ΥΓΕΙΑ

Απώλεια όρασης και ακοής: Γιατί και πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος

Σινάνη Αικατερίνη

Οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι με προβλήματα όρασης, ακοής ή και τα δύο, μπορεί να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος από εκείνους που έχουν καλή όραση και ακοή, σύμφωνα με μια νέα κινεζική μελέτη.

Απώλεια όρασης και ακοής: Γιατί και πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο έλεγχος για αισθητηριακά προβλήματα, η αντιμετώπισή τους με γυαλιά οράσεως ή ακουστικά βαρηκοΐας και η εστίαση στην καρδιαγγειακή υγεία αυτών των ανθρώπων, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των κινδύνων.

Οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η νούμερο 1 αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, με το εγκεφαλικό επεισόδιο να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση, ενώ ο γηράσκων πληθυσμός αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο απώλειας ακοής και όρασης.

Υπολογίζεται ότι το 13% των παιδιών και των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν προβλήματα όρασης, ενώ περίπου το 15% των ενηλίκων έχουν κάποια δυσκολία στην ακοή, ακόμη και όταν χρησιμοποιούν ακουστικό βαρηκοΐας, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η έρευνα δείχνει ωστόσο, ότι όταν οι άνθρωποι φτάνουν στην ηλικία των 71 ετών, σε ποσοστό πάνω από το 25% έχουν προβλήματα όρασης, ενώ το 55% των ατόμων ηλικίας 75 ετών και άνω έχουν απώλεια ακοής που προκαλεί αναπηρία.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για 11.332 Κινέζους ηλικίας 45 ετών και άνω χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Οι συμμετέχοντες είχαν δώσει πληροφορίες σχετικά με την ακοή και την όρασή τους το 2011. Μετά από επτά χρόνια παρακολούθησης, 2.156 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι είχαν διαγνωστεί με εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανακοπή, έμφραγμα, πόνους στο στήθος, σοβαρές αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν αναφέρει κανένα αισθητηριακό πρόβλημα, όσοι είχαν μόνο προβλήματα όρασης είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, ενώ όσοι είχαν μόνο απώλεια ακοής είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες. Οι συμμετέχοντες με προβλήματα ακοής και όρασης είχαν 35% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ καρδιαγγειακών παθήσεων και ατόμων με απώλεια ακοής, προβλήματα όρασης ή συνδυασμό και των δύο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη τους ήταν διαφορετική επειδή συνέκρινε και τα τρία σενάρια. Επίσης, επικεντρώθηκε ειδικά στην καρδιαγγειακή νόσο, ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν διερευνήσει τις επιπτώσεις της απώλειας των αισθήσεων στην ποιότητα ζωής, τη γνωστική λειτουργία και τα ποσοστά θανάτου.

«Με τη σταθερή γήρανση του πληθυσμού, η συχνότητα και ο επιπολασμός της απώλειας ακοής και της μειωμένης όρασης αυξάνονται», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Xiaowei Zheng, από το Ερευνητικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας και το τμήμα δημόσιας υγείας και προληπτικής ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Jiangnan Wuxi στην Κίνα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι μέχρι το 2050, 895 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν μειωμένη όραση, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής The Lancet Global Health για την παγκόσμια υγεία των ματιών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι μέχρι το ίδιο έτος 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν απώλεια ακοής.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί οι ενήλικες με προβλήματα ακοής και όρασης αντιμετωπίζουν υψηλότερους καρδιαγγειακούς κινδύνους. Προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Preventing Chronic Disease διαπίστωσε ότι 3 στους 5 ενήλικες στις ΗΠΑ με απώλεια όρασης είχαν πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου, ιδίως υψηλή αρτηριακή πίεση και παχυσαρκία, ίσως επειδή δυσκολεύονταν περισσότερο να είναι σωματικά δραστήριοι.

Εν τω μεταξύ, η απώλεια ακοής μπορεί να επηρεάσει την επικοινωνία και τις γνωστικές ικανότητες των ηλικιωμένων, σύμφωνα με τους συγγραφείς της νέας μελέτης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη, που κάνουν τους ανθρώπους λιγότερο κοινωνικούς και δραστήριους - και οι δύο παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.