ΥΓΕΙΑ

Πόσο ύπνο στερούν από τα παιδιά οι οθόνες στο κρεβάτι

Σινάνη Αικατερίνη

Την ανάγκη... εξοστρακισμού των κινητών και των τάμπλετ από τα δωμάτια παιδιών και εφήβων υπογραμμίζουν οι ερευνητές, καθώς τους στερούν πολύτιμο χρόνο από τον ύπνο τους.

Πόσο ύπνο στερούν από τα παιδιά οι οθόνες στο κρεβάτι

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι δεν παίζει τόσο ρόλο το αν οι έφηβοι χρησιμοποιούν γενικώς οθόνες, αλλά η ώρα που τις χρησιμοποιούν σε ό,τι αφορά τον ύπνο τους.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία αναφέρουν ότι δεν είναι η χρήση οθόνης τις ώρες πριν τον ύπνο εκείνη που βλάπτει σοβαρά τον νυχτερινό ύπνο αλλά η χρήση οθόνης στο κρεβάτι πριν κάποιος αποκοιμηθεί.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης 85 έφηβοι ηλικίας 11 ως 14 ετών φόρεσαν μια κάμερα στο θώρακα επί μία εβδομάδα κατά τις τρεις ώρες πριν από τον βραδινό τους ύπνο και μέχρι να ξαπλώσουν στο κρεβάτι.

Η κάμερα κατέγραφε πότε και πόσο χρησιμοποιούσαν τα παιδιά οθόνη το απόγευμα και μέχρι να πέσουν για ύπνο. Παράλληλα, μια δεύτερη υπέρυθρη κάμερα τοποθετήθηκε στα υπνοδωμάτια των παιδιών και κατέγραφε πόση ώρα ασχολούνταν οι εθελοντές με οθόνη ενώ ήταν ξαπλωμένοι. Οι έφηβοι φορούσαν επίσης επάνω τους κατά το διάστημα της μιας εβδομάδας μια συσκευή σε μέγεθος ρολογιού η οποία μετρούσε τις ώρες ύπνου.

«Οι έφηβοι περνούσαν στο κρεβάτι πολύ από τον χρόνο τον οποίο αφιέρωναν σε οθόνες» σημείωσε ο Δρ. Μπράντλεϊ Μπρόσναν από το Ερευνητικό Κέντρο Edgar για τον Διαβήτη και την Παχυσαρκία.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές είδαν ότι το 99% των συμμετεχόντων χρησιμοποιούσε οθόνη κατά τις δύο τελευταίες ώρες πριν από τον βραδινό ύπνο, περισσότεροι από τους μισούς χρησιμοποιούσαν οθόνες ενώ είχαν ξαπλώσει, ενώ το ένα τρίτο χρησιμοποιούσε οθόνη ενώ είχε προσπαθήσει να κοιμηθεί και δεν τα είχε καταφέρει.

Σύμφωνα με τον ερευνητή «το πιο ενδιαφέρον εύρημά μας ήταν ότι η χρήση οθόνης πριν ξαπλώσουν οι έφηβοι για βράδυ είχε μικρή επίδραση στον νυχτερινό ύπνο τους. Ωστόσο η χρήση οθόνης ενόσω τα παιδιά ήταν ξαπλωμένα είχε πράγματι αρνητική επίδραση στον ύπνο – τα παιδιά καθυστερούσαν να κοιμηθούν κατά περίπου μισή ώρα ενώ κοιμούνταν τελικώς και λιγότερο μέσα στη νύχτα».

Αυτό φάνηκε να ισχύει κυρίως σε ό,τι αφορούσε δραστηριότητες που απαιτούσαν μεγαλύτερη αλληλεπίδραση, όπως το gaming αλλά και σε ό,τι αφορούσε τη χρήση πολλών οθονών ταυτοχρόνως (multitasking)- για παράδειγμα ο έφηβος έβλεπε μια ταινία στο laptop και παράλληλα έπαιζε σε μια κονσόλα gaming. «Κάθε επιπλέον 10 λεπτά τέτοιου τύπου χρήσης οθονών φάνηκε να μειώνει τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου κατά σχεδόν 10 λεπτά» τόνισε ο Δρ. Μπρόσναν.

Κατά τον ερευνητή, μια απλή αλλά ουσιαστική οδηγία είναι οι οθόνες να παραμένουν έξω από τα εφηβικά υπνοδωμάτια.

«Ας χρησιμοποιούν οι έφηβοι οθόνη πριν πέσουν στο κρεβάτι αλλά όχι όταν βρίσκονται στο κρεβάτι. Χρειάζεται να ξαναδούμε τις οδηγίες σχετικά με τον ύπνο ώστε να συνάδουν με τον κόσμο όπου ζούμε και να είναι ρεαλιστικές – οι υπάρχουσες δεν είναι εφικτές ούτε κατάλληλες για τον τρόπο ζωής των νέων» κατέληξε ο Δρ. Μπρόσναν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Pediatrics.