Τι συμβαίνει αν έχετε χαμηλή θερμοκρασία σώματος, αλλά όχι λόγω κρύου
Η εντός ορίων θερμοκρασία σώματος είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας, αλλά μερικές φορές μπορεί να πέσει αρκετά χαμηλά, χωρίς αυτό να οφείλεται σε κρύο.
Πέρα από το κρύο, υπάρχουν αρκετοί άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να πέσει η θερμοκρασία του σώματος.
Αυτό το άρθρο περιγράφει το φυσιολογικό εύρος της θερμοκρασίας του σώματος ανά ηλικία και εξηγεί τις αιτίες της χαμηλής θερμοκρασίας σώματος, τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε.
Φυσιολογικό εύρος θερμοκρασίας σώματος ανά ηλικία
Η κανονική θερμοκρασία του σώματος μπορεί να διαφέρει ελαφρώς από άτομο σε άτομο και να αλλάζει ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές είναι:
- Ενήλικες: Η μέση φυσιολογική θερμοκρασία σώματος είναι περίπου 36,1°C έως 37,2°C.
- Παιδιά: Συνήθως κυμαίνονται από 36,6°C έως 37,2°C.
- Βρέφη: Γενικά έχουν ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 37°C έως 37,5°C.
- Ηλικιωμένοι: Οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες σώματος, που συνήθως κυμαίνονται από 35,5°C έως 36,6°C.
Θερμοκρασία σώματος κάτω από 35°C θεωρείται υποθερμική και απαιτεί προσοχή.
Αιτίες χαμηλής θερμοκρασίας σώματος
Η χαμηλή θερμοκρασία σώματος μπορεί να συμβεί λόγω διαφόρων παραγόντων, όχι μόνο λόγω έκθεσης σε κρύο περιβάλλον. Εδώ είναι μερικές από τις κοινές αιτίες:
- Υποθυρεοειδισμός: Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό, οδηγώντας σε πτώση της θερμοκρασίας του σώματος.
- Διαβήτης: Τα άτομα με διαβήτη, ειδικά εάν η νόσος δεν αντιμετωπίζεται σωστά, μπορεί να εμφανίσουν υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα), η οποία μπορεί να προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας του σώματος.
- Κατανάλωση αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας σε απώλεια θερμότητας από το σώμα και μείωση της θερμοκρασίας.
- Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των β-αναστολέων, των αναισθητικών και των αντιψυχωσικών, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία.
- Λοιμώξεις: Σοβαρές λοιμώξεις, όπως η σήψη, μπορεί να προκαλέσουν υποθερμία και όχι πυρετό, ιδιαίτερα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας ή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
- Διατροφικές ελλείψεις: Η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή ενέργειας, δυσκολεύοντας το σώμα να διατηρήσει μια κανονική θερμοκρασία.
- Σοκ: Η πτώση της αρτηριακής πίεσης λόγω σοκ μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.
Ήπια έως σοβαρά συμπτώματα χαμηλής θερμοκρασίας σώματος
Η χαμηλή θερμοκρασία σώματος μπορεί να παρουσιάσει μια σειρά συμπτωμάτων από ήπια έως σοβαρά. Η κατανόηση αυτών των σημαδιών μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.
Ήπια συμπτώματα:
- Τρέμουλο/τουρτούρισμα
- Χλωμό, δροσερό δέρμα
- Ελαφρά σύγχυση ή αίσθηση "ομίχλης" εγκεφάλου
- Κόπωση
Μέτρια συμπτώματα:
- Αυξημένο ρίγος
- Μπερδεμένη ομιλία
- Αδεξιότητα ή έλλειψη συντονισμού
- Αργή αναπνοή και καρδιακός παλμός
Σοβαρά συμπτώματα:
- Έντονο ρίγος ή ρίγος που σταματά εντελώς (σημάδι επιδείνωσης της υποθερμίας)
- Απώλεια συνείδησης
- Διεσταλμένες κόρες οφθαλμών
- Ακανόνιστος ή αργός καρδιακός παλμός
- Κώμα
Τι να κάνετε εάν η θερμοκρασία του σώματός σας είναι χαμηλή
Εάν διαπιστώσετε ότι η θερμοκρασία του σώματός σας είναι χαμηλή, υπάρχουν μερικά άμεσα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να τη ρυθμίσετε:
- Σταδιακή αναθέρμανση: Χρησιμοποιήστε κουβέρτες, ζεστά ρούχα ή ζεστές κομπρέσες. Αποφύγετε την άμεση έκθεση σε έντονη θερμότητα, όπως θερμαντικό επίθεμα απευθείας στο δέρμα, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα.
- Μείνετε στεγνοί: Τα βρεγμένα ρούχα μπορούν να τραβήξουν τη θερμότητα μακριά από το σώμα. Αν κρυώνετε λόγω βρεγμένων ρούχων, αλλάξτε σε στεγνά ρούχα.
- Τρώτε ή πίνετε ζεστά: Η κατανάλωση ζεστών υγρών, όπως σούπα ή τσάι, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Αποφύγετε τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, καθώς μπορούν να αυξήσουν την απώλεια θερμότητας.
- Κινηθείτε: Η ελαφριά σωματική δραστηριότητα μπορεί να τονώσει την κυκλοφορία του αίματος και να αυξήσει τη ζεστασιά του σώματος.
Πότε να επισκεφτείτε γιατρό
Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν η θερμοκρασία του σώματος παραμένει σταθερά χαμηλή ή εάν τα συμπτώματα γίνουν σοβαρά. Συμβουλευτείτε γιατρό εάν παρατηρήσετε τα εξής:
- Επίμονο ρίγος, ακόμα και σε ζεστό περιβάλλον
- Σοβαρή σύγχυση, αποπροσανατολισμός ή μπερδεμένη ομιλία
- Σημάδια σοκ, όπως ζάλη, λιποθυμία ή γρήγορη αναπνοή
- Απώλεια συνείδησης
Συχνές Ερωτήσεις
“Μπορεί η αφυδάτωση να προκαλέσει χαμηλή θερμοκρασία σώματος;”
Ναι, η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Χωρίς επαρκή ενυδάτωση, το σώμα χάνει την ικανότητά του να παράγει αποτελεσματικά ιδρώτα, καθιστώντας δυσκολότερη τη διατήρηση μιας φυσιολογικής θερμοκρασίας σώματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία.
“Η χαμηλή θερμοκρασία σώματος σημαίνει πάντα υποθερμία;”
Όχι, αν και η υποθερμία χαρακτηρίζεται από θερμοκρασία σώματος κάτω από 35°C, η χαμηλή θερμοκρασία σώματος δεν σημαίνει πάντα υποθερμία. Παράγοντες όπως ορισμένα φάρμακα, υποκείμενες παθήσεις υγείας ή ακόμα και οι φυσιολογικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του σώματος μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλότερη ένδειξη χωρίς αυτό να θεωρείται υποθερμία.
“Ποια θερμοκρασία θεωρείται επικίνδυνα χαμηλή για τους ενήλικες;”
Θερμοκρασία σώματος κάτω από 35°C θεωρείται γενικά υποθερμική και μπορεί να είναι επικίνδυνη. Συνιστάται άμεση ιατρική παρέμβαση, ειδικά εάν τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σύγχυση, υπνηλία ή σημαντική πτώση στον καρδιακό ρυθμό.
“Μπορεί η χαμηλή θερμοκρασία του σώματος να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό;”
Ναι, η πτώση της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε πιο αργό καρδιακό ρυθμό. Καθώς η θερμοκρασία του σώματος μειώνεται, η καρδιά και άλλα όργανα επιβραδύνουν. Η σοβαρή υποθερμία μπορεί να οδηγήσει σε αρρυθμίες ή ακόμα και καρδιακή ανακοπή εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Σύνοψη
Η χαμηλή θερμοκρασία σώματος μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων παθήσεων υγείας, φαρμάκων και παραγόντων τρόπου ζωής. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των επιπλοκών και την κατάλληλη θεραπεία. Τα πιο ήπια συμπτώματα μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, αλλά οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.
Πηγές: webmd.com, health.harvard.edu, verywellhealth.com, mayoclinic.org, pennmedicine.org