5 φυσικοί τρόποι μείωσης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα με την πάροδο του χρόνου, καθώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαβήτη και άλλων προβλημάτων υγείας.
Η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας, ιδίως για τα άτομα που βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη ή έχουν διαβήτη.
Το υψηλό σάκχαρο βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφρικής ανεπάρκειας.
Η επίμονη υπεργλυκαιμία μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα, προβλήματα όρασης, να επιβραδύνει την επούλωση πληγών και να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τον οργανισμό πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις.
Υπάρχουν ωστόσο, αρκετοί φυσικοί τρόποι για να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Γιατί οι άνθρωποι εμφανίζουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα;
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα εμφανίζονται όταν το σώμα είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος.
Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας παραγόντων όπως η υπερκατανάλωση τροφής, το άγχος, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η ασθένεια ή η παράλειψη της φαρμακευτικής αγωγής για τον διαβήτη.
Το χρόνιο υψηλό σάκχαρο στο αίμα, γνωστό ως υπεργλυκαιμία, μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε ζωτικά όργανα εάν δεν αντιμετωπιστεί, καθιστώντας την έγκαιρη παρέμβαση ζωτικής σημασίας.
Ακολουθούν πέντε αποτελεσματικές μέθοδοι για τον έλεγχο ή τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα:
Τακτική άσκηση
Η σωματική άσκηση είναι ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους για τη φυσική μείωση του σακχάρου στο αίμα. Όταν ασκείστε, οι μύες σας χρησιμοποιούν γλυκόζη για ενέργεια, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της ποσότητας σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματός σας.
Η τακτική άσκηση, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή η προπόνηση δύναμης, μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να βοηθήσει το σώμα να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά.
Στοχεύστε σε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας για να δείτε βελτιώσεις στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Ισορροπημένη διατροφή
Η διατροφή έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ), όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα μη αμυλούχα λαχανικά και τα όσπρια, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμα.
Αυτές οι τροφές διασπώνται αργά από το πεπτικό, οδηγώντας σε σταδιακή αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
Η αποφυγή τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, τα ζαχαρούχα σνακ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να αποτρέψει την απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου.
Η ενσωμάτωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα λαχανικά, τα φρούτα και οι σπόροι, μπορεί επίσης να βελτιώσει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα επιβραδύνοντας την απορρόφηση της γλυκόζης.
Μηλόξιδο
Το μηλόξυδο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των μεταγευματικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το οξικό οξύ στο μηλόξιδο μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τον γλυκαιμικό αντίκτυπο των τροφίμων.
Κάποιες μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας μηλόξιδου πριν ή μαζί με τα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αυξομειώσεων του μεταγευματικού σακχάρου. Αραιώστε 1-2 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το πριν από τα γεύματα. Μην ξεχνάτε να ξεπλύνετε στη συνέχεια το στόμα σας για να προστατέψετε τα δόντια σας από την οξύτητα.
Διαχείριση του άγχους
Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα λόγω της απελευθέρωσης ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της ινσουλίνης.
Οι τεχνικές μείωσης του στρες, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, οι βαθιές αναπνοές και ο χρόνος στη φύση, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.
Επαρκής ύπνος
Ο κακός ύπνος και η ανεπαρκής ξεκούραση μπορεί να συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, το σώμα σας μπορεί να παράγει περισσότερη κορτιζόλη, η οποία με τη σειρά της αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα.
Ο στόχος για 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία των ορμονών και να βελτιώσει την ικανότητα του σώματός σας να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου.
Πηγή: Times of India