Η βιταμίνη που μειώνει τη βλάβη των πνευμόνων στη ΧΑΠ και επιβραδύνει την κυτταρική γήρανση
Η φλεγμονή που σχετίζεται με τη χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια (ΧΑΠ), οδηγεί σε μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων των ασθενών.
Οι ασθενείς με ΧΑΠ έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από πνευμονία, γρίπη και άλλες σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες.
Σύμφωνα με Δανούς ερευνητές, μια καθημερινή δόση βιταμίνης Β3, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στους πνεύμονες ασθενών με ΧΑΠ.
Στη νέα μελέτη με επικεφαλής τον Morten Scheibye-Knudsen, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, συμμετείχαν 40 ασθενείς με ΧΑΠ και 20 υγιείς εθελοντές που αποτέλεσαν την ομάδα.
Οι συμμετέχοντες έλαβαν καθημερινά είτε 2 γραμμάρια ριβοσίδιο νικοτιναμιδίου, μια μορφή βιταμίνης Β3, είτε εικονικό φάρμακο.
Μετά από έξι εβδομάδες, οι ερευνητές είδαν μείωση κατά 53% σε έναν δείκτη φλεγμονής γνωστό ως ιντερλευκίνη 8 ή IL 8. Μετά από 12 ακόμη εβδομάδες θεραπείας με βιταμίνες, το ποσοστό αυξήθηκε σε 63%.
«Με άλλα λόγια, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με βιταμίνη Β3 παρουσίασαν μειωμένη φλεγμονή των πνευμόνων κατά τη διάρκεια της μελέτης».
Θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και να προσδιοριστεί η μακροπρόθεσμη επίδραση του ριβοσιδίου νικοτιναμιδίου στη θεραπεία της ΧΑΠ, δήλωσε ο Scheibye-Knudsen.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η ομάδα παρατήρησε επίσης ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ έχουν χαμηλότερα επίπεδα στο αίμα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται NAD (Νικοτιναμιδο-αδενινο-δινουκλεοτίδιο - Nicotinamide adenine dinucleotide), η οποία φαίνεται να παίζει ρόλο στη διαδικασία γήρανσης.
Τα επίπεδα NAD αυξήθηκαν με τη θεραπεία με βιταμίνη Β3 και τα σημάδια της κυτταρικής γήρανσης επιβραδύνθηκαν.
«Καθώς γερνάμε, φαίνεται ότι μεταβολίζουμε ένα μόριο γνωστό ως NAD», δήλωσε o Scheibye-Knudsen. «Η απώλεια αυτού του μορίου παρατηρείται επίσης μετά από βλάβη του DNA, για παράδειγμα το είδος της βλάβης που σχετίζεται με το κάπνισμα».
Tο NAD μπορεί να αποτελέσει στόχο για μελλοντική έρευνα και θεραπεία, καταλήγουν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Aging.