ΥΓΕΙΑ

Λευχαιμία: Ανακάλυψαν την πρωτεΐνη που βοηθά τον καρκίνο να "κρυφτεί"

Μιχάλης Θερμόπουλος

Επιστήμονες στο City of Hope, ένα από τα κορυφαία κέντρα έρευνας και θεραπείας για τον καρκίνο στις ΗΠΑ, ανακάλυψαν έναν βασικό παράγοντα, που επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να “ξεγλιστρούν” από τη θεραπεία με CAR T κύτταρα.

Λευχαιμία: Ανακάλυψαν την πρωτεΐνη που βοηθά τον καρκίνο να "κρυφτεί"
Bigstock

Η θεραπεία με κύτταρα CAR T είναι μια προηγμένη θεραπεία καρκίνου που “εκπαιδεύει” το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίζει και να καταστρέφει καρκινικά κύτταρα. Χρησιμοποιείται συνήθως για ορισμένους τύπους λευχαιμίας και λεμφώματος, που και οι δύο είναι καρκίνοι του αίματος.

Ωστόσο, ορισμένα καρκινικά κύτταρα έχουν αναπτύξει τρόπους να “κρύβονται” από το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τη θεραπεία λιγότερο αποτελεσματική. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε τώρα στο περιοδικό Cell θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για πιο εξατομικευμένες θεραπείες, που βελτιώνουν την πρόγνωση των ασθενών.

Η πρωτεΐνη που “κρύβει” τα καρκινικά κύτταρα από το ανοσοποιητικό

Οι ερευνητές εντόπισαν μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται YTHDF2 και η οποία παίζει κρίσιμο ρόλο στην επιβίωση και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του αίματος. Σε απάντηση, το City of Hope ανέπτυξε μια νέα φαρμακευτική ένωση, που ονομάζεται CCI-38. Αυτή η ένωση στοχεύει και καταστέλλει την YTHDF2, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη επιθετικών καρκίνων του αίματος και αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας.

Πιστεύουμε ότι η χρήση του CCI-38 για τη στόχευση της YTHDF2 θα ενισχύσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με CAR T κύτταρα στα καρκινικά κύτταρα του αίματος, δήλωσε ο δρ. Jianjun Chen, πρόεδρος του Ινστιτούτου Simms/Mann Family στη Βιολογία Συστημάτων και ο διευθυντής του Κέντρου Βιολογίας και Θεραπευτικής RNA στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Beckman στο City of Hope.

“Μία από τις προκλήσεις στη θεραπεία των καρκίνων του αίματος είναι ένα φαινόμενο που ονομάζεται 'διαφυγή αντιγόνου'. Βασικός στόχος γι' αυτές τις θεραπείες είναι μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται CD19 και βρίσκεται στα καρκινικά κύτταρα”, πρόσθεσε ο δρ. Chen, εκ των συγγραφέων της νέας μελέτης.

Ωστόσο, στο 28-68% των περιπτώσεων, τα καρκινικά κύτταρα μειώνουν ή χάνουν αυτόν τον δείκτη CD19, καθιστώντας τις θεραπείες λιγότερο αποτελεσματικές. Αν και οι ερευνητές εργάζονται σε στρατηγικές για τη στόχευση πολλαπλών συστατικών, σχεδόν οι μισοί ασθενείς εξακολουθούν να επηρεάζονται από αυτό το ζήτημα.

Η πρωτεΐνη YTHDF2 ενεργοποιεί γονίδια, που βοηθούν τα καρκινικά κύτταρα να παράγουν μια σταθερή πηγή ενέργειας, για να τροφοδοτήσουν την ικανότητά τους να αναπτύσσονται και να εξαπλώνονται. Επιπλέον, αυτή η πρωτεΐνη βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να “κρυφτούν”, μειώνοντας την παρουσία βιοδεικτών αντιγόνου που κανονικά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα να ανιχνεύσει και να επιτεθεί στον καρκίνο. Τέλος, η περίσσεια YTHDF2 λειτουργεί σαν... δάγκωμα λυκάνθρωπου, για να μετατρέψει τα κύτταρα του αίματος από υγιή σε καρκινικά σε μελέτες σε ποντίκια.

Γιατί χαμογελούν οι ερευνητές

“Η μείωση της ανάγκης για επακόλουθες θεραπείες θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη μακροπρόθεσμη επιβίωση και λιγότερη υποτροπή για τους ασθενείς μας, ενώ μειώνει τις παρενέργειες και το ιατρικό κόστος”, δήλωσε ο δρ. Xiaolan Deng, αναπληρωτής ερευνητής καθηγητής στη Βιολογία Συστημάτων στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Beckman του City of Hope και επίσης εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Το City of Hope, πρωτοποριακό στις θεραπείες με κύτταρα CAR T για γλοιοβλάστωμα και άλλους καρκίνους, έχει περιθάλψει περισσότερους από 1.600 ασθενείς από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα CAR T στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το ίδρυμα συνεχίζει να διαθέτει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα κλινικά ερευνητικά προγράμματα CAR T κυττάρων στον κόσμο.

“Η αποκάλυψη της βιολογίας που κρύβεται πίσω από την λειτουργία της πρωτεΐνης YTHDF2 θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε νέες στρατηγικές, για να αποτρέψουμε τα καρκινικά κύτταρα να διαφύγουν από την ανοσολογική επιτήρηση”, δήλωσε ο δρ. Zhen-Hua Chen, επιστήμονας στη Βιολογία Συστημάτων στο Beckman Research Institute of City of Hope και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξατομικευμένες προσεγγίσεις για ασθενείς των οποίων ο καρκίνος του αίματος δεν ανταποκρίνεται στην αρχική θεραπεία ή που υποτροπιάζουν μετά την αρχική ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία με βάση τα Τ κύτταρα”.

Η επόμενη φάση της έρευνας θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του CCI-38, στη διερεύνηση νέων μεθόδων για την εξάλειψη της πρωτεΐνης YTHDF2 από τα καρκινικά κύτταρα και στην ανάπτυξη κλινικών δοκιμών.

Πηγή: scitechdaily.com