Άνοια: Το σημάδι πρώιμης έναρξης και το τεστ με τα δάκτυλα
Η άνοια είναι ένας γενικός όρος για μια μείωση της γνωστικής λειτουργίας αρκετά σοβαρή, ώστε να παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή.
Η κατανόηση των πρώιμων σημαδιών και των στρατηγικών διαχείρισης για την άνοια μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να αντιμετωπίσουν αυτήν την προοδευτικά δυσκολότερη κατάσταση.
Άνοια: Σε ποια ηλικία θεωρείται ότι υπάρχει πρώιμη έναρξη
Η άνοια πρώιμης έναρξης αναφέρεται στην άνοια που εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 65 ετών.
Σε αντίθεση με την πιο κοινή άνοια όψιμης έναρξης, η οποία συνήθως αναπτύσσεται μετά την ηλικία των 65 ετών, η πρώιμη άνοια μπορεί να επηρεάσει άτομα στα 40 και στα 50 τους. Αυτή η μορφή άνοιας μπορεί να έχει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, καθώς συχνά πλήττει άτομα που βρίσκονται ακόμη στα ακμαία χρόνια της εργασίας τους και μπορεί να έχουν ακόμα παιδιά στο σπίτι.
Ποια είναι τα 10 πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της άνοιας
Η αναγνώριση των πρώιμων σημείων της άνοιας είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη παρέμβαση. Τα δέκα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια είναι:
- Απώλεια μνήμης: Ξεχνάτε πρόσφατες πληροφορίες ή σημαντικές ημερομηνίες και συμβάντα.
- Δυσκολία στον προγραμματισμό ή στην επίλυση προβλημάτων: Δυσκολεύεστε με καθήκοντα που απαιτούν συγκέντρωση, όπως το να ακολουθήσετε μια συνταγή ή να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας.
- Δυσκολία στην ολοκλήρωση γνωστών εργασιών: Πρόβλημα με δραστηριότητες ρουτίνας, όπως η οδήγηση σε μια γνωστή τοποθεσία ή η ανάμνηση των κανόνων ενός αγαπημένου παιχνιδιού.
- Σύγχυση με τον χρόνο ή τον τόπο: Χάνετε την αίσθηση των ημερομηνιών, των εποχών και του χρόνου. Ξεχνάτε πού βρίσκεστε ή πώς φτάσατε εκεί.
- Δυσκολία στην κατανόηση οπτικών εικόνων και χωρικών σχέσεων: Δυσκολία στην ανάγνωση, στην εκτίμηση της απόστασης ή στον προσδιορισμό της χρωματικής αντίθεσης.
- Προβλήματα με τις λέξεις στην ομιλία ή τη γραφή: Δυσκολίες με το λεξιλόγιο και στο να παρακολουθήσετε ή να συμμετάσχετε σε μια συζήτηση.
- Λανθασμένη τοποθέτηση πραγμάτων σε ασυνήθιστα μέρη και αδυναμία επανεύρεσής τους
- Μειωμένη ή κακή κρίση: Κακή λήψη αποφάσεων, όπως χορήγηση μεγάλων χρηματικών ποσών σε ασήμαντες αγορές (π.χ. τηλεπωλήσεις).
- Απόσυρση από την εργασία ή τις κοινωνικές δραστηριότητες: Αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων, χόμπι ή εργασιακών πρότζεκτ.
- Αλλαγές στη διάθεση και την προσωπικότητα: Αυξημένη σύγχυση, καχυποψία, κατάθλιψη, φόβος ή άγχος.
Είναι δυνατόν να επιβραδυνθεί η άνοια εάν εντοπιστεί νωρίς;
Αν και δεν υπάρχει επί του παρόντος θεραπεία ίασης για την άνοια, η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διαχείριση και την εξέλιξη της νόσου. Θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να επιβραδύνουν τη γνωστική εξασθένηση και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής:
- Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην επιβράδυνση της εξέλιξης.
- Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Η τακτική σωματική δραστηριότητα, η υγιεινή διατροφή και η πνευματική διέγερση μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου.
- Γνωστική θεραπεία: Η ενασχόληση με δραστηριότητες που διεγείρουν τον εγκέφαλο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας.
- Υποστηρικτική φροντίδα: Οι ομάδες συμβουλευτικής και υποστήριξης για ασθενείς και φροντιστές μπορούν να βελτιώσουν τη συναισθηματική ευεξία.
Άνοια: Τι είναι το τεστ των δακτύλων
Το τεστ 2 δακτύλων, γνωστό και ως Interlocking Finger Test, είναι ένα απλό εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου, που χρησιμοποιείται στην αξιολόγηση της άνοιας. Επί της ουσίας ο ασθενής καλείται να μπλέξει/κλειδώσει τα δάκτυλά του με έναν εκ των ακόλουθων 4 βασικών τρόπων:
Αυτό το τεστ βοηθά στην αξιολόγηση της γνωστικής λειτουργίας, ιδιαίτερα σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον ή άλλες νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Η ικανότητα να εκτελείται σωστά αυτή η εργασία μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τον γνωστικό και κινητικό συντονισμό του ασθενούς, που συχνά επηρεάζονται από την άνοια.
Συμπέρασμα
Η άνοια, ιδιαίτερα σε πρώιμη έναρξη, παρουσιάζει μοναδικές δυσκολίες για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Η αναγνώριση των πρώιμων προειδοποιητικών σημαδιών, η κατανόηση της πιθανότητας επιβράδυνσης της εξέλιξης της νόσου και η χρήση απλών εργαλείων προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως το τεστ δακτύλων, είναι απαραίτητα βήματα για τη διαχείριση αυτής της πάθησης.
Η έγκαιρη παρέμβαση και η ολοκληρωμένη φροντίδα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής για όσους πάσχουν από άνοια.
Πηγές: nia.nih.gov, betterhealth.vic.gov.au, hopkinsmedicine.org, parkinsonsnewstoday.com, bmj.com