ΥΓΕΙΑ

Αρρύθμιστη υπέρταση: Γιατί και πόσο αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Σινάνη Αικατερίνη

Η υψηλή αρτηριακή πίεση που δεν αντιμετωπίζεται στην ηλικία των 60, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αρρύθμιστη υπέρταση: Γιατί και πόσο αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Τα καλά νέα είναι ότι αρκεί να ακολουθήσετε απλά βήματα για να διαχειριστείτε την υπέρταση.

Η διεθνής μελέτη διαπίστωσε ότι «η λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ στην υπόλοιπη ζωή», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Matthew Lennon από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης καθώς ένα άτομο μεγαλώνει, συνεχίζει να αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ».

Όπως εξηγεί ο Lennon, «έχει βρεθεί από προηγούμενες έρευνες, ότι η λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση μειώνει τον κίνδυνο άνοιας ενός ατόμου συνολικά, δεν γνωρίζουμε όμως πολλά για το πώς επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ η υπέρταση».

Προσπαθώντας να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια «μετα-ανάλυση» δεδομένων για περισσότερα από 31.000 άτομα που είχαν συμμετάσχει σε 14 μελέτες, οι οποίες μετρούσαν τις γνωστικές μεταβολές και τη διάγνωση της άνοιας με την πάροδο του χρόνου.

Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από πολλές διαφορετικές εθνικότητες από όλο τον κόσμο.

Καταγράφηκαν 1.415 περιπτώσεις της νόσου Αλτσχάιμερ κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης τεσσάρων ετών.

Συνολικά, το 9% των συμμετεχόντων βρέθηκαν να έχουν μη θεραπευμένη υψηλή αρτηριακή πίεση, το 51% έπαιρναν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, το 36% δεν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και το 4% καταγράφηκαν ως αταξινόμητοι.

Οι άνθρωποι με μη θεραπευμένη υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν 36% υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν με Αλτσχάιμερ, συγκριτικά όσους είχαν υγιή αρτηριακή πίεση. Είχαν επίσης 42% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με τους ανθρώπους που λάμβαναν ήδη φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

«Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η κύρια αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και εγκεφαλοαγγειακής νόσου, μπορεί όμως να ελεγχθεί με φαρμακευτική αγωγή, μειώνοντας τον κίνδυνο ενός ατόμου για αυτές τις ασθένειες», σημείωσε ο Lennon.

Η μελέτη σχεδιάστηκε για να δείξει συσχέτιση μεταξύ της υπέρτασης και του κινδύνου άνοιας και δεν δείχνει σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.