ΥΓΕΙΑ

Τι θα συμβεί αν βάλετε οινόπνευμα εντριβής πάνω στο έκζεμα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το έκζεμα είναι μια ενοχλητική δερματική πάθηση, που κάνει πολλούς ανθρώπους να αναζητούν θεραπείες, για να καταπραΰνουν το ξηρό, κνησμώδες δέρμα τους.

Τι θα συμβεί αν βάλετε οινόπνευμα εντριβής πάνω στο έκζεμα
Bigstock

Ένα ευρέως διαθέσιμο προϊόν οικιακής χρήσης, το οινόπνευμα εντριβής, μπορεί να φαίνεται σαν μια γρήγορη λύση για να σταματήσετε τον κνησμό, αλλά είναι ασφαλές για δέρμα με τάση για έκζεμα;

Αυτό το άρθρο απαντά στο εάν μπορείτε να εφαρμόσετε οινόπνευμα εντριβής στο έκζεμα, αναλύει τον ρόλο του οινοπνεύματος εντριβής στις θεραπείες εκζέματος και παρέχει συμβουλές για την επιλογή προϊόντων περιποίησης δέρματος, εάν έχετε έκζεμα.

Κάνει να βάλετε οινόπνευμα εντριβής σε δέρμα με τάση για έκζεμα;

Όχι, το οινόπνευμα εντριβής πρέπει να μην εφαρμόζεται σε δέρμα με τάση για έκζεμα.

Σύμφωνα με δερματολόγους, το οινόπνευμα μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά τα συμπτώματα του εκζέματος. Λειτουργεί στεγνώνοντας το δέρμα, το οποίο είναι ήδη σε κακή κατάσταση σε άτομα με έκζεμα. Το οινόπνευμα διαταράσσει τον φραγμό του δέρματος και απομακρύνει την απαραίτητη υγρασία, οδηγώντας σε επιπλέον ερεθισμό, φλεγμονή και επιδείνωση των εξάρσεων του εκζέματος.

Περιέχουν οινόπνευμα οι αλοιφές και οι κρέμες για το έκζεμα;

Ναι, πολλές κρέμες και αλοιφές (με και χωρίς ιατρική συνταγή) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του εκζέματος μπορεί να περιέχουν μορφές αλκοόλ.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι αλκοόλες επιβλαβείς για το δέρμα. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αλκοόλ που βρίσκονται στα προϊόντα περιποίησης δέρματος: οι ξηραντικές αλκοόλες και οι λιπαρές αλκοόλες.

Οι πρώτες, όπως η αιθανόλη, μπορεί να επιδεινώσουν το έκζεμα και πρέπει να αποφεύγονται. Οι λιπαρές αλκοόλες, όπως η κετυλική και η στεαρυλική αλκοόλη, περιλαμβάνονται συχνά στις συνταγές φροντίδας του δέρματος, για να βοηθήσουν στην ενυδάτωση και στη διατήρηση του προστατευτικού του φραγμού. Αυτές οι λιπαρές αλκοόλες είναι συνήθως ασφαλείς για άτομα με έκζεμα.

Ointment-Skin-Psoriasis-Eczema

Πώς να επιλέξετε προϊόντα περιποίησης δέρματος εάν έχετε έκζεμα

Όταν επιλέγετε προϊόντα περιποίησης για δέρμα με τάση εκζέματος, είναι απαραίτητο να αναζητάτε εκείνα που δεν περιέχουν πρόσθετα αρώματα, είναι χωρίς χρωστικές και χωρίς αλκοόλ (συγκεκριμένα ξηραντικές αλκοόλες, όπως αναφέραμε παραπάνω).

