ΥΓΕΙΑ

Πόσο καφέ πίνετε; Δείτε αν και πόσο κινδυνεύετε από καρδιακές παθήσεις

Σινάνη Αικατερίνη

Η κατανάλωση καφέ, αναψυκτικών με καφεΐνη και ενεργειακών ποτών, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή βλάβη με την πάροδο του χρόνου, προειδοποιεί νέα μελέτη.

Πόσο καφέ πίνετε; Δείτε αν και πόσο κινδυνεύετε από καρδιακές παθήσεις

Ο λόγος φυσικά είναι ότι όλα αυτά τα ροφήματα περιέχουν καφεΐνη, η οποία συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες καρδιοπάθειας για όποιον καταναλώνει πάνω από 400 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα.

Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με τέσσερα φλιτζάνια καφέ, 10 κουτιά αναψυκτικών ή δύο ενεργειακά ποτά, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η καθημερινή κατανάλωση τέτοιας ποσότητας καφεΐνης αύξησε σημαντικά τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση με την πάροδο του χρόνου, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Όσοι έπιναν τις μεγαλύτερες ποσότητες -600 mg την ημέρα- είχαν σημαντικά αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση ακόμη και αφού είχαν αναπαυτεί για πέντε λεπτά μετά από τρίλεπτο τεστ βηματισμού.

«Λόγω της επίδρασής της στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, η τακτική κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να θέσει τα κατά τα άλλα υγιή άτομα σε κίνδυνο υπέρτασης και άλλων καρδιαγγειακών συμβάντων. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτούς τους κινδύνους είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς για όλους», αναφέρουν οι ερευνητές στο Zydus Medical College and Hospital στο Dahod της Ινδίας.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 92 υγιή άτομα ηλικίας 18 έως 45 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με την πρόσληψη καφεΐνης και υποβλήθηκαν σε ένα τρίλεπτο τεστ βηματισμού για να ελέγξουν την υγεία της καρδιάς τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σχεδόν το 20% των συμμετεχόντων κατανάλωναν καθημερινά περισσότερα από 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης.

Οι γυναίκες, όσοι απασχολούνταν σε επιχειρηματικές και διοικητικές θέσεις και όσοι ζούσαν σε αστικές περιοχές, ανέφεραν την υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Η τακτική κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να διαταράξει το παρασυμπαθητικό σύστημα, οδηγώντας σε αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακούς παλμούς», προσθέτουν οι ερευνητές.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας, χρόνιας νεφρικής νόσου και άνοιας. Η πάθηση αποδυναμώνει την καρδιά με την πάροδο του χρόνου, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην επιστημονική συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στο Δελχί της Ινδίας.

Πηγή: healthday.com