Έκζεμα: Γιατί η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο
Τα κρούσματα εκζέματος ή ατοπικής δερματίτιδας, φαίνεται να αυξάνονται στις περιοχές που καταγράφονται υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η αυτοάνοσης αιτιολογίας δερματική πάθηση, φαίνεται να εξαπλώνεται παράλληλα με την εκβιομηχάνιση των κοινωνιών και η ρύπανση της ατμόσφαιρας πιθανώς να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Yale.
Πάνω από 31 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από έκζεμα, «μια ομάδα φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων που προκαλούν κνησμό, ξηροδερμία, εξανθήματα, φολιδωτές κηλίδες, φουσκάλες και δερματικές λοιμώξεις».
Οι ακριβείς αιτίες του εκζέματος δεν είναι σαφείς, αλλά πιστεύεται ότι οφείλεται σε ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα που αντιδρά σε ορισμένα περιβαλλοντικά ερεθίσματα.
Θα μπορούσε η ατμοσφαιρική ρύπανση να είναι ένας από αυτούς τους παράγοντες;
Για να το διαπιστώσουν, ερευνητές του Yale εξέτασαν στοιχεία για σχεδόν 287.000 Αμερικανούς, από τους οποίους περίπου 12.700 (4,4%) είχαν διαγνωστεί με έκζεμα.
Συνέκριναν τα κατά τόπους ποσοστά εκζέματος με τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα σε αυτό που είναι γνωστό ως «λεπτά σωματίδια» - μικροσκοπικά κομμάτια ρύπανσης που μπορούν να εισέλθουν βαθιά στους πνεύμονες.
Διαπίστωσαν ότι κάθε αύξηση κατά 10 μικρογραμμάρια μικροσωματιδίων ανά τετραγωνικό μέτρο αέρα που καταγράφηκε σε κάθε περιοχή, συνδεόταν με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης εκζέματος στους κατοίκους.
Η εκτίμηση του κινδύνου διατηρήθηκε ακόμη και αφού οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους πιθανούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος.
Η μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, παρά μόνο συσχετισμούς.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ωστόσο, ότι παρόμοια ήταν τα ευρήματα από μελέτες που διεξήχθησαν σε πολύ διαφορετικές χώρες όπως η Αυστραλία, η Γερμανία και η Ταϊβάν.
Εκτός του ότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του εκζέματος, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα ή να προκαλέσει επεισόδια οξείας έξαρσης σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με έκζεμα.
Τις ημέρες με πολύ νέφος, «οι ασθενείς μπορεί είναι καλύτερο να παραμένουν σε κλειστούς χώρους, να φιλτράρουν τον αέρα των εσωτερικών χώρων ή να καλύπτουν το εκτεθειμένο δέρμα σε εξωτερικούς χώρους», σημειώνουν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.