Τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής για τον εγκέφαλο
Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για τον εγκέφαλο, οφείλονται στην αλλαγή της ισορροπίας των βακτηρίων στο έντερο, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Tulane.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tulane διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή ανέπτυξαν διαφορετικό μικροβίωμα εντέρου σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν τυπική δυτική διατροφή. Αυτές οι βακτηριακές αλλαγές συσχετίστηκαν με καλύτερη μνήμη και γνωστικές επιδόσεις.
«Γνωρίζουμε ότι αυτό που τρώμε επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά αυτή η μελέτη διερευνά πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Rebecca Solch-Ottaiano, διδάκτωρ νευρολογίας στο Κέντρο Κλινικών Ερευνών Νευροεπιστήμης του Tulane.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν τη γνωστική απόδοση με την αναδιαμόρφωση του μικροβιώματος του εντέρου».
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι αρουραίοι που τρέφονταν με μια μεσογειακού τύπου διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ψάρια και φυτικές ίνες επί 14 εβδομάδες, παρουσίασαν αύξηση σε τέσσερις ευεργετικούς τύπους βακτηρίων του εντέρου και μείωση σε άλλους πέντε σε σύγκριση με αρουραίους που ακολουθούσαν δυτική διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Αυτές οι βακτηριακές αλλαγές συνδέθηκαν με βελτιωμένες επιδόσεις σε δοκιμασίες λαβυρίνθου που έχουν σχεδιαστεί για τον έλεγχο της μνήμης και της μάθησης.
Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων όπως το Candidatus Saccharimonas συσχετίστηκαν με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις, ενώ τα αυξημένα επίπεδα άλλων βακτηρίων, όπως το Bifidobacterium, συσχετίστηκαν με χειρότερη λειτουργία της μνήμης.
Η ομάδα της μεσογειακής διατροφής παρουσίασε επίσης καλύτερη γνωστική ευελιξία -την ικανότητα προσαρμογής σε νέες πληροφορίες- και βελτιωμένη μνήμη εργασίας σε σύγκριση με την ομάδα της δυτικής διατροφής.
Είναι η πρώτη μελέτη που αξιολογεί τις επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής στο μικροβίωμα και τα αποτελέσματα της γνωστικής λειτουργίας σε σχέση με τη δυτική διατροφή σε μοντέλο τρωκτικών.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νεαρούς αρουραίους (η ηλικία τους ισοδυναμούσε με 18χρονους ανθρώπους), για να μοντελοποιήσουν τις επιδράσεις της διατροφής κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης αναπτυξιακής περιόδου.
Οι δίαιτες χρησιμοποίησαν συστατικά που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης διατροφής. Η μεσογειακή δίαιτα έδειξε σαφή οφέλη για τη γνωστική ευελιξία, τη μνήμη και την υγεία του εντέρου, γεγονός που υποδηλώνει δυνητικούς παραλληλισμούς σε νέους των οποίων ο εγκέφαλος και το σώμα εξακολουθούν να ωριμάζουν.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή ή οι βιολογικές της επιδράσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση των σχολικών επιδόσεων σε εφήβους ή των επιδόσεων νέων στην εργασία. Αν και τα ευρήματα αυτά βασίζονται σε ζωικά μοντέλα, επιβεβαιώνουν τα ευρήματα μελετών σε ανθρώπους που συνδέουν τη μεσογειακή διατροφή με τη βελτίωση της μνήμης και τη μείωση του κινδύνου άνοιας», λένε οι ερευνητές.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα και να κατανοηθεί καλύτερα η πολύπλοκη σχέση μεταξύ διατροφής, βακτηρίων του εντέρου και εγκεφαλικής λειτουργίας σε νέους ανθρώπους.
Για όσους ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν μεσογειακή διατροφή, τα βασικά συστατικά της είναι:
- Το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους
- Άφθονα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως
- Ψάρια και άπαχες πρωτεΐνες
- Λίγο κόκκινο κρέας και κορεσμένα λίπη
- Υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών από διάφορες φυτικές πηγές
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Gut Microbes Reports.