ΥΓΕΙΑ

Πότε η άνοια οφείλεται σε κάτι εντελώς θεραπεύσιμο: Τι θα προσέξετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η κίρρωση και η άνοια είναι σοβαρές παθήσεις υγείας, που μερικές φορές μπορεί να αλληλοσυνδεθούν ή να διαγνωστούν λανθασμένα, λόγω αλληλοεπικαλυπτόμενων συμπτωμάτων.

Πότε η άνοια οφείλεται σε κάτι εντελώς θεραπεύσιμο: Τι θα προσέξετε
Bigstock

Αυτό το άρθρο διερευνά τη σχέση μεταξύ κίρρωσης και άνοιας, το πώς η ηπατική νόσος μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία και τα σημάδια επιδείνωσης της κίρρωσης.

Γιατί η κίρρωση μπορεί να διαγνωστεί λανθασμένα ως άνοια

Η κίρρωση, μια σοβαρή πάθηση του ήπατος, μπορεί να διαγνωστεί λανθασμένα σαν άνοια, επειδή μπορεί να προκαλέσει παρόμοιες γνωστικές βλάβες.

Η κίρρωση οδηγεί σε ηπατική εγκεφαλοπάθεια, δηλαδή μια μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας λόγω σοβαρής ηπατικής βλάβης, η οποία εκδηλώνεται ως σύγχυση, απώλεια μνήμης και δυσκολία στην καθαρή σκέψη. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν πολύ με εκείνα της άνοιας, οδηγώντας πιθανώς σε λανθασμένη διάγνωση.

Αυτή η επικάλυψη συμβαίνει, επειδή το συκώτι αδυνατεί να αφαιρέσει αποτελεσματικά τις τοξίνες από το αίμα, οι οποίες στη συνέχεια συσσωρεύονται και επηρεάζουν την λειτουργία του εγκεφάλου.

Συνδέεται η ηπατική νόσος με την άνοια;

Ναι, η ηπατική νόσος, ιδιαίτερα η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD), έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Έρευνες δείχνουν, ότι η συστηματική φλεγμονή και οι μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με τη NAFLD, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Αυτή η σύνδεση υπογραμμίζει τη σημασία της υγείας του ήπατος στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και υπογραμμίζει την ανάγκη για έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση των ηπατικών παθήσεων για τη δυνητική μείωση του κινδύνου άνοιας.

Μπορεί η κίρρωση του ήπατος να προκαλέσει ψυχικά προβλήματα;

Η κίρρωση μπορεί πράγματι να προκαλέσει σημαντικά ψυχικά προβλήματα.

Η ηπατική εγκεφαλοπάθεια, που προκύπτει από προχωρημένη ηπατική νόσο, οδηγεί σε μια σειρά από γνωστικά προβλήματα. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν σύγχυση, λήθη, εναλλαγές της διάθεσης και δυσκολία συγκέντρωσης. Αυτές οι νοητικές βλάβες συμβαίνουν, επειδή το κατεστραμμένο συκώτι δεν μπορεί να φιλτράρει επαρκώς τις τοξίνες, οι οποίες στη συνέχεια συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και βλάπτουν την λειτουργία του. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε κώμα ή θάνατο, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Ποια είναι τα σημάδια ότι η κίρρωση του ήπατος επιδεινώνεται

Η εξέλιξη της κίρρωσης μπορεί να αναγνωριστεί μέσω πολλών συμπτωμάτων, που υποδεικνύουν επιδείνωση της ηπατικής λειτουργίας:

  1. Ίκτερος: Κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών, λόγω αυξημένων επιπέδων χολερυθρίνης.
  2. Ασκίτης: Συσσώρευση υγρού στην κοιλιά, κάτι που προκαλεί οίδημα.
  3. Οίδημα: Πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους λόγω κατακράτησης υγρών.
  4. Μώλωπες και αιμορραγία: Αυξημένη ευαισθησία σε μώλωπες και αιμορραγία καθώς μειώνεται η ικανότητα του ήπατος να παράγει παράγοντες πήξης.
  5. Εγκεφαλοπάθεια: Επιδείνωση της σύγχυσης, της λήθης και του διανοητικού αποπροσανατολισμού, λόγω συσσώρευσης τοξινών στον εγκέφαλο.
  6. Κόπωση και αδυναμία: Σοβαρή κόπωση και μυϊκή απώλεια καθώς μειώνεται η ικανότητα του ήπατος να μεταβολίζει θρεπτικά συστατικά και ενέργεια.
  7. Αιμορραγία κιρσών: Εσωτερική αιμορραγία από διογκωμένες φλέβες στον οισοφάγο ή στο στομάχι. Είναι μια σοβαρή επιπλοκή που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Συμπέρασμα

Η κατανόηση της περίπλοκης σχέσης μεταξύ κίρρωσης και άνοιας είναι ζωτικής σημασίας για ακριβή διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία. Η ηπατική νόσος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία, οδηγώντας μερικές φορές σε εσφαλμένες διαγνώσεις άνοιας. Η έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση των ηπατικών παθήσεων είναι ουσιαστικής σημασίας για τον μετριασμό των επιπτώσεών τους στην ψυχική υγεία.

Πηγές: webmd.com, alzheimersresearchuk.org, mayoclinic.org, nhs.uk