ΥΓΕΙΑ

Τι θέμα υγείας είναι αν τρεμοπαίζει για ώρα το μάτι σας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η σύσπαση των ματιών, γνωστή και ως μυοκυμία βλεφάρων, είναι μια κοινή, συνήθως αβλαβής κατάσταση που πολλοί βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Τι θέμα υγείας είναι αν τρεμοπαίζει για ώρα το μάτι σας
Bigstock

Μπορεί να είναι ενοχλητική και μερικές φορές ανησυχητική κατάσταση, ειδικά αν επιμένει για ώρες ή και μέρες.

Αυτό το άρθρο διερευνά τις πιθανές αιτίες της σύσπασης των ματιών, πότε μπορεί να σηματοδοτεί μια πιο σοβαρή κατάσταση και πώς να τη σταματήσετε.

Ποιες ασθένειες μπορεί να έχουν την μυοκυμία ως σύμπτωμα

Η σύσπαση των ματιών μπορεί να είναι σύμπτωμα αρκετών νευρολογικών και συστηματικών ασθενειών, αν και συνήθως είναι καλοήθης. Οι καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις στα μάτια περιλαμβάνουν:

  • Βλεφαρόσπασμος: Νευρολογική διαταραχή που προκαλεί ακούσιο κλείσιμο των βλεφάρων.
  • Ημιπροσωπικός σπασμός: Μια κατάσταση που επηρεάζει τους μύες στην μία πλευρά του προσώπου, συμπεριλαμβανομένων των βλεφάρων.
  • Πολλαπλή Σκλήρυνση: Μια ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς σπασμούς, συμπεριλαμβανομένης της μυοκυμίας.
  • Νόσος Πάρκινσον: Μια νευροεκφυλιστική διαταραχή, που μπορεί να περιλαμβάνει μυϊκούς τρόμους και συσπάσεις.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για τις συσπάσεις των ματιών

Τις περισσότερες φορές, η μυοκυμία είναι αβλαβής και προσωρινή, υποχωρεί μόνη της χωρίς την ανάγκη ιατρικής παρέμβασης. Ωστόσο, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν:

  1. Οι συσπάσεις επιμένουν για περισσότερο από μια εβδομάδα.
  2. Η σύσπαση είναι αρκετά έντονη ώστε να κλείνει τελείως το βλέφαρό σας.
  3. Αισθάνεστε συσπάσεις σε άλλα μέρη του προσώπου σας.
  4. Υπάρχει ερυθρότητα, πρήξιμο ή έκκριση υγρού από το μάτι.
  5. Έχετε πτώση του άνω βλεφάρου.

Οι επίμονες ή σοβαρές συσπάσεις των ματιών θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ένα πιο σοβαρό νευρολογικό πρόβλημα, επομένως είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό, εάν προκύψουν αυτά τα συμπτώματα.

Eyes-matia

Πώς μπορείτε να σταματήσετε το μάτι σας να τρεμοπαίζει

Διάφορες στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση ή την εξάλειψη των συσπάσεων των ματιών:

  1. Μειώστε το στρες: Το στρες είναι ένα κοινό έναυσμα για τις συσπάσεις των ματιών. Η εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή, ο διαλογισμός και η γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει.
  2. Επαρκής ύπνος: Η κούραση είναι μια άλλη κοινή αιτία. Η διασφάλιση ότι ξεκουράζεστε αρκετά μπορεί συχνά να επιλύσει το πρόβλημα.
  3. Περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ: Αυτές οι ουσίες μπορούν να επιδεινώσουν τις συσπάσεις. Η μείωση της κατανάλωσής τους μπορεί να βοηθήσει.
  4. Μείνετε ενυδατωμένοι: Η αφυδάτωση μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει μυϊκούς σπασμούς, συμπεριλαμβανομένων των βλεφάρων. Το να πίνετε αρκετό νερό μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε αυτό.

Μπορεί η μυοκυμία να είναι όγκος στον εγκέφαλο;

Αν και οι συσπάσεις των ματιών είναι σπάνια σημάδι όγκου στον εγκέφαλο, δεν είναι αδύνατο.

Οι επίμονες ή έντονες συσπάσεις, ειδικά όταν συνοδεύονται από άλλα νευρολογικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, αλλαγές όρασης ή μυϊκή αδυναμία, μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής πάθησης, όπως ο όγκος στον εγκέφαλο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική συμβουλή.

Rubbing-Eye-Itch

Ποια ανεπάρκεια βιταμινών προκαλεί συσπάσεις στα μάτια;

Μια ανεπάρκεια σε ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να συμβάλει σε συσπάσεις των ματιών:

  • Μαγνήσιο: Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συχνά συνδέονται με μυϊκούς σπασμούς, συμπεριλαμβανομένης της σύσπασης των ματιών.
  • Βιταμίνη D: Η ανεπαρκής βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκούς σπασμούς, αν και αυτό είναι λιγότερο συχνό.
  • Ασβέστιο και κάλιο: Οι ελλείψεις σε αυτούς τους ηλεκτρολύτες μπορεί επίσης να προκαλέσουν μυϊκούς σπασμούς και συσπάσεις.

Σύνοψη

Οι συσπάσεις των ματιών είναι συνήθως μια καλοήθης κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί με προσαρμογές στον τρόπο ζωής, όπως η μείωση του στρες και η εξασφάλιση επαρκούς ανάπαυσης.

Ωστόσο, τα επίμονα ή σοβαρά συμπτώματα απαιτούν ιατρική φροντίδα για τον αποκλεισμό υποκείμενων νευρολογικών ή συστηματικών παθήσεων.

Πηγές: coopervision.com, uclahealth.org, mayoclinic.org, nei.nih.gov, hopkinsmedicine.org, allaboutvision.com