Απώλεια ακοής: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας και κατάθλιψης
Νέα μεγάλη γαλλική μελέτη, υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ της απώλειας ακοής στους ενήλικες και της άνοιας.
«Δεδομένης της μεγάλης επιβάρυνσης που προκαλεί η γνωστική έκπτωση και η απουσία θεραπευτικής αγωγής, ο εντοπισμός τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου είναι σημαντικός», αναφέρουν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρα Baptiste Grenier, του Université Paris Cité.
Οι νοητικές ικανότητες μπορεί να μειωθούν όχι μόνο επειδή τα άτομα με απώλεια ακοής απομονώνονται κοινωνικά, αλλά και επειδή περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς ακουστικά ερεθίσματα.
Επιπλέον, η απώλεια ακοής συνδέεται με απώλεια του όγκου σε κρίσιμες περιοχές του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 62.000 άτομα μέσης ηλικίας 57 ετών στη Γαλλία που εγγράφηκαν στη μελέτη μεταξύ Ιανουαρίου 2012 και Δεκεμβρίου 2020. Οι συμμετέχοντες ηλικίας 45 ετών και άνω υποβλήθηκαν σε γνωστικά τεστ στην αρχή της μελέτης.
Συνολικά, το 49% είχαν φυσιολογική ακοή, το 38% είχαν ήπια απώλεια ακοής και το 10% είχαν απώλεια ακοής που προκαλούσε αναπηρία, αλλά δεν χρησιμοποιούσαν ακουστικό βαρηκοΐας, ενώ το 3% φορούσαν ακουστικό βαρηκοΐας.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ ακοής και γνωστικά τεστ.
Συνολικά, το 27% των συμμετεχόντων με ήπια απώλεια ακοής και το 37% με απώλεια ακοής που δεν μπορούσαν να είναι λειτουργικοί, είχαν γνωστικές βαθμολογίες ενδεικτικές για βλάβη.
Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική διαφορά στον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης μεταξύ των ατόμων με αναπηρική απώλεια ακοής που φορούσαν ακουστικό βαρηκοΐας και εκείνων που δεν φορούσαν.
Μια σχετική ανάλυση έδειξε ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης σε άτομα που έχουν απώλεια ακοής με αναπηρία, καθώς και κατάθλιψη.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.