδοτική η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού;”

Ναι, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω του σάλιου, του εμετού και των κοπράνων. Η αρχική λοίμωξη μπορεί να έχει συμβεί από μολυσμένα τρόφιμα και νερό. Η πρακτικές καλής υγιεινής ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο μετάδοσης.

Σύνοψη

Οι λοιμώξεις από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι μια κοινή αιτία έλκους στομάχου και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο γαστρικού καρκίνου, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Οι ιατρικές θεραπείες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και θα πρέπει να είναι η κύρια προσέγγιση για την εξάλειψη των βακτηρίων. Οι φυσικές θεραπείες απλά συμπληρώνουν αυτές τις θεραπείες, αλλά δεν τις αντικαθιστούν. Η κατανόηση των συμπτωμάτων, των θεραπειών και των προληπτικών μέτρων μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική διαχείριση των λοιμώξεων από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Πάντα να συμβουλεύεστε γιατρό, εάν υποψιάζεστε λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ή εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε σχετικά συμπτώματα.

Πηγές: healthline.com, clevelandclinic.org, jamanetwork.com, webmd.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov