Το πιο υγιεινό μανιτάρι στον κόσμο - Θεραπεύει το συκώτι - Ποιες άλλες ιδιότητες έχει
Με τις ασθένειες του ήπατος να αυξάνονται σταθερά, οι επιστήμονες αναζητούν συνεχώς νέες αποτελεσματικές θεραπείες.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Physiology, Gastrointestinal and Liver Physiology, ρίχνει φως στην πιθανή χρήση του εκχυλίσματος μανιταριού shiitake για την καταστολή των διαδικασιών που οδηγούν στην ηπατική ίνωση.
Τα μανιτάρια shiitake είναι δημοφιλή μανιτάρια που χρησιμοποιούνται στην ασιατική κουζίνα, αλλά πλέον αποτελούν συστατικό πολλών συνταγών και σε άλλες κουζίνες.
Έχουν αντικαρκινικές επιδράσεις, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και προστατεύουν το συκώτι. Τα shiitake έχουν επίσης αντιβακτηριακές και αντιιικές ιδιότητες.
Μπορεί το εκχύλισμα μανιταριών να βοηθήσει τους ασθενείς;
Η ίνωση του ήπατος λόγω χρόνιας φλεγμονής που προκαλείται από διάφορους επιβλαβείς παράγοντες, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ή ακόμη και σε καρκίνο του ήπατος.
Λόγω της έλλειψης αποτελεσματικών θεραπειών για την κίρρωση, οι επιστήμονες επικεντρώνονται στην εξεύρεση τρόπων ελέγχου της ενεργοποίησης των αστεροειδών κυττάρων, τα οποία παίζουν βασικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.
Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις έως τέσσερις ανθρώπους στον κόσμο πάσχει από λιπώδη ηπατική νόσο, η οποία προκαλεί μη φυσιολογική συσσώρευση λιπιδίων, πρόδρομο της ίνωσης.
Επομένως, είναι σημαντικό να προληφθεί η εξέλιξη της ηπατικής ίνωσης σε πρώιμο στάδιο, τόνισε ο Δρ. Hayato Urushima, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα.
Ο Urushima και η ερευνητική ομάδα του, επικεντρώθηκαν σε ένα εκχύλισμα που λαμβάνεται από το μανιτάρι Lentinula edodes, επίσης γνωστό ως shiitake ή «το πιο υγιεινό μανιτάρι του κόσμου».
Αυτό το μανιτάρι, που χρησιμοποιείται στην κουζίνα και την ιατρική της Ανατολικής Ασίας, εκτιμάται για τις αντικαρκινικές του επιδράσεις, την ικανότητά του να μειώνει τη χοληστερόλη και τις προστατευτικές του επιδράσεις στο συκώτι. Το Shiitake έχει επίσης αντιβακτηριακές και αντιιικές ιδιότητες.
Τα αποτελέσματα των μελετών σε ποντίκια είναι ελπιδοφόρα, καθώς έδειξαν ότι το εκχύλισμα δρα πολλαπλώς, αναστέλλοντας τη διαδικασία της ηπατικής ίνωσης.
Το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με την επαγωγή της κυτταροσφαιρίνης μέσω του διαύλου TLR2, ο οποίος μειώνει το επίπεδο των δραστικών μορφών οξυγόνου, και με την καταστολή της έκφρασης κολλαγόνου στο ήπαρ μέσω του διαύλου TLR4.
Ο Δρ. Urushima και η ομάδα του σχεδιάζουν να διεξάγουν κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος σε ασθενείς με ηπατική ίνωση και να παράσχουν πιο αξιόπιστες επιστημονικές αποδείξεις γι' αυτήν.
Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες προοπτικές στη θεραπεία της ηπατικής νόσου και να προσφέρουν ελπίδα για πιο αποτελεσματικές θεραπείες στα εκατομμύρια των ανθρώπων που πάσχουν από αυτές τις σοβαρές ασθένειες.
Πηγή: DomByDom