ΥΓΕΙΑ

Έκζεμα: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο περιφερικής αγγειακής νόσου

Σινάνη Αικατερίνη

Τα άτομα που ζουν με ατοπική δερματίτιδα, το γνωστό έκζεμα, διατρέχουν επίσης σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για περιφερική αγγειακή νόσο, διαπίστωσαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Yale.

Έκζεμα: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο περιφερικής αγγειακής νόσου

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη βάση δεδομένων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ All of Us Research Program, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 260.000 Αμερικανοί ενήλικες, οι ερευνητές του Yale διαπίστωσαν ότι η περιφερική αγγειακή νόσος εμφανίστηκε στο 11% των ασθενών με έκζεμα, αλλά μόλις στο 6,2% των ασθενών χωρίς τη δερματική νόσο.

Αφού έλαβαν υπόψιν δημογραφικούς παράγοντες, διαπίστωσαν 23% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης περιφερικής αρτηριοπάθειας για τους ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα.

Με τον όρο «Περιφερική αρτηριακή νόσος» (περιφερική αγγειακή νόσος / περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια) αναφερόμαστε στη στένωση ή την απόφραξη των αρτηριών του ποδιού, που προκαλείται συνήθως από την αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών).

«Η μελέτη αυτή εμβαθύνει στη σχέση μεταξύ ατοπικής δερματίτιδας και καρδιαγγειακών νοσημάτων», δήλωσε ο Jeffrey Cohen, MD, επίκουρος καθηγητής Δερματολογίας και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

«Οι βάσεις της σχέσης της περιφερικής αγγειακής νόσου και της ατοπικής δερματίτιδας δεν είναι καλά κατανοητές, αλλά παράγοντες όπως η φλεγμονή στον οργανισμό, τα χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και οι διαταραχές του ύπνου που παρατηρούνται στα άτομα με ατοπική δερματίτιδα πιθανώς συμβάλλουν».

Οι ερευνητές του Yale σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους ανοίγουν το δρόμο για τη βελτίωση της παρατήρησης και της φροντίδας των ασθενών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

«Η κατανόηση της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα υπογραμμίζει τη σημασία της προληπτικής φροντίδας, όπως ο τακτικός καρδιαγγειακός έλεγχος, και της κατάλληλης αντιμετώπισης των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου σε αυτόν τον πληθυσμό», δήλωσε ο Cohen.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical and Experimental Dermatology.