ΥΓΕΙΑ

Για ποιες χρόνιες παθήσεις προειδοποιεί η θερμοκρασία σε διάφορα μέρη του σώματος

Σινάνη Αικατερίνη

Η διάγνωση χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης ή η λιπώδης νόσος του ήπατος, αναμένεται σύντομα να γίνει τόσο απλή, όσο και ο έλεγχος της θερμοκρασίας της μύτης ή της περιοχής γύρω από τα μάτια.

Για ποιες χρόνιες παθήσεις προειδοποιεί η θερμοκρασία σε διάφορα μέρη του σώματος

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές νέας μελέτης, η θερμοκρασία των διαφόρων τμημάτων του προσώπου σχετίζεται με χρόνιες παθήσεις.

Με τη χρήση θερμικής κάμερας με τεχνητή νοημοσύνη, οι γιατροί θα μπορούσαν μελλοντικά να εντοπίσουν εγκαίρως διάφορες ασθένειες στους ανθρώπους, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Η γήρανση είναι μια φυσική διαδικασία. Το νέο εργαλείο μας όμως, έχει τη δυνατότητα να προάγει την υγιή γήρανση και να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν χωρίς ασθένειες», δήλωσε η ερευνήτρια Jing-Dong Jackie Han από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Οι ερευνητές είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τη δομή του προσώπου για να εκτιμήσουν πόσο αργά ή γρήγορα γερνάει το σώμα ενός ατόμου, σε σχέση με την πραγματική του ηλικία.

Στη νέα μελέτη ανέλυσαν τις θερμοκρασίες του προσώπου 2.800 Κινέζων ηλικίας 21 έως 88 ετών για να δουν αν οι μετρήσεις αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της υγείας τους.

Οι ερευνητές τροφοδότησαν ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης με τα στοιχεία των συμμετεχόντων.

Το πρόγραμμα εντόπισε τις βασικές περιοχές του προσώπου, όπου οι θερμοκρασίες σχετίζονταν σημαντικά με την ηλικία και την υγεία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, οι μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης και η λιπώδης νόσος του ήπατος, προκαλούν υψηλότερες θερμοκρασίες στην περιοχή των ματιών σε σχέση με τους υγιείς ανθρώπους.

Ομοίως, η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλεί αυξημένες θερμοκρασίες στα μάγουλα.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας γύρω από τα μάτια και τα μάγουλα προκαλείται από φλεγμονή που συνδέεται με χρόνιες ασθένειες.

Η φλεγμονή προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας των ανθρώπων σε συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου, δημιουργώντας ένα «θερμικό ρολόι» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση ασθενειών.

«Το θερμικό ρολόι συνδέεται τόσο έντονα με μεταβολικές ασθένειες που τα προηγούμενα μοντέλα απεικόνισης του προσώπου δεν ήταν σε θέση να προβλέψουν αυτά τα προβλήματα», δήλωσε η Han.

Στη συνέχεια οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα για να δουν αν μια υγιής συνήθεια θα μπορούσε να επηρεάσει το θερμικό ρολόι ενός ατόμου.

Έβαλαν 23 συμμετέχοντες να πηδούν σχοινάκι τουλάχιστον 800 φορές καθημερινά για δύο εβδομάδες. Προς έκπληξή τους, διαπίστωσαν ότι αυτοί οι άνθρωποι μείωσαν τη θερμική τους ηλικία κατά πέντε χρόνια μέσω αυτής της σύντομης υψηλής έντασης άσκησης.

Στο άμεσο μέλλον σχεδιάζουν να ελέγξουν αν η θερμική απεικόνιση του προσώπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση άλλων παθήσεων, όπως διαταραχές ύπνου ή καρδιακά προβλήματα.

«Ελπίζουμε να εφαρμόσουμε τη θερμική απεικόνιση του προσώπου σε κλινικά περιβάλλοντα, καθώς διαθέτει σημαντικές δυνατότητες για την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση», δήλωσε η Han.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism.