ΥΓΕΙΑ

Συμπτώματα και θεραπεία για το πιο καρκινογόνο παθογόνο παγκοσμίως

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori) είναι μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη, που επηρεάζει την επένδυση του στομάχου, οδηγώντας συχνά σε έλκη και -σε σοβαρές περιπτώσεις- σε καρκίνο του στομάχου.

Συμπτώματα και θεραπεία για το πιο καρκινογόνο παθογόνο παγκοσμίως
Bigstock

Αυτό το βακτήριο έχει κερδίσει σημαντική προσοχή, επειδή θεωρείται το παθογόνο που ευθύνεται για τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα για τον Καρκίνο.

Αυτό το άρθρο εξηγεί τι είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, πώς μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, τα συμπτώματά του και τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας.

Τι είναι το ελικοβακτηρίδιο και πώς προκαλεί καρκίνο

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα είδος βακτηρίου, που μολύνει την επένδυση του στομάχου και το λεπτό έντερο.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, αν και πολλοί μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα. Το βακτήριο μπορεί να επιβιώσει στο όξινο περιβάλλον του στομάχου και συχνά εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων τροφίμων, νερού ή στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο.

Πώς οδηγεί στον καρκίνο

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού προκαλεί χρόνια φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη πεπτικού έλκους.

Αυτή η μακροχρόνια φλεγμονή βλάπτει τον βλεννογόνο του στομάχου, οδηγώντας σε μεταλλάξεις στα κύτταρα και αυξάνοντας τον κίνδυνο γαστρικού καρκίνου. Σύμφωνα με έρευνες, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ευθύνεται για περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου από οποιοδήποτε άλλο παθογόνο παγκοσμίως, γεγονός που το καθιστά σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.

Αιτίες και συμπτώματα λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μεταδίδεται κυρίως με:

  • Μολυσμένα τρόφιμα και νερό.
  • Άμεση επαφή με σάλιο, εμετό ή περιττώματα από μολυσμένο άτομο.

Σε πολλές περιπτώσεις, άτομα που έχουν μολυνθεί από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να μην εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο, όταν εμφανίζονται συμπτώματα, αυτά είναι:

  • Κοιλιακός πόνος ή δυσφορία, ειδικά όταν το στομάχι είναι άδειο.
  • Ναυτία ή έμετος.
  • Συχνό ρέψιμο ή φούσκωμα.
  • Απώλεια όρεξης.
  • Ακούσια απώλεια βάρους.
  • Σκούρα κόπρανα ή παρουσία αίματος στον εμετό (σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτό σηματοδοτεί πιθανή εσωτερική αιμορραγία).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά έλκη (πληγές στο στομάχι ή στο άνω μέρος του λεπτού εντέρου), τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πιο έντονα συμπτώματα, όπως έντονο κοιλιακό άλγος και πεπτικά προβλήματα.

Helicobacter-pylori-bacterium

Πώς αντιμετωπίζεται το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Η θεραπεία τυπικά περιλαμβάνει έναν συνδυασμό φαρμάκων, συνήθως μια σειρά αντιβιοτικών για τη θανάτωση των βακτηρίων, μαζί με αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) ή αντιόξινα για την μείωση του γαστρικού οξέος και την προώθηση της επούλωσης του βλεννογόνου του στομάχου.

Τυπικές θεραπείες:

  • Αντιβιοτικά: Ένας συνδυασμός τουλάχιστον δύο αντιβιοτικών (κλαριθρομυκίνη, αμοξικιλλίνη ή μετρονιδαζόλη) χρησιμοποιείται για την αποτελεσματική εξάλειψη των βακτηρίων.
  • Αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs): Φάρμακα όπως η ομεπραζόλη ή η λανσοπραζόλη βοηθούν στην μείωση της ποσότητας οξέος στο στομάχι, δίνοντας χρόνο στην φυσική επένδυση του στομάχου να επουλωθεί.
  • Υποσαλικυλικό βισμούθιο: Μερικές φορές περιλαμβάνεται στο θεραπευτικό σχήμα και βοηθά στην επικάλυψη του βλεννογόνου του στομάχου και στην περαιτέρω προστασία του από τη φθορά του οξέος.
  • Αναστολείς H2: Αυτά τα φάρμακα μειώνουν την παραγωγή γαστρικού οξέος και μερικές φορές χρησιμοποιούνται παράλληλα με τους PPI.

Παρακολούθηση:

Μόλις ολοκληρωθεί η πορεία θεραπείας, ακολουθεί κατά κανόνα μια εξέταση παρακολούθησης, για να διασφαλιστεί η εκρίζωση της λοίμωξης. Εάν παραμείνει ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη θεραπεία.

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορεί η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού να φύγει από μόνη της;”

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ήπιες λοιμώξεις από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να περάσουν απαρατήρητες και να υποχωρήσουν από μόνες τους, αλλά γενικά είναι σκόπιμο να αναζητηθεί θεραπεία για την πρόληψη επιπλοκών, όπως έλκη ή καρκίνος του στομάχου. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στον βλεννογόνο του στομάχου με την πάροδο του χρόνου.

“Μπορεί το στρες να προκαλέσει λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού;”

Το στρες δεν προκαλεί άμεσα λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Ωστόσο, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα μιας υπάρχουσας λοίμωξης, αυξάνοντας την παραγωγή οξέος του στομάχου και αποδυναμώνοντας την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στα βακτήρια.

“Μπορεί το ελικοβακτηρίδιο να επιστρέψει μετά τη θεραπεία;”

Αν και η θεραπεία για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι συνήθως επιτυχής, υπάρχει πιθανότητα επαναμόλυνσης, ιδιαίτερα σε περιοχές με κακές πρακτικές υγιεινής, ή εάν εκτεθείτε ξανά σε μολυσμένα τρόφιμα ή νερό. Ωστόσο, η υποτροπή μετά από επιτυχή θεραπεία είναι σχετικά σπάνια.

“Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγω εάν μολυνθώ;”

Εάν έχετε λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα πικάντικα, τηγανητά και όξινα τρόφιμα, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν τον βλεννογόνο του στομάχου και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Αντ' αυτού, επιλέξτε μια ήπια διατροφή και σκεφτείτε να συμπεριλάβετε προβιοτικά, για να υποστηρίξετε την υγεία του εντέρου κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Σύνοψη

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων των ελκών και του καρκίνου του στομάχου. Η κατανόηση των συμπτωμάτων και η αναζήτηση έγκαιρης θεραπείας είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη αυτών των επιπλοκών.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό για σωστή διάγνωση και θεραπεία. Με την κατάλληλη φροντίδα, οι περισσότεροι αναρρώνουν πλήρως.

Πηγές: mayoclinic.org, webmd.com, clevelandclinic.org, healthline.com, health.com