ΥΓΕΙΑ

Φυτοφάρμακα: Για ποιους καρκίνους αυξάνουν τον κίνδυνο

Σινάνη Αικατερίνη

Οι αγρότες και γενικά οι άνθρωποι που ζουν σε γεωργικές περιοχές, μπορεί να εκτίθενται σε επίπεδα φυτοφαρμάκων που συνεπάγονται κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου υψηλότερο από ό,τι αν κάπνιζαν, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Φυτοφάρμακα: Για ποιους καρκίνους αυξάνουν τον κίνδυνο

Ο κίνδυνος ήταν πιο έντονος για συγκεκριμένους καρκίνους: λέμφωμα non-Hodgkin, λευχαιμία και καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Η ανάμειξη διάφορων φυτοφαρμάκων αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνο, σημείωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Isain Zapata.

«Ο συνδυασμός των φυτοφαρμάκων και όχι κάποιο μεμονωμένα, είναι που προκαλεί το πρόβλημα», δήλωσε ο Zapata, αναπληρωτής καθηγητής στο Κολέγιο Οστεοπαθητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Rocky Vista στο Κολοράντο.

«Στον πραγματικό κόσμο, οι άνθρωποι δεν εκτίθενται σε μόνο ένα φυτοφάρμακο, αλλά σε κοκτέιλ φυτοφαρμάκων», εξήγησε ο Zapata.

Η ανάλυση παρακολούθησε την έκθεση σε 69 κοινά φυτοφάρμακα, με βάση τα δεδομένα χρήσης από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα άτομα που εκτίθενται τακτικά σε φυτοφάρμακα, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν λέμφωμα non-Hodgkin, λευχαιμία και καρκίνο της ουροδόχου κύστης απ' ό,τι αν ήταν καπνιστές.

«Είναι δύσκολο να εξηγήσουμε το μέγεθος ενός προβλήματος χωρίς να παρουσιάσουμε κάποιο πλαίσιο, οπότε ενσωματώσαμε δεδομένα για το κάπνισμα. Μας εξέπληξε το γεγονός ότι είδαμε παρόμοιες αναλογίες στις τις εκτιμήσεις κινδύνου», δήλωσε ο Zapata.

Η γεωγραφία είχε επίσης σημασία: Δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι κίνδυνοι καρκίνου που συνδέονται με φυτοφάρμακα ήταν υψηλότεροι στις πλούσιες σε γεωργικά προϊόντα περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως οι μεσοδυτικές πολιτείες.

«Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε καλαμπόκι ή ντομάτες από το σούπερ μάρκετ, σκεφτείτε την πηγή και τους κινδύνους για τους εργαζόμενους», δήλωσε ο Zapata.
«Κάθε φορά που πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσω τρόφιμα, σκέφτομαι έναν αγρότη που συμμετείχε στην παραγωγή αυτού του προϊόντος», είπε. «Αυτοί οι άνθρωποι συχνά θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο για την εξυπηρέτησή μου και αυτό παίζει ρόλο στην εκτίμησή μου για το προϊόν αυτό. Σίγουρα έχει αντίκτυπο στο πώς αισθάνομαι όταν εκείνη η ξεχασμένη ντομάτα στο ψυγείο χαλάει και πρέπει να την πετάξω στα σκουπίδια».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Cancer Control and Society.