Διαβήτης: Το φρούτο που καθαρίζει το συκώτι και μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Το συκώτι παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Όταν το ήπαρ δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη, έναν βασικό παράγοντα στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
Η φλεγμονή του ήπατος και τα αυξημένα επίπεδα λίπους στο ήπαρ (κατάσταση γνωστή ως ηπατική στεάτωση) είναι κοινά σε άτομα με διαβήτη και μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.
Η σωστή διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητη για την πρόληψη επιπλοκών όπως η ηπατική νόσος.
Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένα τρόφιμα έχει φανεί ότι μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του ήπατος και να βελτιώσουν τον γλυκαιμικό έλεγχο.
Μήλο: Ένα από τα πιο ευεργετικά φρούτα
Μελέτη που δημοσιεύθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, αναφέρει ότι το μήλο περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών που το καθιστούν ιδανική επιλογή για τα άτομα με διαβήτη.
Το φρούτο παρέχει 27 γραμμάρια υδατανθράκων, εκ των οποίων τα 4,8 γραμμάρια είναι φυτικές ίνες, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων και αποτρέπει τις αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα. Άλλη μελέτη έδειξε ότι οι πολυφαινόλες στα μήλα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης.
Αυτές οι βιοδραστικές ενώσεις όχι μόνο συμβάλλουν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά προστατεύουν επίσης τα ηπατικά κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες.
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει επίσης ότι τα φλαβονοειδή που συγκεντρώνονται στη φλούδα του μήλου, μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο ήπαρ. Το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ηπατικών επιπλοκών.
Συστηματική ανασκόπηση που διεξήχθη το 2019, διαπίστωσε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης μήλων και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Οι ερευνητές αποδίδουν τα οφέλη αυτά σε τρία κύρια αντιοξειδωτικά: την κερκετίνη, το χλωρογενικό οξύ και τη φλοριζίνη, τα οποία συνεργάζονται για τη βελτιστοποίηση του μεταβολισμού της γλυκόζης.
Οφέλη του μήλου για τα άτομα με διαβήτη
- Έχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωσή του προκαλεί σταδιακή και ελεγχόμενη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.
- Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και νερό συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους, έναν άλλο κρίσιμο παράγοντα για τους διαβητικούς ασθενείς.
- Ο συνδυασμός διαλυτών φυτικών ινών και φυτοθρεπτικών συστατικών διευκολύνει την αποβολή των τοξινών, γεγονός που συμβάλλει στην υγεία του ήπατος.
- Οι ποικιλίες Honeycrisp και Red Delicious έχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ευεργετικών αντιοξειδωτικών.
Διατροφική αξία των μήλων
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τα μήλα, ένα από τα πιο δημοφιλή και ευρέως παραγόμενα φρούτα στον κόσμο, μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία μας.
Ένα μεσαίου μεγέθους μήλο δίνει περίπου 95 θερμίδες και τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:
🍏 0 γραμμάρια λίπους
🍎 1 γραμμάριο πρωτεΐνης
🍏 25 γραμμάρια υδατανθράκων
🍎 19 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης
🍏 3 γραμμάρια φυτικών ινών
Πέρα όμως από το βασικό διατροφικό τους προφίλ, τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (αδιάλυτες και διαλυτές), φυτοχημικά όπως η κερκετίνη, η κατεχίνη, το χλωρογενικό οξύ και η ανθοκυανίνη, καθώς και σε βιταμίνη C.
Πηγή: La Voz