ΥΓΕΙΑ

Φωτορύπανση: Τι είναι και πώς συνδέεται με το Αλτσχάιμερ

Σινάνη Αικατερίνη

Σε κάποια σημεία του πλανήτη, τα φώτα δεν σβήνουν ποτέ.

Φωτορύπανση: Τι είναι και πώς συνδέεται με το Αλτσχάιμερ

Πρόκειται για τα φώτα των δρόμων και των μεγάλων λεωφόρων και τις φωτεινές πινακίδες για την αποτροπή εγκληματικών ενεργειών, που στοχεύουν στο να κάνουν τους δρόμους πιο ασφαλείς και να βελτιώσουν τη διαμόρφωση του τοπίου.

Το αδιάλειπτο φως, ωστόσο, έχει οικολογικές, συμπεριφορικές και υγειονομικές συνέπειες.

Στις ΗΠΑ, ορισμένες πολιτείες έχουν θεσπίσει νόμους για τη μείωση της φωτορύπανσης, σε πολλά σημεία της χώρας, ωστόσο, τα επίπεδα φωτός τη νύχτα παραμένουν υψηλά.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους συσχετισμούς μεταξύ της εξωτερικής νυχτερινής φωτορύπανσης και της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Διαπιστώσαμε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ του επιπολασμού της νόσου Αλτσχάιμερ και της έκθεσης στο φως τη νύχτα, ιδίως σε άτομα κάτω των 65 ετών», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Robin Voigt-Zuwala, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush. «Η νυχτερινή φωτορύπανση -ένας τροποποιήσιμος περιβαλλοντικός παράγοντας- μπορεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ».

Οι ερευνητές μελέτησαν χάρτες φωτορύπανσης των 48 πολιτειών των ΗΠΑ και ενσωμάτωσαν στην ανάλυσή τους ιατρικά δεδομένα σχετικά με μεταβλητές που είναι γνωστό ή πιστεύεται ότι αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Δημιούργησαν δεδομένα νυχτερινής έντασης για κάθε πολιτεία και τις χώρισαν σε πέντε ομάδες, από τη χαμηλότερη προς την υψηλότερη νυχτερινή ένταση φωτός.

Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι στους 65 ετών και άνω, ο επιπολασμός της νόσου Αλτσχάιμερ συσχετιζόταν ισχυρότερα με τη νυχτερινή φωτορύπανση από ό,τι με ορισμένους άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η κατάχρηση αλκοόλ, η χρόνια νεφρική νόσος, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το εγκεφαλικό επεισόδιο, συσχετίστηκαν πιο ισχυρά με τη νόσο Αλτσχάιμερ από ό,τι η φωτορύπανση.

Για τα άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών, ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη νυχτερινή ένταση του φωτός σχετιζόταν με μεγαλύτερο επιπολασμό της νόσου Αλτσχάιμερ από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου που εξετάστηκε στη μελέτη.

Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι νεότεροι άνθρωποι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις επιπτώσεις της έκθεσης στο φως τη νύχτα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Δεν είναι σαφές γιατί οι νεότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι πιο ευάλωτοι, αλλά θα μπορούσε να οφείλεται σε ατομικές διαφορές στην ευαισθησία στο φως. «Ορισμένοι γονότυποι, οι οποίοι επηρεάζουν την πρώιμη εμφάνιση Αλτσάιμερ, παρεμβαίνουν στην απόκριση σε βιολογικούς στρεσογόνους παράγοντες, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει την αυξημένη ευπάθεια στις επιπτώσεις της νυχτερινής έκθεσης στο φως», εξήγησε η Voigt-Zuwala.

«Επιπλέον, οι νεότεροι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ζουν σε αστικές περιοχές και να έχουν τρόπο ζωής που μπορεί να αυξάνει την έκθεση στο φως τη νύχτα».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους του φωτός τη νύχτα.

«Η συνειδητοποίηση της συσχέτισης θα πρέπει να παροτρύνει τους ανθρώπους -ιδιαίτερα όσους έχουν παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ- ώστε να κάνουν εύκολες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους», δήλωσε η Voigt-Zuwala.

«Οι εύκολες στην εφαρμογή αλλαγές περιλαμβάνουν τη χρήση κουρτινών συσκότισης ή τον ύπνο με μάσκες ματιών. Αυτό είναι χρήσιμο ιδίως για όσους ζουν σε περιοχές με υψηλή φωτορύπανση».

Επιπλέον, η έκθεση στο φως μέσα στο σπίτι θα μπορούσε να είναι εξίσου σημαντική με την έκθεση στο φως από έξω. Αν και οι ερευνητές δεν εξέτασαν τις επιπτώσεις του εσωτερικού φωτός στην παρούσα μελέτη, δήλωσαν ότι το μπλε φως έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στον ύπνο και ότι η χρήση φίλτρων μπλε φωτός, η εναλλαγή σε θερμό φως και η εγκατάσταση ροοστάτη στο σπίτι θα μπορούσαν να μειώσουν αποτελεσματικά την έκθεση στο φως.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα αποτελέσματά τους βασίζονται σε ένα υποσύνολο του πληθυσμού των ΗΠΑ και ότι οι άνθρωποι μπορεί να μην ζουν σε περιοχές με υψηλή φωτορύπανση σε όλη τους τη ζωή - και τα δύο θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις επιπτώσεις. Είπαν επίσης ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς το φως τη νύχτα επηρεάζει τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Neuroscience.