ΥΓΕΙΑ

Αρτηριακή πίεση: Πώς πρέπει να τοποθετείτε τον βραχίονα για να είναι σωστή η μέτρηση

Σινάνη Αικατερίνη

Μετράτε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι; Δώστε προσοχή στη θέση του χεριού.

Αρτηριακή πίεση: Πώς πρέπει να τοποθετείτε τον βραχίονα για να είναι σωστή η μέτρηση

Νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins επιβεβαιώνει ότι η θέση του χεριού μπορεί να κάνει «τεράστια διαφορά» όσον αφορά την ακριβή μέτρηση.

Σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (AHA).

Η διάγνωση της αρτηριακής πίεσης τίθεται όταν η δύναμη του αίματος που ρέει μέσα στα αιμοφόρα αγγεία είναι υψηλότερη από το φυσιολογικό (120/80, κατά μέσο όρο).

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η υπέρταση θέτει το άτομο σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος και άλλων σοβαρών καρδιακών παθήσεων.

Η νέα μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις τριών θέσεων του χεριού κατά τη διάρκεια μιας μέτρησης της αρτηριακής πίεσης: Πάνω στο τραπέζι, πάνω στα πόδια και κρεμασμένο στο πλάι.

Διαπιστώθηκε ότι η στήριξη στα πόδια έδειξε μεγαλύτερη συστολική αρτηριακή πίεση (ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) κατά σχεδόν 4 mmHg, ενώ το κρέμασμα του χεριού στο πλάι έδειξε αυξημένη συστολική πίεση κατά σχεδόν 7 mmHg.

Η συστολική πίεση είναι η πίεση που ασκείται στα τοιχώματα των αρτηριών όταν χτυπά η καρδιά.

Οι οδηγίες της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης απαιτούν κατάλληλο μέγεθος περιχειρίδας, στήριξη της πλάτης, τα πόδια τοποθετημένα παράλληλα και καλά στερεωμένα στο πάτωμα και κατάλληλη θέση του βραχίονα.

Ποια είναι η σωστή θέση του βραχίονα; Σύμφωνα με την AHA, η μανσέτα της αρτηριακής πίεσης πρέπει να τοποθετείται στο μέσο του επιπέδου της καρδιάς σε ένα χέρι που στηρίζεται σε γραφείο ή τραπέζι.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γιατροί συχνά μετρούν την αρτηριακή πίεση ενώ οι ασθενείς είναι καθισμένοι σε ένα τραπέζι εξέτασης με ελάχιστη, ή και καθόλου, στήριξη του βραχίονα.

Για τη μελέτη εξέτασαν 133 ενήλικες ηλικίας 18 έως 80 ετών. Οι συμμετέχοντες κατατάχθηκαν τυχαία σε μία από έξι ομάδες που διέφεραν ως προς τη σειρά των τριών θέσεων των βραχιόνων. Πριν από τη μέτρηση της αρτηριακής τους πίεσης, άδειασαν την ουροδόχο κύστη τους και περπάτησαν για δύο λεπτά, ενώ στη συνέχεια αναπαύτηκαν για πέντε λεπτά σε καθιστή θέση με στήριξη της πλάτης και των ποδιών.

Ο καθένας υποβλήθηκε σε τρεις μετρήσεις με τις τρεις καθιστές θέσεις. Μεταξύ των μετρήσεων, περπατούσαν για δύο λεπτά και ξεκουράζονταν για πέντε λεπτά. Υποβλήθηκαν επίσης και σε τέταρτη μέτρηση με το χέρι τους να στηρίζεται σε ένα τραπέζι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μετρήσεις που έγιναν με το χέρι στα γόνατα ή χωρίς στήριξη στο πλάι των ασθενών ήταν αισθητά υψηλότερες από εκείνες που έγιναν με το χέρι στηριγμένο σε γραφείο.

Η στήριξη του βραχίονα στα γόνατα υπερεκτίμησε την πίεση κατά 3,9/4,0.

Ο μη υποστηριζόμενος βραχίονας στο πλάι υπερεκτίμησε την πίεση κατά 6,5/4,4.

«Εάν μετράτε συστηματικά την αρτηριακή πίεση με μη υποστηριζόμενο χέρι και αυτό σας δίνει υπερεκτιμημένη πίεση κατά 6,5 mmHg, αυτή είναι μια πιθανή διαφορά μεταξύ μιας συστολικής πίεσης 123 και 130 ή 133 και 140 - η οποία θεωρείται υπέρταση σταδίου 2», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Sherry Liu, συντονίστρια έρευνας επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι τα ευρήματα μπορεί να ισχύουν μόνο κατά τη διάρκεια των μετρήσεων με αυτοματοποιημένες συσκευές μέτρησης της αρτηριακής πίεσης και όχι σε εκείνες με άλλες συσκευές.

Παρ' όλα αυτά, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι γιατροί πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις κατευθυντήριες γραμμές βέλτιστης πρακτικής.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.