ΥΓΕΙΑ

Φως στον ύπνο: Ποιοι κινδυνεύουν να πεθάνουν πρόωρα

Σινάνη Αικατερίνη

Ομάδα βιολόγων, ιατρικών ερευνητών και ειδικών στον ύπνο από διάφορα ιδρύματα στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που σε τακτική βάση βιώνουν φωτεινότερες νύχτες ή/και σκοτεινότερες ημέρες, τείνουν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Φως στον ύπνο: Ποιοι κινδυνεύουν να πεθάνουν πρόωρα

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα ασθενών από τη βρετανική Biobank, εστιάζοντας στις συνήθειες του ύπνου τους και στο φωτισμό.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική διακοπή του κιρκάδιου ρυθμού, μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Σε αυτή τη νέα ανάλυση, οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του φωτός στον κιρκάδιο ρυθμό των ανθρώπων που μένουν τακτικά ξύπνιοι τη νύχτα, και κατ' επέκταση του κινδύνου πρόωρου θανάτου. Για να το ανακαλύψουν, ανέλυσαν δεδομένα από την UK Biobank, μια τράπεζα βιοϊατρικών δεδομένων για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναζήτησαν στοιχεία ανθρώπων που φορούσαν συσκευές που παρακολουθούσαν την έκθεση στο φως.

Εστίασαν σε 88.905 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν λευκοί και άνω των 62 ετών.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη θνησιμότητα όσων παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο οκτώ ετών και στην έκθεσή τους στο φως τη νύχτα ή στο σκοτάδι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εντόπισαν 3.750 θανάτους, 798 από τους οποίους σχετίζονταν με καρδιακά προβλήματα. Βρήκαν επίσης συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στο φως τη νύχτα και του αυξημένου κινδύνου πρόωρου θανάτου. Ο αυξημένος κίνδυνος βρέθηκε να είναι πιο έντονος στα άτομα με καρδιακές παθήσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όσοι άνθρωποι εκτίθεντο τακτικά σε περισσότερο φως από το μέσο όρο κατά τη διάρκεια της ημέρας, μείωναν τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Οι ειδικοί συνιστούν στους ανθρώπους να αποφεύγουν τα φώτα αργά τη νύχτα και νωρίς το πρωί, όταν ο κιρκάδιος ρυθμός είναι πιο ευάλωτος σε διαταραχές. Και αν είναι δυνατόν, να εκτίθενται σε περισσότερο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.