ΥΓΕΙΑ

Πότε γίνεται επικίνδυνη η «καλή» χοληστερόλη

Σινάνη Αικατερίνη

Oρισμένα συστατικά της λεγόμενης «καλής» χοληστερόλης -οι λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL)- ενδέχεται να σχετίζονται με αυξημένο επιπολασμό καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πότε γίνεται επικίνδυνη η «καλή» χοληστερόλη

O καθηγητής βιοχημείας Henry J. Pownall και ο καρδιολόγος επικεφαλής του τμήματος καρδιαγγειακής πρόληψης και ευεξίας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Houston Methodist, διερεύνησαν το ρόλο της HDL στην υγεία της καρδιάς.

«Στο πλαίσιο των τυπικών τσεκάπ, οι ενήλικες εξετάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους, τα οποία περιλαμβάνουν τόσο την «κακή» (LDL) όσο και την «καλή» (HDL) χοληστερόλη», δήλωσε ο Pownall.

«Αυτό που δεν αναγνωρίζεται όμως ευρέως, είναι ότι κάθε τύπος χοληστερόλης έχει δύο μορφές -την ελεύθερη χοληστερόλη, η οποία είναι ενεργή και συμμετέχει στις κυτταρικές λειτουργίες, και την εστεροποιημένη ή δεσμευμένη χοληστερόλη, η οποία είναι πιο σταθερή και έτοιμη να αποθηκευτεί στο σώμα. Η υπερβολική ποσότητα ελεύθερης χοληστερόλης, ακόμη και αν βρίσκεται στην HDL, θα μπορούσε να συμβάλει στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων».

Σε προκλινικές μελέτες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η HDL με υψηλή περιεκτικότητα σε ελεύθερη χοληστερόλη είναι πιθανότατα δυσλειτουργική. Για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους, μελετούν στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής Houston Heart Study, 400 ασθενείς με διάφορες συγκεντρώσεις HDL στο πλάσμα.

«Το πιο εκπληκτικό μέχρι στιγμής εύρημα από τη μελέτη μας είναι ότι υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της ποσότητας της ελεύθερης χοληστερόλης στην HDL και του πόση από αυτή συσσωρεύεται στα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται μακροφάγα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην καρδιακή νόσο», δήλωσε ο Pownall.

Μέχρι σήμερα οι ειδικοί θεωρούσαν ότι η μεταφορά ελεύθερης χοληστερόλης στην HDL ήταν ευεργετική για την υγεία της καρδιάς, καθώς αφαιρούσε την περίσσεια χοληστερόλης από τους ιστούς.

Τα νέα δεδομένα δείχνουν όμως, ότι στο πλαίσιο υψηλών συγκεντρώσεων HDL στο πλάσμα, ισχύει το αντίστροφο, ότι δηλαδή η μεταφορά ελεύθερης χοληστερόλης από την HDL στα λευκά αιμοσφαίρια στο αίμα και στους ιστούς, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές λένε ότι μόλις πετύχουν τον άμεσο στόχο τους να δείξουν ότι η περίσσεια ελεύθερης χοληστερόλης στην HDL σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σχεδιάζουν να αναπτύξουν νέα διαγνωστικά εργαλεία και θεραπείες για τη διαχείριση των καρδιακών παθήσεων, καθώς και να χρησιμοποιήσουν την ελεύθερη HDL χοληστερόλη ως βιοδείκτη για τον εντοπισμό ασθενών που χρειάζονται θεραπείες μείωσης της HDL.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Lipid Research.