ΥΓΕΙΑ

Αδυνάτισμα: Το φάρμακο που λειτουργεί καλύτερα στις γυναίκες

Σινάνη Αικατερίνη

Το ενέσιμο φάρμακο για την απώλεια βάρους Zepbound φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα στις γυναίκες απ' ό,τι στους άνδρες, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση των κλινικών δοκιμών που οδήγησαν στην έγκρισή του.

Αδυνάτισμα: Το φάρμακο που λειτουργεί καλύτερα στις γυναίκες

Όλες οι δόσεις της τιρζεπατίδης μείωσαν σταθερά το βάρος τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Αλλά οι γυναίκες έχασαν έως και 25% του αρχικού σωματικού τους βάρους όταν έλαβαν θεραπεία με τιρζεπατίδη, σε σύγκριση με μόλις 19% στους άνδρες, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα.

«Αυτή η ανάλυση υπογραμμίζει τα οφέλη της τιρζεπατίδης για τις γυναίκες και τους άνδρες. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί ο μηχανισμός με τον οποίο οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάζουν μεγαλύτερη μείωση του βάρους σε αυτές τις δοκιμές», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Luis-Emilio García.

Η τιρζεπατίδη λειτουργεί μιμούμενη δύο τύπους ορμονών που σχετίζονται με την πείνα και τον έλεγχο της ινσουλίνης, τη GLP-1 και τη GIP. Το ανταγωνιστικό της φάρμακο, το Wegovy, μιμείται μόνο τη GLP-1.

Η νέα μελέτη συγκέντρωσε όλα τα δεδομένα από τέσσερις δοκιμές που εξέτασαν την τιρζεπατίδη έναντι εικονικού φαρμάκου σε σχεδόν 3.000 γυναίκες και 1.700 άνδρες.

Οι δοκιμές εξέτασαν το φάρμακο για την απώλεια βάρους σε παχύσαρκα άτομα με ή χωρίς διαβήτη τύπου 2 ή άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το βάρος.

Ορισμένες δοκιμές περιλάμβαναν επίσης μια τρίμηνη παρέμβαση στον τρόπο ζωής με σκοπό να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν κιλά.

Σε όλες τις δοκιμές, οι πιθανότητες των ατόμων να επιτύχουν τους στόχους μείωσης του βάρους ήταν σημαντικά υψηλότερες όταν έλαβαν τιρεζεπατίδη από ό,τι όταν έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Οι γυναίκες έχασαν 12% έως 28% περισσότερο βάρος με την τιρζεπατίδη από ό,τι με το εικονικό φάρμακο, ενώ οι άνδρες έχασαν 9% έως 19% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Το προφίλ ασφάλειας ήταν παρόμοιο για τους άνδρες και τις γυναίκες, αν και περισσότερες γυναίκες ανέφεραν ναυτία και έμετο.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τη νέα ανάλυση την Τετάρτη στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη στη Μαδρίτη.

Πηγή: healthday