ΥΓΕΙΑ

Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι ιδανική για την υγεία παιδιών και εφήβων

Σινάνη Αικατερίνη

Μετα-ανάλυση δεδομένων τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών, δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ιδανική για παιδιά και εφήβους.

Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι ιδανική για την υγεία παιδιών και εφήβων

Ερευνητές στο Universidad de Las Américas, στο Εκουαδόρ, στο Instituto de Investigación Sanitaria de Navarra, στην Παμπλόνα της Ισπανίας και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, στις ΗΠΑ, βρήκαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι αποκομίζουν οφέλη παρόμοια με αυτά των ενηλίκων από την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από εννέα τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές που αφορούσαν τη μελέτη της διατροφής σε παιδιά.

Προηγούμενα στοιχεία έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που μεταπηδούν από μια δυτικού τύπου διατροφή στη μεσογειακή διατροφή, συνήθως εμφανίζουν απώλεια βάρους, μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και μείωση του σακχάρου, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

Αναλογιζόμενοι αν τα παιδιά και οι έφηβοι θα αποκόμιζαν τα ίδια οφέλη, πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση δεδομένων τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών από μελέτες που επικεντρώθηκαν στην επίδραση των διατροφικών συνηθειών σε παιδιά και εφήβους.

Τα δεδομένα προέρχονταν από εννέα κλινικές δοκιμές που συνολικά αφορούσαν τη συμμετοχή 577 παιδιών μέσης ηλικίας 11 ετών.

Περίπου το 60% των εθελοντών ήταν κορίτσια. Έξι από τις μελέτες αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες παιδιών που ήταν υπέρβαρα και μία αφορούσε παιδιά που είχαν διαγνωστεί ως προδιαβητικά.

Οι άλλες δύο μελέτες αφορούσαν παιδιά που δεν ήταν ούτε υπέρβαρα ούτε διαβητικά και εξαιτίας αυτού χρησίμευσαν ως ομάδα ελέγχου για τη νέα αυτή μελέτη.
Όλα τα παιδιά και στις εννέα δοκιμές κλήθηκαν να ακολουθήσουν μεσογειακή διατροφή για ένα χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν ακολουθήσει μεσογειακή διατροφή για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες, είδαν μείωση στην αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια, τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και της LDL ή κακής χοληστερόλης, ενώ παρουσίασαν αύξηση της καλής χοληστερόλης.

Προς έκπληξή τους ωστόσο, διαπίστωσαν ότι η διατροφή δεν οδήγησε σε βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη ή του μεταβολισμού της γλυκόζης.

Εικάζουν ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να παρατηρηθούν τέτοιες αλλαγές μέσω της διατροφής. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή θα ήταν μια υγιεινή επιλογή για τα περισσότερα παιδιά και τους εφήβους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Open Network.