Νυχτερινές κράμπες: H βιταμίνη που μειώνει τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκειά τους
Εκδηλώνονται συχνά στη μέση της νύχτας χωρίς προειδοποίηση και ταράζουν τον ύπνο.
Είναι οι κράμπες, δηλαδή οι επώδυνες συσπάσεις του μυός της γάμπας.
Περίπου το 50% έως 60% των ενηλίκων βιώνουν επώδυνες νυχτερινές κράμπες, ενώ περίπου το 20% από αυτούς αισθάνονται δυσφορία και αϋπνία που τους οδηγεί στην αναζήτηση ιατρικής παρέμβασης. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ιατρικές θεραπείες χωρίς σοβαρές παρενέργειες.
Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης Κ2 μειώνει τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια των επώδυνων νυχτερινών κραμπών στα πόδια σε ηλικιωμένα άτομα.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο η βιταμίνη Κ2 είναι καλύτερη από το εικονικό φάρμακο στη διαχείριση των νυχτερινών κραμπών στα πόδια.
Στην πολυκεντρική, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που διεξήχθη στην Κίνα, συμμετείχαν 199 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω (μέση ηλικία 72,3 ετών), τα οποία παρουσίασαν δύο ή περισσότερα τεκμηριωμένα επεισόδια νυχτερινών κραμπών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ελέγχου δύο εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες έλαβαν τυχαία είτε βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη 7), είτε εικονικό φάρμακο καθημερινά για οκτώ εβδομάδες.
Οι ερευνητές μέτρησαν τη διάρκεια των μυϊκών κράμπων σε λεπτά και τη σοβαρότητά τους με τη χρήση μιας αναλογικής κλίμακας που κυμαίνεται από το 1 έως το 10.
Κατά την έναρξη της μελέτης, ο μέσος αριθμός των νυχτερινών κραμπών ανά εβδομάδα, ήταν συγκρίσιμος και στις δύο ομάδες, με 2,60 κράμπες στην ομάδα της βιταμίνης Κ2 και 2,71 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης οκτώ εβδομάδων, η ομάδα της βιταμίνης Κ2 παρουσίασε μείωση της μέσης εβδομαδιαίας συχνότητας των κραμπών σε 0,96.
Αντίθετα, η ομάδα του εικονικού φαρμάκου διατήρησε τη μέση εβδομαδιαία συχνότητα των κραμπών στο 3,63. Η διαφορά των 2,67 λιγότερων κραμπών ανά εβδομάδα μεταξύ των ομάδων ήταν στατιστικά σημαντική και η τάση ήταν ορατή μόνο την πρώτη εβδομάδα.
Η ομάδα της βιταμίνης Κ2 μείωσε επίσης σημαντικά τη σοβαρότητα των κραμπών, με μέση μείωση 2,55 μονάδες σε σύγκριση με 1,24 μονάδες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Η διάρκειά τους μειώθηκε κατά μέσο όρο 0,90 λεπτά στην ομάδα της βιταμίνης Κ2, σε σύγκριση με 0,32 λεπτά στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Δεν εντοπίστηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες που να σχετίζονται με τη χρήση της βιταμίνης Κ2.
Με βάση τα αποτελέσματα, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το συμπλήρωμα βιταμίνης Κ2 μειώνει σημαντικά τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια των νυχτερινών κραμπών στα πόδια σε ηλικιωμένους χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Συνιστούν μελλοντικές κλινικές δοκιμές για την επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας της Κ2 και τη διερεύνηση των επιπτώσεών της στην ποιότητα ζωής και τον ύπνο σε ασθενείς με συχνές νυχτερινές κράμπες.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.