ΥΓΕΙΑ

Έκζεμα: Μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια διατροφή αποκλεισμού συγκεκριμένων τροφών;

Σινάνη Αικατερίνη

Το έκζεμα, γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα, προκαλείται από την υπερβολική ανοσολογική αντίδραση και έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο τροφικών αλλεργιών.

Έκζεμα: Μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια διατροφή αποκλεισμού συγκεκριμένων τροφών;

Εξαιτίας αυτού, ορισμένοι γονείς προσπαθούν να διαχειριστούν τη φαγούρα και το εξάνθημα των παιδιών τους, βασικά συμπτώματα του εκζέματος, μέσω μιας διατροφής που αποκλείει συγκεκριμένες τροφές.

Σύμφωνα με νέα μελέτη ωστόσο, ο αποκλεισμός συγκεκριμένων τροφών από τη διατροφή του παιδιού δεν βελτιώνει τα συμπτώματα του εκζέματος.

Ειδικότερα, οι δίαιτες αποκλεισμού τροφών βελτίωσαν σε μικρό βαθμό τις βλάβες του εκζέματος σε περίπου ένα τρίτο των συμμετεχόντων.

«Οι δίαιτες εξάλειψης τροφών δεν συνιστώνται ως θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές από τους μεγαλύτερους οργανισμούς αντιμετώπισης αλλεργίας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Nadia Makkoukdji, παιδιατρική αλλεργιολόγος στο Jackson Health System στο Μαϊάμι.

Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 300 γονείς παιδιών με έκζεμα στη Νότια Φλόριντα ως προς τη διατροφή και την υγεία του δέρματος.

Περίπου το 42% των γονέων ανέφεραν ότι ορισμένα τρόφιμα επιδεινώνουν το έκζεμα των παιδιών τους. Οι πιο συχνοί ένοχοι ήταν το γάλα (32%), οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (16%) και τα αυγά (11%).

Σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) όσων εντόπισαν ένα τροφικό παράγοντα που προκαλεί το έκζεμα, αφαίρεσαν εντελώς το ύποπτο τρόφιμο από τη διατροφή του παιδιού τους.

Από αυτούς, το 38% δεν παρατήρησαν καμία βελτίωση στο έκζεμα του παιδιού τους, ενώ ένα άλλο 35% ανέφεραν ήπια βελτίωση. Μόνο το 9% δήλωσαν ότι η αφαίρεση της τροφής απομάκρυνε τα συμπτώματα του εκζέματος του παιδιού τους.

Επιπλέον, περίπου 4 στους 5 γονείς (79%) επανέφεραν στη συνέχεια τις ύποπτες τροφές χωρίς να επανεμφανιστεί το έκζεμα του παιδιού.

«Παρά τις δίαιτες εξάλειψης, μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων είδε (έστω και) ήπια βελτίωση των βλαβών της ατοπικής δερματίτιδας», κατέληξαν οι ερευνητές. «Χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και να διερευνηθεί περαιτέρω ο ρόλος της διατροφής στην ατοπική δερματίτιδα».

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, στη Βοστώνη.

Πηγή: American College of Allergy, Asthma, and Immunology