Τα προϊόντα που επισημαίνονται ως "υποαλλεργικά" ή "δερματολογικά ελεγμένα" μπορεί να είναι πιο ήπια για το δέρμα. Επιπλέον, οι ενυδατικές κρέμες που περιέχουν κεραμίδια, γλυκερίνη και υαλουρονικό οξύ βοηθούν στην ενυδάτωση και την αποκατάσταση του φραγμού του δέρματος.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας το δικό σας τεστάρισμα νέων προϊόντων. Εφαρμόστε λίγη ποσότητα του προϊόντος σε μια μικρή περιοχή του δέρματός σας, για να ελέγξετε για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες, προτού το εφαρμόσετε ευρύτερα.

Συμβουλές για μπάνιο και ενυδάτωση αν έχετε έκζεμα

Το μπάνιο μπορεί είτε να καταπραΰνει, είτε να επιδεινώσει το έκζεμα, ανάλογα με το πώς γίνεται. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη διαχείριση του εκζέματος κατά τη διάρκεια του μπάνιου και μετά:

  • Κάντε μπάνιο με χλιαρό νερό: Το πολύ ζεστό νερό αφαιρεί υγρασία από το δέρμα, επιδεινώνοντας το έκζεμα.
  • Περιορίστε τη διάρκεια μπάνιου σε 10-15 λεπτά: Αν το παρακάνετε θα αφυδατώσετε ακόμα παραπάνω το δέρμα σας.
  • Χρησιμοποιήστε απαλά καθαριστικά: Αποφύγετε τα σαπούνια με αρώματα και σκληρές χημικές ουσίες. Ψάξτε για ήπια καθαριστικά χωρίς άρωμα.
  • Ενυδατώστε αμέσως: Μετά το μπάνιο, στεγνώστε το δέρμα (ταμπονάροντας και όχι τρίβοντας την πετσέτα πάνω σας) και εφαρμόστε μια παχύρρευστη ενυδατική κρέμα μέσα σε 3 λεπτά για να κλειδώσετε την υγρασία.
  • Αλοιφές πάνω από λοσιόν: Οι παχύρρευστες κρέμες και αλοιφές είναι καλύτερες για το έκζεμα από τις πιο ελαφριές λοσιόν, καθώς δημιουργούν ένα προστατευτικό φράγμα στο δέρμα.
Dermatology-Allergy-Allergic-Reaction

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορούν ορισμένες τροφές να προκαλέσουν έξαρση του εκζέματος;”

Ναι, κάποιες τροφές μπορεί να προκαλέσουν έξαρση εκζέματος σε ορισμένα άτομα. Οι συνήθεις “ένοχες” τροφές είναι τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, η σόγια και η γλουτένη. Ωστόσο, οι ουσίες πυροδότησης του εκζέματος μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, επομένως είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τις συγκεκριμένες ευαισθησίες σας και να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο και διατροφολόγο για λεπτομέρειες.

“Τι ρόλο παίζει το στρες στο έκζεμα;”

Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του εκζέματος. Όταν είστε αγχωμένοι, το σώμα σας παράγει ορμόνες που μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή, οδηγώντας σε αυξημένο κνησμό και εξάρσεις. Η εξάσκηση τεχνικών διαχείρισης του στρες όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των εξάρσεων εκζέματος, που σχετίζονται με το στρες.

Σύνοψη

Το οινόπνευμα εντριβής βρίσκεται συνήθως σε όλα τα σπίτια, αλλά δεν είναι ασφαλές για δέρμα με τάση για έκζεμα λόγω των ξηραντικών και ερεθιστικών του ιδιοτήτων. Τα άτομα με έκζεμα θα πρέπει αντ' αυτού να επιλέγουν προϊόντα περιποίησης δέρματος χωρίς οινόπνευμα, χωρίς άρωμα και υποαλλεργικά. Οι σωστές πρακτικές μπάνιου και ενυδάτωσης μπορούν να ανακουφίσουν σημαντικά τα συμπτώματα του εκζέματος και η κατανόηση των τύπων αλκοόλης, που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε περαιτέρω ερεθισμούς.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για εξατομικευμένες συστάσεις.

Πηγές: medicalnewstoday.com, healthline.com, health.clevelandclinic.org, nationaleczema.org