ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους αιματολογικούς καρκίνους - Τύποι και συμπτώματα

Σινάνη Αικατερίνη

Οι αιματολογικοί καρκίνοι είναι κακοήθειες του αίματος, συνήθως άγνωστης αιτιολογίας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους αιματολογικούς καρκίνους - Τύποι και συμπτώματα

Χαρακτηρίζονται από υπερβολική ανάπτυξη των λεμφοκυττάρων τα οποία επηρεάζουν πολλά ζωτικά όργανα.

Οι αιματολογικοί καρκίνοι είναι πολύ πιο συχνοί από ό,τι θεωρούν οι περισσότεροι. Στις ΗΠΑ διαγιγνώσκεται ένας άνθρωπος με καρκίνο του αίματος, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας, του λεμφώματος ή του μυελώματος, κάθε τρία λεπτά.

«Η ανάδειξη του καρκίνου του αίματος είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση είναι τα καλύτερα εργαλεία μας για την καταπολέμηση αυτών των ασθενειών και την υποστήριξη των ασθενών στο ταξίδι της ανάρρωσής τους», δήλωσε η Δρ. Claire Yun Kyoung Ryu Tiger, ογκολόγος στο Τμήμα αντιμετώπισης Λευχαιμίας/Λεμφώματος/Αιματολογικών Κακοηθειών του Ινστιτούτου Καρκίνου του Πανεπιστημίου Rutgers.

Ποιοι είναι οι τρεις κύριοι τύποι καρκίνου του αίματος

Οι λευχαιμίες είναι καρκίνοι των λευκών αιμοσφαιρίων του μυελού των οστών και του αίματος και, σπάνια, του λεμφικού συστήματος. Η μη φυσιολογική παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Υπάρχουν διάφοροι τύποι λευχαιμίας, συμπεριλαμβανομένης της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας (ALL), της οξείας μυελοειδούς λευχαιμίας (AML), της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας (CLL) και της χρόνιας μυελοειδούς λευχαιμίας (CML).

Τα λεμφώματα είναι καρκίνοι των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται λεμφοκύτταρα. Οι δύο κύριοι τύποι λεμφώματος είναι το λέμφωμα Hodgkin και το λέμφωμα Non-Hodgkin. Αυτοί οι καρκίνοι είναι βραδείας ή ταχείας ανάπτυξης και μπορούν να βρεθούν σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των λεμφαδένων, του σπλήνα και του μυελού των οστών.

Το μυέλωμα, επίσης γνωστό ως πολλαπλό μυέλωμα, είναι ένας καρκίνος των πλασματοκυττάρων, των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκονται στο μυελό των οστών. Όταν τα κύτταρα του μυελώματος πολλαπλασιάζονται, μπορεί να προκληθεί βλάβη στα οστά, αναιμία, νεφρικά προβλήματα, υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα και εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Καθώς δεν υπάρχουν καθιερωμένες εξετάσεις για τη λευχαιμία ή το λέμφωμα, η γνώση των προειδοποιητικών συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν επιτυχώς αυτούς τους καρκίνους, δήλωσε η Tiger.

Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Κατακλυσμιαία νυχτερινή εφίδρωση
  • Επίμονη κόπωση
  • Αδυναμία
  • Πόνο στα οστά και στις αρθρώσεις
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Πρησμένους λεμφαδένες, ήπαρ ή σπλήνα
  • Αναιμία

«Πολλοί ασθενείς με καρκίνο του αίματος εμφανίζουν αρχικά ασαφή συμπτώματα που μπορούν να αποδοθούν σε λιγότερο σοβαρές καταστάσεις. Είναι ζωτικής σημασίας να δίνετε προσοχή σε επίμονες ή ασυνήθιστες αλλαγές στην υγεία σας και να ζητάτε αμέσως ιατρική συμβουλή», δήλωσε η Tiger.

«Οι εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου του αίματος μας έχουν δώσει πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη θεραπεία αυτών των ασθενειών. Με τη συνεχή έρευνα και τις νέες θεραπείες, οι ασθενείς έχουν περισσότερες επιλογές με πιο αποτελεσματικές και λιγότερο τοξικές θεραπείες. Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή θεραπείας για πολλούς τύπους καρκίνου του αίματος και ποτέ δεν ήμασταν πιο αισιόδοξοι», καταλήγει.

Πηγή: Healthday