ΥΓΕΙΑ

Συμπληρώματα στην εγκυμοσύνη: Ποιους κινδύνους κρύβουν

Σινάνη Αικατερίνη

Πολλά από τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων που λαμβάνουν οι έγκυες, δεν έχουν την απαιτούμενη περιεκτικότητα σε απαραίτητα για μια υγιή εγκυμοσύνη θρεπτικά συστατικά, ενώ άλλα περιέχουν επιβλαβή επίπεδα τοξικών μετάλλων.

Συμπληρώματα στην εγκυμοσύνη: Ποιους κινδύνους κρύβουν

Η μελέτη έλεγξε τις ποσότητες χολίνης και ιωδίου σε μη συνταγογραφούμενα αλλά και συνταγογραφούμενα συμπληρώματα εγκυμοσύνης και διαπίστωσε ότι λιγότερα από τα μισά περιείχαν τις απαραίτητες ποσότητες χολίνης και ιωδίου, ενώ κάποια περιείχαν τοξικά μέταλλα όπως αρσενικό, μόλυβδο και κάδμιο.

«Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες βασίζονται σε βιταμίνες και μέταλλα για να υποστηρίξουν την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου. Μεταξύ των πιο κρίσιμων θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη του εμβρύου είναι η χολίνη και το ιώδιο. Ωστόσο, ορισμένες βιταμίνες μπορεί να μην περιέχουν τις ακριβείς ποσότητες που αναγράφονται στην ετικέτα, ενώ κάποιες να μην περιέχουν καθόλου χολίνη ή ιώδιο», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Laura Borgelt, καθηγήτρια στη Σχολή Φαρμακευτικής και Φαρμακευτικών Επιστημών Skaggs του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

«Η μελέτη μας έχει ως στόχο να βοηθήσει τις γυναίκες να κατανοήσουν καλύτερα το περιεχόμενο των θρεπτικών συστατικών στα συμπληρώματα κύησης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν τις καλύτερες επιλογές για την υγεία τους και την ευημερία του μωρού τους».

Οι ερευνητές εξέτασαν ένα δείγμα 47 διαφορετικών βιταμινών που λαμβάνονται στην περίοδο της κύησης (32 μη συνταγογραφούμενες και 15 συνταγογραφούμενες) που αγοράστηκαν από ηλεκτρονικά και φυσικά καταστήματα. Στη συνέχεια μέτρησαν στο εργαστήριο τις πραγματικές ποσότητες χολίνης και ιωδίου σε σχέση με αυτές που αναγράφονταν στην ετικέτα, ενώ έλεγξαν για αρσενικό, μόλυβδο και κάδμιο. Συνέκριναν τα ευρήματά τους με τα επίσημα πρότυπα ασφαλείας εντός του 20% της αναφερόμενης ποσότητας.

Συνιστώμενη πρόσληψη και πρότυπα καθαρότητας

Το Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής του Ινστιτούτου Ιατρικής των ΗΠΑ, συνιστά την πρόσληψη 450 mg χολίνης την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 550 mg/ημέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού, με ανώτατο όριο τα 3.500 mg/ημέρα. Για το ιώδιο, η συνιστώμενη διατροφική πρόσληψη για γυναίκες ηλικίας 19 ετών και άνω είναι 150 mcg/ημέρα, η οποία αυξάνεται σε 220 mcg/ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 290 mcg/ημέρα κατά τη γαλουχία. Το ανώτατο όριο για το ιώδιο είναι 1.100 mcg/ημέρα.

Η αμερικανική νομοθεσία έχει θεσπίσει πρότυπα καθαρότητας για τα φαρμακευτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ορίων για τις επιβλαβείς ουσίες: αρσενικό (2,5 mcg ανά ημερήσια δόση από το στόμα), κάδμιο (0,5 mcg ανά ημερήσια δόση από το στόμα) και μόλυβδο (0,5 mcg ανά ημερήσια δόση από το στόμα).

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες βιταμίνες δεν αναγράφουν τη χολίνη και πολλές από αυτές που την αναγράφουν, δεν περιέχουν τη σωστή ποσότητα.

Μόνο 12 σκευάσματα ανέφεραν την περιεκτικότητα σε χολίνη -ποσοστό 26%- και μόνο πέντε προϊόντα (ποσοστό 42%) είχαν τη σωστή ποσότητα χολίνης, με βάση την ετικέτα τους.

Διαπίστωσαν επίσης ότι ορισμένα προϊόντα περιείχαν βαρέα μέταλλα σε ποσοστό υψηλότερο από το αναμενόμενο.

Συγκεκριμένα, επτά προϊόντα είχαν υπερβολική ποσότητα αρσενικού, δύο προϊόντα είχαν υπερβολική ποσότητα μολύβδου και 13 προϊόντα είχαν υπερβολική ποσότητα καδμίου, όλα πάνω από τα όρια καθαρότητας που ορίζει η Φαρμακοποιία των ΗΠΑ.

Η έκθεση σε αυτά τα βαρέα μέταλλα κατά την εγκυμοσύνη, έχει συνδεθεί με προβλήματα κύησης.

«Είναι μία από τις πρώτες μελέτες που μετρά τις πραγματικές ποσότητες χολίνης και ιωδίου σε ένα μεγάλο δείγμα συμπληρωμάτων. Η παρουσία μολυσματικών ουσιών, ιδίως καδμίου, ήταν επίσης ανησυχητική. Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των όσων αναγράφονται στις ετικέτες και όσων πραγματικά περιέχονται στα προϊόντα, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για ισχυρότερη ρυθμιστική εποπτεία στον τομέα αυτό», προσθέτει η Borgelt.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition.